Siyanür nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl olur

Peş peşe gelen intihar haberleri sonrası siyanür Türkiye’de en çok merak edilen kimyasal maddeler arasında yerini aldı. Peki, siyanür nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl olur? İşte kısaca anlatımıyla siyanür ile ilgili merak edilen detaylar…

ads ads ads ads
15/11/2019

ads
Siyanür nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl olur

Siyanürle intihar haberleri sonrası Türkiye uzun süredir siyanür maddesini ve yan etkilerini konuşuyor. Konuyla ilgili merak edilenlerin başında ise siyanür zehirlenmesinin etkileri yer alıyor. Peki, siyanür nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl olur? İşte, merak edilen detaylar...

Siyanür genel olarak bir karbon ve ona üç bağlı azot içeren kimyasal bileşiklere verilen ad olarak biliniyor. Aslında yediğimiz yiyeceklerde de vücudumuza zarar vermeyecek miktarda siyanür bulunuyor. Ancak siyanür miktarı arttığı takdirde bu kimyasal direkt olarak zehre dönüşüyor.

Kiraz, badem, kayısı, şeftali, erik, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır siyanürlü bileşikleri doğal olarak üretmektedir.

SİYANÜR HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?

Endüstride ise genellikle taşıma ve saklama güvenliği sebebiyle tuzları sodyum siyanür ve trityum siyanür demir çelik endüstrisi ve maden sanayi gibi çok çeşitli sanayi kollarında kullanılmakla beraber gaz formu hiydrosiyanik asit de 'HCN' akrilik fiber, plastik üretimi ve sentetik kauçuk uygulamalarında sıklık ile kullanılmaktadır.

SİYANÜR ZEHİRLENMESİ VE SONUÇLARI

Günümüzde en çok sigara dumanı ve yangınların dumanının solunması ile maruz kalınmaktadır. Siyanür kanda bulunan methemoglobin'e irreversible bir şekilde bağlanarak etkinlik gösterir. Bu özelliği kanın dokulara oksijen perfüzyonunu sağlayamaması sonucu hipoksiye ve sonuçta hipoksik şok ve ölüme neden olur. Oksijen mevcuttur fakat kanda taşınamaz.

15/11/2019 17:17
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Siyanür, HABER, KIBRIS, nedir, zehirlenmesi, nasıl, olur
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.