Bu gemi Rum makamlarını kırmızı alarma geçirdi

Suriye’ye gitmek üzere Rusya’nın St Petersburg Limanı’ndan yola çıkan “Chariot” isimli Rus bandıralı gemi, Rum makamlarını kırmızı alarma geçirdi

ads ads ads ads
11/01/2012
TAK

ads
Bu gemi Rum makamlarını kırmızı alarma geçirdi

Suriye’ye gitmek üzere Rusya’nın St Petersburg Limanı’ndan yola çıkan “Chariot” isimli Rus bandıralı gemi, üç hafta Akdeniz’de dolaştıktan sonra, dün akşam yakıt ikmali için yanaştığı Limasol Limanı’nda bağlandı. İkmalin ardından yapılan aramada 60 ton patlayıcı/mühimmat taşıdığı saptanan gemi için Rum makamları devletlerarası kırmızı alarm verdi ve AB’yle temasa geçti.

Olay, Güney Kıbrıs’ta kırmızı alarm verilmesine neden olurken, geçen yıl içinde 98 konteynır dolusu patlayıcı taşıdığı için limanda bağlanan “Monchegorsk” adlı Rus gemisinin yüklerinin, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun Mari’deki (Tatlısu) Evangelos Florakis Deniz Üssü’nde 11 Temmuz’da patlamaya neden olduğu hatırlatılarak, benzer bir olayın tekrarlanmaması için hükümete büyük iş düştüğü yorumları yapıldı.

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan bazı gazetelerde yer alan haberlere göre, bir ay kadar önce St. Petersburg Limanı’ndan Suriye’ye gitmek üzere demir alan “Chariot”, AB’nin Suriye’ye uyguladığı ambargo nedeniyle üç haftadır Akdeniz’de dolaşarak, Laskiye Limanı’na girmek için uygun zamanı kolluyordu. Ancak yakıtı tükenen gemi, ikmal için Limasol Limanı’na yanaşınca uluslararası kurallar gereği yükü arandı ve 60 ton patlayıcı taşıdığı saptandı.

KIRMIZI ALARM VE AB’YLE TEMAS

Yüküne el konulan gemiyle ilgili Güney Kıbrıs makamları devletlerarası kırmızı alarm verdi ve AB’yle temasa geçti.

Geminin manifesto belgelerinde, çeşitli çap ve kalibrelerdeki 60 ton mermiden oluşan patlayıcı/mühimmatın alıcısı olarak Suriye Savunma Bakanlığı görünüyor. Dün akşamüzeri itibarıyla diplomatik yönetimini Rum Dışişleri Bakanlığı’nın üstlendiği ve ilgili bakanlıkların alarma girdiği konuda Brüksel, Rum Yönetimi’ne; geminin demir almasının yasaklanması ve yüküne el konulması yönünde kesin talimat verdi.

Politis gazetesi haberinde, deniz üssündeki patlama benzeri bir olay yaşanmaması için hükümetin sorumluluğunu hatırlatırken, “Ancak bu yeni vukuatta durum daha da karmaşıklaşıyor çünkü bu sefer karşımızdaki, Güvenlik Konseyi kararı nedeniyle silah ambargosu uygulanan İran değil, geleneksel dostumuz ve BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan Rusya’dır. Gerek Rusya’nın gerek Çin’in birkaç ay önce Beşar Esad rejimine silah satışının yasaklanması yönünde karar çıkartılmasına itiraz ettiğini de biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“TARİH TEKERRÜR EDİYOR”

Alithia gazetesi de manşetine “Tarih Tekerrür Ediyor... 35 Tondan Fazla Mühimmat Yüklü Gemi Limasol Limanı’nda” başlığını attı.

Rum makamlarının kırmızı alarma girdiğini belirten gazete, önce Rum Gümrüğü’nün ardından da Dışişleri Bakanlığı’nın dün akşam geç saatlere kadar toplantı üzerine toplantı yaptığını belirtti.

11/01/2012 12:00
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Bu gemi Rum makamları’nı kırmızı alarma geçirdi
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.