Elma Sirkesi’nin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Elma Sirkesi Kullanım Alanları

Elma sirkesi son zamanlarda popülerlik kazanmaya başlamıştır, ancak faydaları yüzyıllardır bilinmektedir.

ads ads ads ads
17/05/2019

ads
Elma Sirkesi’nin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Elma Sirkesi Kullanım Alanları

Elma sirkesi son zamanlarda popülerlik kazanmaya başlamıştır, ancak faydaları yüzyıllardır bilinmektedir. Kan şekerini kontrol altına aldığı, kilo kaybını kolaylaştırdığı, sivilce ve yara izinin görünümünü iyileştirdiği bilinmektedir. Ayrıca, elma sirkesi tüketimi ketojenik diyette de oldukça önemlidir.

Elma sirkesi, sağlığa faydalı olan probiyotik ve enzimler oluşturmak için fermantasyon geçirmiş elmalardan yapılır ve elma suyundan daha az şeker ve kalori içerir.

Elma sirkesi güneş yanıklarından, bağırsak sağlığına kadar çeşitli durumlarda kullanır. Hatta elma sirkesinin soğuk algınlığı semptomlarını, mevsimsel alerjileri ve reflüyü iyileştirdiği söylenir.

Potansiyel kullanım alanları ve kanıtlanmış sağlık yararları ile, elma sirkesinin ecza dolabında bulunması gerekir.

Elma sirkesi güneş yanıklarından, bağırsak sağlığına kadar çeşitli durumlarda kullanır. Hatta elma sirkesinin soğuk algınlığı semptomlarını, mevsimsel alerjileri ve reflüyü iyileştirdiği söylenir.

Potansiyel kullanım alanları ve kanıtlanmış sağlık yararları ile, elma sirkesinin ecza dolabında bulunması gerekir.

Elma sirkesi ayrıca insülin duyarlılığını artırabilir. İnsülin, şekeri kandan yakıt olarak kullanabileceği dokulara nakletmekten sorumlu olan hormondur. Yüksek seviyelerde ki insülin yüksek kan şekeri ve diyabete yol açan insülin direncine neden olabilir.

Diabetes Care’deki bir çalışma, sirke alımının, tip 2 diyabet veya insülin direncine sahip olanlarda insülin duyarlılığını %34’e kadar belirgin bir şekilde artırmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. (3)

Kan şekeri seviyesini sabit tutmak için, bir veya iki çorba kaşığı elma sirkesini eşit miktarda su ile seyreltmeyi ve yemeklerden önce tüketmeyi deneyin. Ayrıca, karbonhidrat alımını ılımlı hale getirin, lif ve proteinli gıda tüketiminizi arttırın ve kan şekeri seviyelerini daha da düşürmek için bol miktarda düzenli fiziksel aktivite yaptığınızdan emin olun.

Son zamanlarda doğal sağlık uzmanları istenmeyen kaloriler için elma sirkesini önermektedir. Ancak elma sirkesi kilo kaybı için gerçekten iyi midir?

Elma sirkesinin kilo kaybına yardımcı olduğunu gösteren bir çok çalışma yapılmaktadır. Bir çalışmada, 12 hafta boyunca günde sadece iki çorba kaşığı elma sirkesi ​​tüketmenin, diyet veya yaşam tarzında başka hiçbir değişiklik yapılmadan yaklaşık 4 kilo verilmesine yardımcı olduğu bulundu (4).

Çalışmalar, elma sirkesinin ayrıca tokluğu arttırabileceğini ve bu da kilo alımının azalmasına ve kilo kaybının artmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. ( 5) Bir çalışmada elma sirkesi içmenin, gün boyunca toplam kalori alımını 275 kaloriye kadar düşürdüğünü göstermiştir. (6)

Bununla birlikte, sadece elma sirkesinin kilo kaybına tek başına fayda gösterdiği anlamına gelmez. Yalnızca elma sirkesi kullanarak kilo vermeye çalışıyorsanız, kilo kaybı miktarı minimum olacaktır. Gerçek sonuçlar için, sağlıklı bir diyet ve aktif bir yaşam tarzı ile birlikte kullandığınızdan emin olun.

Elma Sirkesi Kolesterolü Düşürür

Kolesterol, damarlarda birikir ve daralmalara ve sertleşmeye neden olur. Yüksek kan kolesterolü, kalbi zorlar ve kanı vücudun her yerine iletmek için daha fazla çalışmasına neden olur.

kolesterol tahlili tüpü

Elma sirkesi, kolesterol seviyesini düşük tutmaya yardımcı olarak kalp sağlığını iyileştirir. İran’dan yapılan bir hayvan araştırması, farelere verilen elma sirkesinin, kötü HDL kolesterolü azaltırken, aynı zamanda faydalı HDL kolesterolünü de arttırdığını göstermiştir. (7)

Her gün diyetinize ekleyeceğiniz 1-2 kaşık elma sirkesinin yanı sıra, kolesterolünüzü hızlı düşürmek için beslenmenize çok çeşitli sağlıklı yağlar ekleyebilir (zeytinyağı, hindistancevizi yağı), şeker ve rafine karbonhidrat alımınızı en aza indirebilir ve haftada en az 2 porsiyon balık tüketerek kolesterol düzeylerinizi daha sağlıklı seviyelere getirebilirsiniz.

ilgili yazı: Kolesterol Gerçeği ve Ketonlar! Nedirler? Önemi ve Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Cilt Sağlığını İyileştirir

Elma sirkesi yalnızca iç sağlığı iyileştirmez, ayrıca sivilce tedavisi ve yara izlerini azaltmak için de oldukça faydalıdır. Bazı bakteri türleri genellikle akne gelişimine katkıda bulunur. Sirke, antibakteriyel özellikleri ile bilinir ve birçok zararlı bakteri suşuna karşı etkili olduğu gösterilmiştir. (8)

Elma sirkesi ayrıca asetik asit, laktik asit, süksinik asit ve sitrik asit gibi spesifik bileşenleri içerir ve bunların, akneye neden olan bakterilerin spesifik suşu olan Propionibacterium acnes’in büyümesini engellediği gösterilmiştir. (9a9b)

Bu faydalı bileşenler, yara izlerini de azaltabilir. Journal of Cosmetic Dermatology dergisindeki bir çalışma, akne skarlarının laktik asit ile 3 ay süreyle tedavi edilmesinin, dokuda, pigmentasyonda ve işlenmiş cildin görünümünde olduğu kadar izlerin de hafiflemesine yol açtığını göstermiştir. (10)

Beslenmenize bazı probiyotik yiyecekler eklemek, iyileştirici maske ve tonik kullanmak ve cildinizi nemli tutmak, sivilceler için etkili diğer doğal tedavi yöntemleridir.

Elma Sirkesi Yüksek Tansiyonu Düşürür

Yüksek tansiyon kalp hastalığı için majör bir risk faktörüdür. Kalbi daha fazla çalışmaya zorlayarak kalp kaslarının zamanla zayıflamasına ve bozulmasına neden olur.

Tansiyon ölçümü

Elma sirkesi, tansiyon seviyelerini düzenler ve kalbin sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olur. Japonya’da yapılan bir hayvan araştırması, farelere, sirke içindeki ana bileşen olan asetik asit vermenin, kan basıncının düşmesine neden olduğunu göstermiştir. (11) Başka bir hayvan çalışmasında, sirkenin kan basıncını yükselten belirli bir enzimin eylemlerini etkili bir şekilde engellediğini gösteren benzer bulgular da vardır. (12)

Tansiyonu düşürmenin diğer doğal yolları arasında magnezyum ve potasyum alımınızı arttırmak, lif alımınızı yükseltmek ve sofra tuzu ve işlenmiş yiyecekleri beslenmenizden çıkartmak vardır.

Elma Sirkesi Reflü Belirtilerini Hafifletir

GERD (Gastroözofageal Reflü Hastalığı) veya asit reflü olarak da bilinen gastroözofageal reflü hastalığı, mideden yemek borusuna asitin geri akışıyla karakterize edilen ve mide ekşimesi, geğirme ve bulantı gibi semptomlara neden olan bir durumdur.

Reflü - Mide yanması

Asit reflü genellikle düşük mide asidi seviyelerinin bir sonucudur. Bu durumda elma sirkesi içilmesi, asit geri akışını önlemek için sindirim sistemine daha fazla asit sağlayarak asit reflü semptomlarından kurtulmaya yardımcı olabilir.

En iyi sonuçları elde etmek için 1-2 çorba kaşığı elma sirkesini ​​sulandırın ve yemeklerden hemen önce için. Ek olarak, belirtileri daha da azaltmak için sebzeler, sağlıklı yağlar ve fermente gıdalar açısından zengin bir asit reflü diyetini takip edin.

Elma Sirkesi Güneş Yanıklarını Yatıştırır

Güneşte çok fazla zaman geçirdiyseniz, elma sirkesi kuru ve güneşten yanmış ciltleri yatıştırmak için mükemmel bir doğal çözümdür. Ilık bir banyoya bir bardak elma sirkesi, 1/4 bardak hindistan cevizi yağı ve lavanta esansiyel yağı ekleyin ve güneş yanıklarını rahatlatmak için 20-30 dakika su da rahatlayın.

Elma Sirkesi Kan Şekerini Düzenler

Elma sirkesi kan şekeri seviyelerinizi düzenler ve hatta insülin duyarlılığını artırabilir. Kan şekeri seviyesini sabit tutmak için bir bardak su ile bir veya iki çorba kaşığı elma sirkesini seyreltin ve yemeklerden önce içmeyi deneyin.

Elma Sirkesi Mantara İyi Gelir

Sporcu ayağı mantarı, ayak tırnağı mantarı, kaşıntı veya maya enfeksiyonları gibi mantar enfeksiyonları elma sirkesi yardımı ile kolayca tedavi edilebilir. Bir antifungal sprey oluşturmak, elma sirkesi kullanımında en etkili yollardan biridir. Mantarla mücadele bileşenleriyle birlikte, belirtileri azaltabilir ve hızlı bir şekilde rahatlama sağlayabilir.

Elma Sirkesi Cilt Sağlığını İyileştirir

Elma sirkesinin cilde faydaları akne tedavisi ve yara izlerinin azaltılmasını içerir. Antibakteriyel ve iyileştirici özellikleri ile bilinen elma sirkesi, sivilceye neden olan bakteri suşlarını öldürerek cilt sağlığına yarar sağlar. Cilt sağlığını geliştirmek için elma sirkesini tonik olarak kullanmayı deneyin.

Elma Sirkesi Kan Dolaşımını Arttırır

Bazı çalışmalar elma sirkesinin variköz venlere(varis) uygulanmasının semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu. (13) Dolaşımı iyileştirmek ve semptomları hafifletmek için cadı fındığı(witch hazel) yağı ve elma sirkesini karıştırarak, sorunlu bölgelere masaj yapmayı ve dairesel hareketlerle fırçalamayı deneyin.

Elma Sirkesi Siğil Tedavisinde Etkilidir

Geçmeyen bir siğilden kurtulmak mı istiyorsun? Elma sirkesini pamuğa dökerek, doğrudan siğile uygulayın ve pamuğu bir bandaj ile sarıp gece boyunca kalmasını sağlayın. Biraz zaman alsa da, bunu birkaç kez tekrarlamak, siğilin nihayetinde düşmesini sağlar.

Elma Sirkesi Zehirli Sarmaşık Tedavisinde Etkilidir

Elma sirkesi, kaşıntılı bir zehirli sarmaşık döküntüsünü yatıştırmaya yardımcı olabilecek doğal bir ilaçtır. Bunun nedeni zehirli sarmaşıkla ilişkili şişliğin azaltılmasına yardımcı olabilecek potasyum içermesidir. İyileşinceye kadar günde birkaç kez doğrudan cilde bir çay kaşığı uygulamayı deneyin.

Elma Sirkesi Böcek ve Pireleri Öldürür

Köpeğiniz veya kediniz de böcek veya pireler varsa, kimyasal ilaçlar yerine elma sirkesi kullanmayı deneyin. Bir sprey şişesine eşit oranda su ve elma sirkesi ekleyin ve pireler bitene kadar günde bir kez kürküne sıkın. Kendi ev yapımı böcek spreyinizi sinir bozucu böceklerle savaşmak için kendi cildinizde de kullanabilirsiniz.

Elma sirkesinin köpek üzerinde kullanımı

Elma Sirkesi Mevsimsel Alerjilere İyi Gelir

Birçok insan mevsimsel alerjiler için elma sirkesini doğal bir ilaç olarak kullanıyor. Elma sirkesinde bulunan sağlıklı bakteriler, bağışıklık sistemini destekleyebilir ve mevsimsel alerjilere karşı sağlıklı lenfatik drenajı destekleyebilir. Alerjileriniz bir daha harekete geçtiğinde su ile seyreltilmiş iki çorba kaşığı elma sirkesini içmeyi deneyin.

Elma Sirkesi Doğal Bir Deodorant Olarak Kullanılabilir

Koltuk altları bakteriler için büyük bir üreme noktasıdır ve vücut kokusunun kötüleşmesine neden olabilir. Elma sirkesi güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir ve mükemmel bir doğal deodorant özelliği vardır. Bir fısfıs şişesine ekleyerek koltuk altlarınıza sıkmayı deneyebilirsiniz, isterseniz su ile seyreltebilirsiniz.

Elma Sirkesi Saçlara Parlaklık Verir

Donuk veya kuru saçlar için elma sirkesini deneyin. Duştan önce saçlarınıza elma sirkesi sürüp 20 dakika bekledikten sonra ılık su ile yıkayıp, iyice durulayın.

Elma Sirkesi Kilo Kaybını Destekler

Elma sirkesi tok tutar ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Sağlıklı yeşil smoothielerinizin içine 1 yemek kaşığı sirke ekleyebilirsiniz.

Elma Sirkesi Asit Reflü ve Mide Ekşimesi Azaltır

Birçok insan, düşük mide asidi seviyelerinin bir sonucu olarak asit reflü sorunu yaşar. Elma sirkesi, mide asidinin yemek borusuna geri akışını önlemek ve mide ekşimesi semptomlarını azaltmak için mide asidi seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir. Yemeklerden hemen önce içmek en iyi yöntemdir. 1-2 çorba kaşığı elma sirkesi su ile seyreltilir ve yemeklerden önce içilir.

Elma Sirkesi PH’ı Dengeler

Elma sirkesinde ki birincil bileşen olan asetik asit asitli olsa da, vücut üzerinde alkalileştirici bir etkiye sahiptir. Günde birkaç çorba kaşığı elma sirkesi sağlığınızı optimize etmek için pH seviyelerini dengede tutabilir.

Elma Sirkesi Ev Temizliğinde Kullanılabilir

Tamamen doğal bir ev temizleyicisi hazırlamak için elma sirkesini eşit miktarda suyla karıştırın. Antibakteriyel özellikleri sayesinde mikropları öldürmek için mükemmeldir.

elma sirkesi ve doğal çözümler

Elma Sirkesi Diş Beyazlatıcı Olarak Kullanılabilir

Elma sirkesi gülümsemenizi aydınlatır ve doğal olarak dişlerinizi beyazlatabilir. En iyi sonuçları elde etmek için dişlerinizi elma sirkesi ile fırçalamayı deneyin. Aşırı kullanımın diş minenizi aşındırabileceğini unutmayın, bu nedenle makul bir miktar kullanmaya özen gösterin.

Elma Sirkesi Soğuk Algınlığı Belirtilerini Giderir

Soğuk algınlığı ve nezle için bir kaç kaşık elma sirkesi kullanmayı deneyin. Bunun nedeni elma sirkesinin, bağışıklık sistemine hızlı bir destek vermesine yardımcı olabilecek faydalı bakteriler içermesidir.

Elma Sirkesi Kan Basıncını Düşürür

Elma sirkesinde ki ana bileşen olan asetik asidin, kan basıncı seviyelerini düşürdüğü ve kalp sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir. En iyi sonuçları elde etmek için, bir çorba kaşığı elma sirkesini eşit miktarda su ile seyreltin ve kan basıncını düşürmek için günde üç kez için.

Elma Sirkesi Detoksifikasyona Yardımcı Olur

Elma sirkesi pH’ı dengelemeye, lenfatik drenajı teşvik etmeye ve dolaşımı arttırmaya yardımcı olabilir, böylece detoksifikasyon söz konusu olduğunda harika bir araçtır. Tipik elma sirkesi dozu günde birkaç kez suyla karıştırılmış bir ile iki çorba kaşığıdır.

Elma Sirkesi Türleri

Kullanacağınız elma sirkesinin “organik” veya “işlenmemiş” olmasına çok dikkat etmelisiniz.

Elma sirkesi yararlarını en üst düzeye çıkarmak için, mümkün olduğunca organik, çiğ ve süzülmemiş elma sirkelerini seçmelisiniz. Sirke annesinin, hala daha elma sirkesi şişesinde olması organikliğini kanıtlayan bir etkendir.

İşte bu terimlerin gerçekte ne anlama geldiği ve neden mümkün olduğunca organik, çiğ ve filtrelenmemiş olanları seçmelisiniz:

Organik Elma Sirkesi

Satın aldığınız elma sirkesi sertifikalı organik olarak etiketlenmişse, sağlığınız açısından daha iyi olduğu, zarar verebilecek genetiği değiştirilmiş organizmalardan ve sentetik katkılardan yoksun demektir.

Ham Elma Sirkesi

Çiğ elma sirkesi işlenmemiştir. Bu, sirkenin içerisinde protein, enzim ve faydalı bakterilerin olmasını sağlayan “sirke anası” olduğu anlamına gelir.

Filtresiz Elma Sirkesi

Elma sirkesinin süzülmesi sirke anası ve tortulardan arınmasına neden olur.


Elma Sirkesi ve Elma Şarabının Faydaları ve Farkları

Elma sirkesi ve elma şarabını birbirinden ayıran nedir ve bunlar birbirlerinin yerine kullanılabilir mi?

Elma şarabı, taze sıkılmış elmadan yapılır. Elma suyuna benzer, ancak aynı şekilde süzülmez veya işlenmez.

Kırmızı Şarap

Öte yandan elma sirkesi, maya ve bakteriler tarafından fermente edilmiş elmadan yapılır ve fermente süreci şekeri alkole dönüştürür. Daha sonra alkolün asetik aside dönüştürüldüğü ikinci bir fermantasyon işlemine tabi tutulur.

Bu fermantasyon işlemi, elma sirkesinin birçok sağlık yararına yöneliktir ve elma sirkesinin kolesterolü düşürmesinin, kan şekeri seviyesini sabit tutmasının ve asit geri akışını azaltmasının nedeni budur. Öte yandan, elma şarabı da harika bir tada sahip olabilir ancak aynı faydaları sağlamaz.


Elma Sirkesinin Tarihçesi

Elma sirkesi binlerce yıldır tüketilmektedir. Kayıtlar, insanların M.Ö. 5.000 yıldan beri elma suyunu sirke haline getirdiğini gösteriyor.

Tarihsel olarak, elma sirkesi karaciğeri detoksifiye etmeye yardımcı olmak, kanı arındırmak, lenf bezlerini temizlemek ve bağışıklığı artırmak gibi çeşitli amaçlar için kullanılmıştır. Antik Yunan’da Hipokrat, öksürük ve soğuk algınlığı tedavisine yardımcı olmak için bir miktar balla karıştırılmasını reçete etmiştir.

1.yüzyılda Avrupalılar tıbbi olarak sirkeyi kullanmaya başladı. Şurup ve antiseptikler hazırlamaya başladılar ve mikropları öldürmek için gargara olarak kullandılar.


Önlemler Ve Yan Etkiler

Elma Sirkesini Ne Kadar Kullanmalısınız?

Elma sirkesi tüketimi çoğu insan için sağlıklı ve güvenli olsa da, büyük miktarlarda tüketmek sağlık üzerinde bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Yan etkileri arasında diş minesinin aşınması, boğazda veya deride yanma ve düşük potasyum seviyeleri bulunur.

Olumsuz yan etkileri önlemek için elma sirkesini her zaman dümdüz içmek yerine su ile seyreltdiğinizden emin olun. Aynı zamanda düşük bir dozla başlamalı ve toleransınızı değerlendirerek arttırmalısınız.

Elma Sirkesi

Kan şekeri ilacı kullanıyorsanız, elma sirkesini kullanmadan önce doktorunuza danışın. Elma sirkesi kan şekeri seviyesini azaltmaya yardımcı olabileceğinden, hipoglisemi semptomlarını önlemek için diyabet ilacı dozunuzu değiştirmeniz gerekebilir.

Son olarak, çok çeşitli elma sirkesi kullanımları varken, sağlığınız söz konusu olduğunda,kesin bir iyileşme veya tedavi olarak görülmemelidir. Bunun yerine, sonuçları gerçekten görmek için besleyici bir diyet ve sağlıklı bir yaşam tarzı ile eşleştirilmelidir.


Elma Sirkesi Faydaları Üzerine Nihai Düşünceler

Elma sirkesi, fermente edilmiş, sağlıklı probiyotikler ve enzimler üreten, şeker ve kalorileri önemli ölçüde azaltan elmadan yapılır.

Elma sirkesi faydaları arasında kilo kaybının iyileştirilmesi, kan basıncı ve kolesterol seviyelerinin düşürülmesi, kan şekerinin dengelenmesi, cilt sağlığının iyileştirilmesi ve asit reflü semptomlarının giderilmesi sayılabilir.

Tamamen doğal ev temizleyicisi, böcek ilacı, dişleri beyazlatmak ve detoksifikasyona yardımcı olmak için çok çeşitli elma sirkesi kullanım alanları vardır.

En etkili fayda için sirke annesi bozulmamış ham, filtresiz ve organik elma sirkesini tercih edin.

Elma sirkesini su ile seyreltmeyi, ölçülü olarak kullanmayı ve sonuçlarınızı en üst düzeye çıkarmak için besleyici bir diyet ve sağlıklı bir yaşam tarzıyla eşleştirmeyi unutmayın. Popüler ketojenik diyete sorunsuzca uyum sağlar.

KAYNAK: Elma Sirkesi’nin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Elma Sirkesi Kullanım Alanları

17/05/2019 09:35
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Elma, HABER, KIBIS, Sirkesi’nin, Sağlığa, Faydaları, Nelerdir, Sirkesi, Kullanım, Alanları
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.