Glokom körlük nedenleri arasında ikinci sırada

Dünyada önlenebilir körlük nedenleri arasında ikinci sırada yer alan glokom, yani göz tansiyonu, Türkiye’de 2,5 milyona yakın insanı etkiliyor ancak geç teşhisten dolayı her 4 hastadan sadece birinde tedaviye geçilebiliyor.

ads ads ads ads
11/03/2019

ads
Glokom körlük nedenleri arasında ikinci sırada

Türk Oftalmoloji Derneği, Dünya GlokomHaftası’nda glokom (göz tansiyon hastalığı) farkındalığını artırmak amacıyla Türkiye genelinde bir kampanyayı hayata geçiriyor. Dernek yetkilileri, kampanya kapsamında glokomla ilgili hazırlanacak farkındalık mesajları, ışıklı ve hareketli billboardlarla Türkiye nüfusunun yüzde 53’ünü barındıran İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Antalya ve Adana’da faaliyetler yapacak. 

Glokom, ilk başlangıçta hiçbir şikayete yol açmaksızın yavaş ve sinsi bir şekilde ilerleyerek hastanın önce çevreyi görmesini (görme alanını) daraltıyor. Son aşamada ise geri dönüşümsüz körlüğe yol açabilen bu önemli sağlık sorunu, körlüğe giden en önemli etkenlerden biri. Ancak glokom hastalığında, erken tanı ve tedaviyle hastalık kontrol altına alınarak görme yetisinin korunması sağlanabiliyor. 

Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi, bu sene 10-16 Mart tarihleri arasına denk gelen Dünya Glokom Haftası süresince hasta ve hastalık farkındalığını arttırmak amacıyla Türkiye’nin farklı bölgelerindeki 7 ili kapsayan büyük bir kampanyaya imza atıyor. “Glokom Farkındalık Haftası” kapsamında hastalığa ve sinsi ilerleyişine dikkat çekici mesajlar hazırlayacak olan Türk Oftalmoloji Derneği, ışıklı ve hareketli billboardlarla Türkiye nüfusunun yüzde 53’ünü barındıran 7 ilde kamuoyunu bilgilendirmeyi hedefliyor.  

HER 4 HASTADAN 1'İNDE TEDAVİYE GEÇİLEBİLİYOR! 

Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi Başkanı Prof. Dr. Özcan Ocakoğlu, “Hastalık başlangıcında hiçbir şikayet olmaması ve ilk belirtiler olabilecek görme alanındaki kayıpların hastanın farkında olamayacağı yavaşlıkta ilerlemesi hastalığın erken tanısında güçlük yaratıyor. Hastalık genellikle bir başka şikayetten ötürü göz muayenesine gelen hastalarda tesadüfen tespit ediliyor. Her dört hastadan sadece birine teşhis konulup tedaviye geçildiğini göz önünde bulundurduğumuzda, hastalığın Türkiye’de farkındalığının arttırılmasının erken tanı için ne derece önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz” dedi.


GLOKOM TEŞHİSİNDE İLK ADIM: GÖZ TANSİYONU ÖLÇÜMÜ

Bu hastalığın tek bir nedeni olmamakla birlikte, göz içinde sürekli üretilen ve göze hayatiyet veren sıvısının olması gerektiği şekilde gözü terk edemeyip gözün içinde birikmesiyle göz tansiyonu yükselir. Göz içindeki yüksek basıncın uzun süreli devamı glokomun oluşmasında en önemli risk faktörü olarak kabul edilir. Glokom tedavi edilebilir ve körlüğü önlenebilir bir hastalıktır. Ancak bilinmelidir ki, hastalığının tedavisi, sağlıklı halin geri kazanımından ziyade daha fazla kötüleşme olmasını engellemeye yönelik uygulamalarla olmaktadır. Bu amaçla göz içi sıvı yapımını azaltmak için göz basıncını düşüren yüksek etkili göz damlalarıyla, laser ve ameliyat yöntemleri ile pek çok tedavi seçeneği hastanın glokom şiddetine ve tipine göre planlanmaktadır.”

Prof. Ocakoğlu ayrıca oftalmolojik muayenenin ayrılmaz bir parçası olan göz tansiyonu ölçümünün glokom teşhisinde ilk adım olarak çok önemli yeri olduğunu, ancak sadece basınç ölçümü ile tanı ve tedavi planlamasının yapılmadığını, diğer ileri yöntemlerle hastaları takip ettiklerini vurguladı.

11/03/2019 14:23
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Glokom, haberkıbrıs, körlük, nedenleri, arasında, ikinci, sırada
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.