Kiprianu:"Oy Kullanacak Kıbrıslı Türkler korkutulmaya çalışılıyor"

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, Kıbrıslı Türk seçmenlerin oy kullanmamaları için korkutulmaya çalışıldığını iddia etti

ads ads ads ads
22/05/2011
TAK

ads
Kiprianu:"Oy Kullanacak Kıbrıslı Türkler korkutulmaya çalışılıyor"

Rum halkı, meclisteki 56 vekilini belirlemek üzere bugün sandık başında. 10 siyasi partinin yarıştığı seçimlerde toplam 531 bin 136 kayıtlı seçmen sabah 07.00 itibarıyla oy kullanıyor. Oy verme işlemi 18.30’da sona erecek.

Haravgi, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, Kıbrıslı Türk seçmenlerin, “Kıbrıs Türk toplumunun aşırı bölümü tarafından bugünkü seçimlerde oy kullanmamaları için korkutulmaya çalışıldığı” iddiasında bulunduğunu bildirdi.

Gazete; “Halkın Konuşma Zamanı Geldi” başlıklı haberinde, Kiprianu’nun seçim kampanyasını Lefkoşa’nın Rum kesimindeki bir lokantada düzenlenen toplantı ile sonlandırdığını, katılımcılar arasında Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı’nın da bulunduğunu yazdı.

Habere göre AKEL’in bu etkinliğine katıldığı için Kanatlı’ya teşekkür eden Andros Kiprianu, “bugünkü seçimlerde oy kullanma hakkı olan Kıbrıslı Türklerin, oy kullanmamaları için korkutulmaya çalışıldığı” iddiasında bulundu.

Kathimerini, “Sandık Yolunda” başlığıyla manşete çektiği haberinde, sayılan oyların yüzde 10 - 15’i istatistiki göstergesinin, siyasi partiler açısından sonucun öngörülmesi için yeterli olduğunu, partilerin seçim sonuçlarını saat 19.30 itibarıyla biliyor olacağını yazdı.

Seçim merkezlerinin çıkışında TV kanalları hesabına yapılacak anketlerin (exit polls) sonuçlarının ise sandıkların kapanacağı 18.30 itibarıyla yayınlanacağı belirtilen haberde, 2006 genel seçimlerinde, “exit polls”un seçim sonucunu doğru öngördüğüne işaret etti.

Gazete haberinin; “Sandalyelerde 28 - 28 Eşitliği Senaryosu” başlıklı bölümünde, bu genel seçimlerde sandıktan çıkması muhtemel senaryolardan birinin de, meclis başkanını seçecek olan vekil sayılarının eşit (28 - 28) olması olduğuna dikkat çekti.

Habere göre, AKEL ve DİKO (veya Ekologlarla da birlikte) 28 sandalye/oya ulaşıp meclis başkanlığı için bir adayı desteklemesi; DİSİ, EURO.KO ve EDEK (veya Ekologlar’la da birlikte) sandalye/oya ulaşıp aynı makam için başka bir adayı desteklemesi söz konusu olabilir. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde uygulanacak prosedür bilinmiyor, çünkü daha önce böyle bir şey hiç yaşanmadı.

Gazete, meclis başkanının salt çoğunlukla yani; milletvekili toplam sayısının yarısının bir fazlası oy ile, yani 29 oy ile seçildiğine işaret ederek; 1985’te hiçbir adayın bu oya ulaşamadığını, o zaman oy birliğiyle; meclis başkanının milletvekillerinin yarısının oyu ile seçilmesi, ilk turda sonuç alınamaması durumunda ise ikinci turda 2/5 oy çoğunluğunun aranması kararına varıldığını hatırlattı.

Gazeteye göre, 28 - 28 dengesi ortaya çıkarsa, bu senaryo da uygulanamayacak. Gazetenin, konuyla ilgili görüşüne başvurduğu siyasi parti başkanları, böyle bir durumda en adil çözümün kura olması gerektiği görüşünde birleştiler.

Simerini; “Sandık Yanıtları Verecek” başlıklı haberinde, Rum tarafında sorulan pek çok sorunun bugünkü seçimler sonucunda yanıt bulacağını yazdı.

Gazeteye göre bugün cevaplanacak soruları şöyle sıraladı:

“Hangi partinin birinciliği alacağı, ikinci partiden fazla kaç sandalye edineceği. Sandıktan ara parti olarak çıkacakların hangi çerçevede belirleyici rolü oynayacakları. Bugün çıkacak sonuçların koalisyonun geleceğini ne şekilde belirleyeceği. Meclis başkanlığının 2013 başkanlık seçimleri öncesinde parti ittifakları açısından gösterge olup olmayacağı. Kararsız oyların hangi partilere gideceği ve mecliste temsil edilmeyen ancak bu seçimlere katılan partilerin nihai sonucu nasıl etkileyeceği...”

Gazete, siyasi partilerin, 2013 seçimlerine yönelik stratejilerini bugün çıkacak sonuca göre belirleyecekleri görüşüne de yer verdi.

Aynı gazete, 191 bin 517 kayıtlı seçmeni bulunan Lefkoşa’dan 20; 109 bin 294 seçmeni bulunan Limasol’dan 12; 107 bin 913 seçmeni bulunan Mağusa bölgesinden 11; 53 bin 598 seçmeni bulunan Larnaka’dan 6; 40 bin 534 seçmeni bulunan Baf’tan 4 ve 28 bin 280 seçmeni bulunan Girne’den 3 milletvekili çıkacağını kaydetti.

22/05/2011 12:52
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kiprianu:"Oy Kullanacak Kıbrıslı Türkler korkutulmaya çalışılıyor"
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.