6 ilaç türü peynir ekmek gibi satılıyor

Eczanelerde reçetesiz satılan bazı ilaçların uyuşturucu amaçlı kullanıldığı ve son zamanlarda özellikle alkole damlatılarak kullanılan göz damlasına talebin arttığı belirtildi 

ads ads ads ads
12/10/2017

ads
6 ilaç türü peynir ekmek gibi satılıyor

Uyuşturucu kategorisindeki ilaçlar yeşil reçeteyle satılarak kontrole tabi tutuluyor. Bu ilaçlar, ancak doktor yazmışsa eczanelerden satın alınabiliyor. Uyuşturucu kategorisindeki ilaçların farklı amaçlarla kullanılmasını önlemek için uygulanan yeşil reçete şartı kısmen işe yarasa da reçetesiz satılan bazı ilaçların da uyuşturucu amaçlı kullanıldığı öğrenildi. Son zamanlarda gece yarısı eczanelerin kapısına dayanan yabancı uyruklu kişi veya öğrencilerin, yüklü miktarda reçetesiz satılan ve uyuşturucu amaçlı kullanılan hap, damla ve şurup aldıkları belirtildi. Özellikle alkole damlatılıp tüketilen göz damlasına olan rağbetin arttığı belirtilirken, bu ilaçları satın alanların nöbetçi eczaneleri tercih ettiği ve gece saat 23.00’dan sonra ilaç almaya gittikleri kaydedildi. Bazı ilaçlara artan bu talebin polisin bilgisine gittiği de öğrenilirken, konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Serbest Çalışan Hekimler Birliği As Başkanı Dr. H. İlker İpekdal, reçetesiz satılan bazı ilaçların suiistimal edildiğini ifade etti. İpekdal, “Özellikle alkolle birlikte alınınca kısa yoldan kişi amacına ulaşabiliyor. Şurup, kapsül, tablet şeklinde farklı ilaçlar var bu amaçla kullanılan” açıklamasında bulundu. 

GECE YARISINI BEKLİYORLAR 

Eczanelerde reçetesiz satılan bazı ilaçlar uyuşturucu niyetine kullanılıyor. Son zamanlarda özellikle bu amaçla kullanılan bazı ilaçlara olan talep artarken, Star Kıbrıs, Girne bölgesinde faaliyet gösteren bazı eczacılarla konuştu. Eczacılardan alınan bilgide, ikisi damla, biri şurup diğerleri kapsül olmak üzere 6 ilaç türünün peynir ekmek gibi satıldığı öğrenildi. Eczacılar, “Özellikle yabancı uyruklu öğrenciler gece saat 23.00’dan sonra göz damlası, bazı haplar ve şurupları satın alıyor. Kimi öğrenci az miktarda alırken kimisi de oldukça yüklü miktarda ilaç talep ediyor. Eczacılar, reçetesiz satılan bu ilaçları vermek zorunda kalıyor. Öte yandan nöbetçi eczaneler gece saat 02.00 sıralarına kadar açık kalıyor. Gece alkollü gelen, yabancı kalabalık öğrenci grubu talepleri yerine gelmezse eczacılara zarar dahi verebilir” şeklinde konuştular. 

DAMLA REVAÇTA 

Star Kıbrıs, ismini belirlediği ve uyuşturucu amaçlı kullanılan göz damlası, şurup ve hapların isimlerini sorumlu yayımcılık gereği yazmayı uygun bulmazken, yapılan araştırmada özellikle göz damlasının alkole damlatıldığı, uyuşturucu etkisi yaptığı ve son zamanlarda en çok göz damlasına rağbet olduğu bilgisi elde edildi. Damlanın yanı sıra romatizma ilaçlarının da bu amaçla kullanıldığı belirtilirken, genç öğrencilerin gece saatlerinde bu ilaçlardan paketlerce aldığı kaydedildi. 

SUİSTİMAL EDİLEN İLAÇLAR VAR 

Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan Serbest Çalışan Hekimler Birliği As Başkanı Dr. H. İlker İpekdal, uyuşturucu kategorisindeki ilaçların yeşil reçete ile kontrole tabi tutulduğunu ve yeşil reçeteyle satıldığını ifade ederek, kontrole tabi olmadığı halde, etki veya yan etkileri dolayısıyla suistimal edilen bazı ilaçlar olduğunu söyledi. İpekdal, “Özellikle alkolle birlikte alınınca kısa yoldan kişi amacına ulaşabiliyor. Şurup, kapsül, tablet şeklinde farklı ilaçlar var bu amaçla kullanılan. Bunları Sağlık Bakanlığı kolaylıkla belirleyebilir ve Eczacılar Birliği ile gerekli önlemleri alabilir” dedi. İlaçlarla ilgili düzenlemelerin son olarak Dr. Ahmet Gülle'nin Sağlık Bakanlığı yaptığı dönemde ele alındığını kaydeden İpekdal, sonraki süreçte bu kontrollerin devamının gelmediğini söyledi. İpekdal, “Çünkü ne otomasyon var ne doğru dürüst işleyen bir kayıt sistemi. Yeşil reçetelerde tanı kısmı bile yokken hangi ilacın neden yazıldığını kontrol etmek zor” şeklinde konuştu. İpekdal, ayrıca KKTC’deki yeşil reçetelerde “Tanı” kısmı olmadığını ifade ederek, uyuşturucu kategorisindeki ilacın ne amaçla verildiğini bilinmediğini belirtti. İpekdal, bu eksikliğin sağlıkla ilgili istatistik tutmayı da engellediğini ifade etti. 

Suna ERDEN / StarKıbrıs

12/10/2017 08:59
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ezzane, ilaç, hap, uyuşturucu, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.