4. dalgaya karşı tek çare aşı

Delta varyantıyla birlikte Avrupa'da vaka sayıları yeniden tırmanışa geçti. Vakaların büyük çoğunluğu aşı yaptırmayanlardan oluşuyor. 4. dalga endişesine karşı en büyük tedbir aşı. Uzmanlar kısıtlamaların yeniden yaşanmaması için aşı çağrısı yapıyor.

ads ads ads ads
13/07/2021

ads
4. dalgaya karşı tek çare aşı

Delta varyantıyla birlikte Avrupa'da vaka sayıları yeniden tırmanışa geçti. Vakaların büyük çoğunluğu aşı yaptırmayanlardan oluşuyor. 4. dalga endişesine karşı en büyük tedbir aşı. Uzmanlar kısıtlamaların yeniden yaşanmaması için aşı çağrısı yapıyor.

Yaklaşık 2 senedir dünya koronavirüs salgınıyla mücadele ediyor. Kısıtlamalar ve tedbirler yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

Salgına karşı tek çare 'aşı' diyen uzman isimler, yeni bir dalganın yaşanmasından endişe ediyor. Çünkü yeni varyantlar en çok aşı yaptırmamış kişilere bulaşıyor, vakaların büyük çoğunluğu bu kişilerden oluşuyor.

Delta tehdidi yayıldı

Delta ve Delta Plus varyantları dünyada yüzlerce ülkede görüldü. Türkiye de bu ülkeler arasında. Delta'nın öncekilere göre yüzde 60 daha hızlı bulaştığı yönünde veriler geliyor. Öyle ki Delta şimdiye kadar en etkili olan koronavirüs varyantı oldu.

"Dünyada 4. dalga olasılığı var"

Dünyada bazı ülkelerden örnekler veren Özlü, salgını kontrol altına alan ülkelerde yeniden vakaların arttığına dikkati çekiyor. Dünyada 4. dalga olasılığının görülebileceğini söyleyen Özlü, varyantların bundan sonra da görülebileceğini belirtiyor.

"Böyle bir endişe dünyada var. Bunu destekleyen bulgular var. İngiltere, İsrail, Avustralya gibi ülkelerde kontrol altına alınmışlar ama çok yüksek artışlar var. Pek çok ülkede Delta varyantıyla artış gösterdi. Aşı olmayan kişilerde görülüyor. Dalgalanmanın bizi vurması veya dünyada genel bir endişe olası görülüyor. Yaz ve güz dönemine ait planlamalarda bu endişe hakim. Sil baştan başa dönülmesi olasılığı olacak demiyorum ancak böyle bir olasılık var."

"Aşı olup kurtulmak, hasta olmaktan her zaman daha güvenlidir"

Uygulanan aşıların bilimsel olarak tamamının kanıtlandığı, ciddi bir yan etkisi olmadığını vurgulayan Özlü, kararsızlara şu sözlerle çağrı yaptı:

"Dünyada yaklaşık 3,5 milyar doz aşı yapıldı. Her yaş grubundan aşı yapıldı. Görüldü ki aşılar güvenli. Lokal yan etkiler; halsizlik, kırgınlık olabiliyor bunlar. ABD'de 35 bin gebe aşılanmış. Herhangi bir tehlike görülmemiş. Bebeğe veya anneye bir zararı olmadığı sonucuna varıldı. Başta bu endişeleri anlıyorduk, 'Bekleyeyim, göreyim' diyenler vardı. Ama artık sağlıkçılar başta olmak üzere nüfusun çoğunluğu aşısını yaptırıyor. Aşı olup kurtulmak, hasta olmaktan her zaman daha güvenlidir."

13/07/2021 12:24
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Covid-19, Aşı, Dünya, KKTC, Sağlık
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.