Sokağa Atılacaklar!

ads ads ads ads
28/08/2012
Halkın Sesi - Ayşe Güler

Vakıflar İdaresi’nin, 36 yıl sonra Kızılay Göçmen Evleri’nde ikamet eden sakinlere evleri boşaltma tebligatı göndermesi, bölge halkını ayağa kaldırdı. 100 aile, “sokağa atılmakla” karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kemal Kaymakamzede: Vatandaşlar rahatsız olmasın. Yapılan çalışmalar Vakıflara ait tüm evlerin kayıt altına alınmasına yöneliktir

ads
Sokağa Atılacaklar!

Lefkoşa’daki Kızılay Göçmen Evleri sakinleri, evsiz kalmakla karşı karşıya kaldı.



Vakıflar İdaresi’nin bölgede yaşayan yüz aileye evlerini boşaltma tebligatı göndermesinin ardından şoka uğrayan vatandaşlar, sokağa atılma korkusu yaşıyor.

Vatandaşlar, 36 yıldır yaşadıkları evlerden kopmamak için canla başla uğraşıyor.

1963 ve 1974 göçmen ailelerin yaşadığı Kızılay Göçmen Evlerinin olduğu bölgeye cami veya çarşı yapılacağı haberleri, bölge sakinlerini huzursuz ediyor.

Kendilerinin adeta “işgalci” ilan edildiğini söyleyen vatandaşlar, yaşananlara tepki gösteriyor.

HALKIN SESİ’ne konuşan Kızılay Göçmen Evleri Dayanışma Komitesi Başkanı İbrahim Miharbi, bölgede 100 ailenin yaşadığını söyleyerek, Vakıflar İdaresi’nin bir yıl önce bölgeye memur göndererek, evlerle ilgili “sözleşme” yapmak istediklerini kaydetti.

Söz konusu sözleşmeye bölge halkının birçoğunun imza atmadığını anlatan Miharbi, “Burada 100 aile yaşıyor. Sadece beş tanesi bu sözleşmeyi kandırılarak imzaladı” dedi.

Miharbi, sözleşmeyi imzalayan ailelere, evleri tahliye etmeleri için yazı gönderildiğini dile getirdi.

Bölgede 1963 ve 1974 göçmenlerinin yaşadığını, bu durumun gözardı edildiğini savunan Miharbi, cami ve çarşı yapılacağına dair duyumlar aldıklarını aktardı.

“VAKIFLAR, 36 YILDIR NEREDEYDİ?”

Vakıflar İdaresi’nin 1963 yılından beridir “sessiz” kalmasını da eleştiren Miharbi, “Vakıflar, 2011 yılında mı kuruldu? 36 yıldır neredeydi?” diye de sordu.

Miharbi, bölgedeki vatandaşların evlerine binlerce TL’lik yatırım yaptıklarından da bahsederek, “Evlerin damları akıtıyordu, vatandaşlar tamir yapmak için para harcadı. Evini yeniledi. Tüm bunlar yapılırken neden ortaya çıkmadılar?” şeklinde konuştu.

“SÖZLEŞMELERİ İMZALASAYDIK VAHŞET YAŞANACAKTI”

Miharbi, “Kira sözleşmeleri için düğmeye birileri bastı. Entrikalarla bizi burdan atmak istediler” diye konuştu.

Bölgedeki vatandaşların tümünün sözleşmeyi imzalaması halinde “vahşet” yaşanacağını vurgulayan Miharbi, “Eğer sözleşmeleri imzalasaydık, yaşlı çocuk demeden bizi sokağa atacaklardı” dedi.

“AİLELER İŞGALCİ İLAN EDİLDİ”

Miharbi, sözleşmeyi imzalayan ailelere Vakıflar İdaresi tarafından bir yazı gönderildiğini ve bu yazıda ailelerin “işgalci” ilan edildiğini söyledi.

Vakıflar İdaresi’nin sözleşmeleyi kabul eden ailelerden evleri en kısa sürede boşaltmalarını istediklerini de söyleyen Miharbi, “Amaçlarının ne olduğu böylelikle ortaya çıktı” dedi.

“GÜVEN KALMADI”

Miharbi, yaşananların ardından vatandaşlarda “güven” kalmadığını vurgulayarak, “bölgede yaşayan göçmenler işgalci olduysa yazıktır, günahtır”şeklinde konuştu.

SÖZLEŞMEYE ZORLUYORLAR

Vakıflar İdaresi’nin 12 Temmuz 2012 tarihinde bölgedeki vatandaşların üç gün içerisinde sözleşme yapmamaları halinde mahkemeye verileceklerine dair yazı gönderdiklerini aktaran Miharbi, yazının eline 18 Temmuz’da geldiğini söyleyerek, “Verdikleri üç günlük süre, yazı elime ulaşana kadar zaten doldu. Amaçları bellidir. Bizi burdan atmak istiyorlar” dedi.

“EVLER VAKIFLAR’IN DEĞİL”

Miharbi, evlerin Vakıflar İdaresi’ne değil, İskan Dairesi’ne ait olduğunu da belirterek, bölgeye ne hükümetin ne de Vakıflar İdaresi’nin herhangi bir katkısı olmadığını savundu.

Bakanlar Kurulu kararı ile bölgenin Vakıflar İdaresi’ne aktarıldığının iddia edildiğinden bahseden Miharbi, “ Neden hiçbir yetkili, bu konuyu bize bildirmediler” dedi.

SİYASİ PARTİLERDEN DESTEK

Miharbi, ortadaki sorun nedeniyle dört siyasi parti yetkililerinin kendilerine destek belirttiğini kaydederek, bölge halkı olarak, herhangi bir sözleşme yapmayacaklarını da söyledi.

“AZİMLİ VE KARARLIYIZ”

Vakıflar İdaresi yetkilileri ile görüşme yaptıklarını ve “evlerin 49 yıllığına kiralanmasını” talep ettiklerini dile getiren Miharbi, taleplerinin olumsuz cevapla karşılaştığını dile getirdi.

Miharbi, şu anda herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini belirterek, “Bu işin arkasında Vakıflar değil, hükümet vardır” dedi.

Hükümetin, vatandaşlara başını sokacakları ev yapmadıkları takdirde kimseyi sokağa atamacağını da vurgulayan Miharbi, “Biz bu konuda azimli ve kararlıyız” dedi.

“TEHDİT EDİLDİM”

Miharbi, Vakıflar İdaresi’nde çalışan bir memurun, kendisini tehdit ettiğini de öne sürerek,olayı polise bildirdiğini söyledi.

“Amaçları bu bölgeyi almaktır” diye konuşan Miharbi, vatandaşların kandırılarak, sözleşmeleri imza atmalarının istendiğini öne sürdü.

“BÖLGEDEKİ EVLER KAYIT ALTINA ALINACAK”

Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kemal Kaymakamzede ise, söz konusu durum ile ilgili HALKIN SESİ’ne yaptığı açıklamada, bölgedeki vatandaşların huzursuz olmamalarını istedi.

Yapılan çalışmaların Vakıflara ait tüm evlerin kayıt altına alınmasına yönelik olduğunu aktaran Kaymakamzade, “Vakıflara ait tüm göçmen evleri kayıt altına alınacak amaç budur” dedi.

Kaymakamzade, bölgede kalan vatandaşların 1963 göçmeni olması veya sosyal sigortalı olması halinde yılda 15 TL kira ödeyeceklerini söyledi.

Bölgeye sonradan gelen vatandaşların ise maddi durumları iyi olması halinde ayda 25 TL ödeyeceklerini dile getiren Kaymakamzade, bölgede birçok sorun olduğunu ve olaylara müdahale edemediklerini savundu.

Kaymakamzade, evlere gönderilen tebligatlara da değinerek, “Tebligatlar, kiracıların sözleşmelerini yenilemesi için gönderildi. Kabul ediyorum, üslubu biraz rahatsız edicidir” şeklinde konuştu.

Kiracıların kendisi ile görüştüğünü ve 49 yıllığına sözleşme yapılmasını istediklerinden de bahseden Kaymakamzade, bir yıldan fazla sözleşmenin yapılmasının mümkün olmadığını ifade etti. 

28/08/2012 11:29
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kaymakamzede, lefkoşa, kızılay, göçmen evleri
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.