5 soruda TURKOVAC

Türkiye'nin yerli aşısı TURKOVAC'ta çalışmalar hızla sürüyor.

ads ads ads ads
26/11/2021

ads
5 soruda TURKOVAC

Türkiye'nin yerli aşısı TURKOVAC'ta çalışmalar hızla sürüyor. Aşının acil kullanım için onayı için başvuru yapıldı. Peki TURKOVAC nasıl geliştirildi? Varyantlara karşı etkinliği ne kadar? Yan etkileri var mı? İşte yerli aşı TURKOVAC hakkında bilmeniz gereken 5 şey...

Türkiye yerli aşı çalışmalarında sona yaklaşıyor. Son olarak aşının acil kullanımı için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na oyan başvurusu yapıldı. TURKOVAC'ın onay alması en az 3 haftalık süreci gerektirecek.

 

5 soruda yerli aşı TURKOVAC - 2

 

Bu sürecin olumlu sonuçlanması durumunda aşının seri üretimine geçilecek.

 Bakanlığı, TURKOVAC'ın seri üretiminin Türkiye'de iki tesiste yürütülmesini planlıyor. 

TURKOVAC hakkında bilmeniz gereken 5 şey...

 

5 soruda yerli aşı TURKOVAC - 3

1- YERLİ AŞI ÇALIŞMALARI NE ZAMAN BAŞLADI?

 

Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen TURKOVAC'ın ilk aşaması olan Faz 1 çalışmaları, 5 Kasım 2020'de başladı.

44 gönüllü üzerinde uygulanan Faz 1 aşamasının ardından ilk dozu 10 Şubat'ta yapılan Faz 2 çalışmaları ise 250 gönüllüyle yürütüldü ve her iki aşamada da aşıyla ilgili olumlu veriler elde edildi.

Yerli aşının etkinliğinin daha geniş bir kitle üzerinde değerlendirilmesini içeren Faz 3 çalışmaları ise 22 Haziran itibarıyla başladı. Yurt içi ve dışında binlerce gönüllünün katılımıyla yürütülen Faz 3 çalışmaları kapsamında daha önce koronavirüs geçirmeyen ve hiç Kovid-19 aşısı olmayanlara TURKOVAC'ın uygulanmasına devam ediliyor.

 

5 soruda yerli aşı TURKOVAC - 4

2- TURKOVAC KLİNİK ÇALIŞMALARININ ÖNEMİ NEDİR?

 

TURKOVAC, aynı anda yürütülen 8 ayrı klinik çalışmayla Türkiye'nin en geniş kapsamlı aşı geliştirme projesi olma özelliği taşıyor.

Klinik çalışmalar kapsamında en son ekim ayında TURKOVAC'ın hatırlatma dozu olarak uygulandığı çalışmaya 28 ildeki 41 hastanede başlandı.

Hatırlatma dozu çalışması kapsamında, daha önce Kovid-19 geçirmemiş ve 2 doz Sinovac aşısı olmuş, 18-59 yaş arası sağlıklı kişiler arasından seçilen gönüllülerin yarısına üçüncü doz olarak TURKOVAC, diğer yarısına da Sinovac aşısı uygulandı.

TÜSEB desteği ile yürütülen bu klinik çalışma tamamlanma aşamasına geldi. Sonuçların yakın bir zamanda açıklanması planlanıyor.

 

5 soruda yerli aşı TURKOVAC - 5

3- ACİL KULLANIM ONAYI BAŞVURUSU VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

 

Acil kullanım onayı, Dünya Sağlık Örgütü veya Sağlık Bakanlığı tarafından bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen, halk sağlığını ciddi olarak tehdit eden istisnai durumlarda sorumlu kurum tarafından verilen kullanım izni anlamına geliyor.

Türkiye'de aşılar için bu süreç, TİTCK tarafından "Acil Kullanım Onayı Başvurusu ve Değerlendirmesi Hakkında Kılavuz" ışığında yürütülen incelemeler sonucunda tamamlanıyor.

Buna göre, yerli aşı adayı TURKOVAC için öncelikle başvurunun ön değerlendirmesi yapılacak. Bu aşama bittiğinde ise aşıyla ilgili yürütülen çalışmaların sonuçlarına odaklanılacak ve kapsamlı değerlendirme süreci başlayacak.

Değerlendirme aşamasında aşının yarar/risk dengesi, klinik verileri, halk sağlığına faydaları gibi kıstaslar bilimsel ve uluslararası standartlara göre ele alınacak.

 

5 soruda yerli aşı TURKOVAC - 6

4- TURKOVAC VARYANTLARA KARŞI ETKİN Mİ?

 

Yerli aşı adayı TURKOVAC'ın çeşitli varyantlar üzerinde etkinliğine yönelik çalışmalar da yürütülüyor.

Bu çerçevede aşının Alfa varyantına karşı yüzde 100 etkili olduğu belirlenirken, izole edilen Delta varyantı üzerindeki incelemeler devam ediyor.

 

5 soruda yerli aşı TURKOVAC - 7

5- YERLİ AŞININ SAPTANMIŞ BİR YAN ETKİSİ VAR MI?

 

Dünyada aşı çalışmaları için belirlenmiş standartlar olan GLP, GMP ve GCP standartlarına uygun şekilde yürütülen TURKOVAC inaktif aşı geliştirme çalışmalarında, şu ana kadar gönüllülerde ciddi bir yan etkiyle karşılaşılmadı.

26/11/2021 11:41
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: TURKOVAC
MANŞETLER

HK KORONAVİRÜS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.