5G teknolojisi 2020 yılında fark yaratacak

5G ile ilgili ilk detaylar 2016 yılında ortaya çıkmaya başlamıştı. Pek çok operatör ve telekomünikasyon şirketi, bu yeni mobil veri teknolojisi için ciddi çalışmaların startını vermişti.

ads ads ads ads
06/11/2019

ads
5G teknolojisi 2020 yılında fark yaratacak

2018’e gelindiğinde ise ilk ciddi testler yapılmaya başlandı. Hatta bazı bölgelerde 5G hizmeti hayata geçirildi.

Elbette 5G’nin tam anlamıyla kullanıma girmesi 2019’la birlikte gerçekleşti. Akıllı telefon üreticileri 5G destekli modellerini satışa sundular. Dünyadaki pek çok ülke, bölgesel olarak 5G hizmeti vermeye başladı. Fakat tüm bunlara karşın hala 5G kullanımı istenilen seviyeye yükseltilemedi.

Öncelikli olarak bu yeni teknolojinin önünde duran bariz engellerden ve bu engellerin aşılması için yapılması gerekenlere değinelim.

5G alt yapısı kime emanet?

Öncelikli olarak şunu belirtmek gerekiyor. Hali hazırda bir ülkede 5G alt yapısını kurmak o kadar da basit bir olay değil. Dünya üzerinde bu hizmeti verebilecek şirket sayısı bir eldeki parmak sayısını geçmiyor.

İşin garip yanı ise 5G alt yapı hizmetinde 1 numaralı ismin Çin’in önde gelen telekomünikasyon devi Huawei olması. Malum, Huawei ABD tarafından yöneltilen bir dizi suçlama ile karşı karşıya. Hal böyle olunca pek çok Avrupa ülkesi Çinli şirketle işbirliği yapmaya çekiniyor.

Fakat ABD tarafından uygulanan tüm engellemelere karşın 5G’ye geçen ya da geçmeyi düşünen pek çok ülkede Huawei imzası bulunuyor.

Dolayısıyla ABD’nin ülkelere uyguladığı bu baskının 5G’ye geçiş sürecini zorlaştırdığını söyleyebiliriz.

5G destekli modeller hala çok pahalı

5G’ye geçiş sürecindeki bir diğer önemli engel de 5G destekli akıllı telefonların hala çok pahalı olması. Pek çok üretici 5G desteğini sadece üst segment modellerinin Premium versiyonlarında sunuyor. Genel olarak 5G destekli versiyonlar, o üreticinin en pahalı modelleri konumunda.

Hal böyle olunca, 5G teknolojisini destekleyen bir bölgede bulunsanız bile, 5G cihazınız olmadığı için bu teknolojiyi kullanamıyorsunuz.

Neyse ki bu durum 2020 ile birlikte değişecek. Yonga seti sektörünün önemli ismi MediaTek, 2020 yılında orta segment modellerde kullanılmak üzere 5G destekli yongalar üretecek. Böylece 5G destekli modellerin fiyatı da ucuzlamış olacak.

2020 5G için önemli bir yıl olacak

Bu açıdan bakıldığında 2020 yılının 5G açısından hayli önemli olacağını söyleyebiliriz. Muhtemelen pek çok üretici 2020 ile birlikte 5G teknolojisini genele yayacaktır.

Nasıl şimdi her çıkan telefonda 4G – LTE özelliği yer alıyorsa, 2020 yılında çıkan telefonların büyük bir çoğunluğunda da 5G desteği olacaktır.

Ayrıca 2020’de aralarında Türkiye’nin de yer aldığı pek çok ülkenin 5G’ye geçmesi bekleniyor. Büyük bir ihtimalle önümüzdeki 3 yıl boyunca 5G ülkemizde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayacaktır. Elbette yine de bekleyip göreceğiz.
Ecevit BIKTIM

06/11/2019 12:03
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: 5G, haber, kıbrıs, teknolojisi, 2020, yılında, fark, yaratacak
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.