‘1970’lerden Sonra Yaşanan En Büyük Emtia Şoku’

Dünya Bankası, ‘Emtia Piyasaları Görünüm Raporu’nun Nisan 2022 sayısını ‘Ukrayna Savaşı’nın Emtia Piyasalarına Etkisi’ başlığıyla yayımladı.

ads ads ads ads
27/04/2022

ads
‘1970’lerden Sonra Yaşanan En Büyük Emtia Şoku’

Dünya Bankası, ‘Emtia Piyasaları Görünüm Raporu’nun Nisan 2022 sayısını ‘Ukrayna Savaşı’nın Emtia Piyasalarına Etkisi’ başlığıyla yayımladı.

Raporda, Ukrayna savaşından kaynaklanan besin ve güç fiyat şoklarının yıllarca sürebileceğine işaret edildi.

Ukrayna’daki savaşın emtia piyasalarında büyük bir şok yarattığı belirtilen raporda, bunun global ticaret, üretim ve tüketim kalıplarını, fiyatları 2024’ün sonuna kadar tarihi yüksek düzeylerde tutacak formda değiştirdiği aktarıldı.

Raporda, son 2 yılda güç fiyatlarında yaşanan yükselişin “1973’teki petrol krizinden bu yana görülen en büyük artış” olduğu kaydedildi.

Rusya ve Ukrayna’nın büyük üreticilerinden olduğu besin eserleri ile üretim girdisi olarak doğal gaza bağlı gübre fiyatlarında da 2008’den bu yana en büyük artışın yaşandığı belirtilen raporda, birden fazla emtia için fiyatların 2022’de 2021’e kıyasla değerli ölçüde yüksek seyretmesinin ve orta vadede de yüksek kalmasının beklendiği söz edildi.

Raporda, emtia fiyatlarının son 5 yıllık ortalamanın hayli üzerinde kalacağının varsayım edildiği aktarılarak, savaşın daha uzun sürmesi yahut Rusya’ya ek yaptırımlar gelmesi durumunda fiyatların öngörülenden daha yüksek seyredebileceği ve daha değişken olabileceği söz edildi.

Güç emtia fiyat endeksinin gelecek yıl yüzde 12,4 düşmesinin beklendiğine dikkat çekilen raporda, güç dışı emtia fiyat endeksinin ise yüzde 8,8 azalacağı iddiasına yer verildi.

Raporda, pahalı metallere ait fiyat endeksinin ise bu yıl yüzde 3 artmasının, gelecek yıl yüzde 8,9 azalmasının beklendiği belirtildi.

Dünya Bankasının raporunda, altının ons fiyatının bu yıl geçen yıla nazaran yüzde 4,5 artacağı, 2023’te ise yüzde 9,6 azalacağı kestirimi yer aldı.

Ziraî eserlerin fiyat endeksinin ise bu yıl yüzde 17,6 artmasının beklendiğine işaret edilen raporda, gelecek yıl yüzde 7,7’lik azalış öngörüldüğü aktarıldı.

Dünya Bankası Beklentiler Kümesi Yöneticisi Ayhan Köse de emtia piyasalarının Ukrayna’daki savaş nedeniyle on yılların en büyük arz şoklarından birini yaşadığını belirtti.

Dünya Bankası Adil Büyüme, Finans ve Kurumlardan Sorumlu Lider Yardımcısı Indermit Gill, rapora ait değerlendirmesinde, bunun 1970’lerden bu yana yaşanan en büyük emtia şoku olduğunu belirtti.

Kelam konusu şokun besin, yakıt ve gübre ticaretinde kısıtlamaların artmasıyla daha da ağırlaştığına dikkati çeken Gill, ‘Bu gelişmeler, stagflasyon tehlikesini artırmaya başladı.’ sözünü kullandı.

Gill, ‘Politika yapıcılar, ülke içinde ekonomik büyümeyi artırmak için her fırsatı kıymetlendirmeli ve global iktisada ziyan verecek hareketlerden kaçınmalı.’ değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: https://onedio.com/haber/dunya-bankasi-uyardi-1970-lerden-sonra-yasanan-en-buyuk-emtia-soku-yillarca-surebilir-1063983

27/04/2022 13:44
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: dünya bankası, uyarı, kriz, dünya,
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.