'Black Friday' alarmı

Bazı bankacılık Truva atları özellikle Avrupa ve gelişmekte olan pazarlarda düzinelerce e-ticaret sitesini hedef aldı

ads ads ads ads
19/11/2018

ads
'Black Friday' alarmı

Yılın en büyük alışveriş dönemi başlarken Kaspersky Lab tarafından yapılan yeni bir araştırma, bankacılık Truva atlarının popüler tüketici markalarını hedef alarak bu siteler üzerinden kimlik bilgilerini ve diğer bilgileri çaldığını ortaya çıkardı. 

Kaspersky Lab teknolojileri 2018’in 3. çeyreğinde toplam 9,2 milyon saldırı teşebbüsü tespit etti. Bu sayı 2017’nin tamamında 11,2 milyondu.

Tek bir zararlı yazılım ailesinin tespit sayısı %34 arttı. Saldırıya uğrayan e-ticaret sitelerinin yarısını tanınmış moda, ayakkabı, hediyelik eşya, oyuncak markaları ve büyük mağazaların siteleri oluşturuyor.

İtalya, Almanya, ABD, Rusya ve gelişmekte olan pazarlardaki kullanıcılar özellikle risk altında gözüküyor.

Bankacılık Truva atları genellikle çevrimiçi finans hizmetlerinin kullanıcılarını hedef alarak finansal verileri çalmaya ya da ileride düzenlenecek saldırılar için botnet oluşturmaya çalışır. 

Bu bankacılık Truva atlarının birçoğu zaman içinde işlevlerini geliştirdi ve internet üzerinden alışveriş yapanların verilerini ve kimlik bilgilerini hedef almaya, kullanıcıların cihazlarında yönetici yetkisi edinmeye başladı. 

E-ticaret markaları üzerinden kurbanların verilerini çalan ana zararlı yazılım aileleri arasında Betabot, Panda, Gozi, Zeus, Chthonic, TinyNuke, Gootkit2, IcedID ve SpyEye (tespit sayısının 2017’e göre %34 artması bekleniyor) yer alıyor. 

Zararlı yazılım ailelerinin bazıları ise şu faaliyetleriyle öne çıktı:

Betabot’un 46 farklı markayı hedef aldığı belirlendi. Bunlar arasında 16 farklı giyim markası, dört tüketici elektroniği markası ve sekiz eğlence/oyun markası yer aldı. Saldırıdan en çok İtalya (herhangi bir zararlı yazılımdan etkilenenlerin %14,13’ü bu tehdidin hedefi oldu) etkilenirken, onu sırasıyla Almanya (%6,04), Rusya (%5,5) ve Hindistan (%4,87) takip etti. BAE ve Türkiye de sırasıyla %3,13 ve %2,81 ile saldırıdan etkilenen ülkeler arasında yer aldı.

19/11/2018 11:28
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: balck, friday, alarm, haber, kıbrıs,
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.