Polikistik over sendromunun 12 belirtisine dikkat!

PKOS belirtilerine karşı uyanık olmak erken tedavi şansı yaratıyor aksi durumda geç kalan tedavi sağlığı tehdit edebiliyor.

ads ads ads ads
19/11/2018

ads
Polikistik over sendromunun 12 belirtisine dikkat!

Üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hastalıklardan olan polikistik over sendromu, (PKOS) yumurtlayamama sorunu ve kısırlığın yanı sıra, tedavi edilmediğinde kalpten hipertansiyona kadar birçok hastalığın oluşumuna yol açıyor. PKOS belirtilerine karşı uyanık olmak erken tedavi şansı yaratıyor aksi durumda geç kalan tedavi sağlığı tehdit edebiliyor.

Yumurtalıklarda oluşan küçük iyi huylu kistlerle kendini gösteren polikistik over sendromu, (PKOS), kadınlarda adet düzensizliği ile birlikte tüylenme, kilo alma ve sivilcelenmeye de neden oluyor. Tüm bu şikayetler, psikolojik sorunları da kaçınılmaz hale getiriyor. Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Kaya, sağlıklı bir ergenlik döneminde adet düzensizliğinin normal karşılandığını söylüyor. 

Adet düzensizliğinin, bir hastalığın nedeni olarak ortaya çıkabileceğinin genellikle düşünülmediğini belirten Dr. Kaya, “Ultrason görüntüleriyle de her zaman ayırıcı tanı konulamayabilir. Bu nedenle, adet düzensizliği görülen ergenlik dönemindeki kızlara kan testleri de yapılarak polikistik over olup olmadığı araştırılmalıdır. Polikistik over sendromu doğurganlık döneminde görülen endokrin bir hastalıktır. 13 ila 19 yaşlarında kıllanma artışı ve akne problemi ile kendini belli eder. Bu durumu, adet gecikmeleri yani adet düzensizliği takip eder” diyor ve hastalığın tanısıyla ilgili şunları söylüyor:

“Ultrason muayenesinde yumurtalık boyutlarının arttığı ve 2-9 mm arasında çokça foliküllerin olduğu görülür. Yumurtalıkların bir tanesinde gözlense bile tanı için yeterlidir. Polikistik over sendromu adet düzensizliğine neden oluyorsa, öncelikle bu sorunun ortadan kaldırılması için gerekli tedavi başlanmalıdır. Yumurtlama uyarıcı tedavi ise ancak hasta çocuk sahibi olmak istediği takdirde uygulanmaktadır. Hastalığın kontrol altına alınmaması ya da tedavisinin tamamlanmaması, uzun dönemde hasta açısından önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Polikistik over sendromu tedavi edilmediğinde; hastaların % 50’sinde insülin direnci, % 8’inde Tip 2 diyabet, kıllanma artışı, akne, obezite ve kalp damar hastalıkları görülme riski vardır.” 

PKOS BU BELİRTİLERLE KENDİNİ GÖSTEREBİLİR

1. Ergenlik döneminde bir ya da iki adet dönemi sonrası adet görememe.
2. Adet düzensizlikleri.
3. Olağan dışı kanama.
4. Vücutta fazla kıllanma.
5. Yüzde ve sırtta aşırı sivilcelenme.
6. Cilt dokusunda değişiklik.
7. El üstünde lekelenmeler.
8. Hamile kalmada zorluk ya da kısırlık.
9. Kilo alma.
10. Aşırı saç dökülmesi.
11. Ses kalınlaşması.
12. Göğüs ölçüsünde değişiklik. 

TEDAVİDE HORMON DENGESİ DÜZENLENMELİ

Tedavinin, hastanın yaşı ve isteğine göre değişebildiğini dile getiren Dr. Kaya, “Öncelikle kilo kontrolü sağlanmalı, kilo kaybı ile düzenli adet görme oranı yükseltilmelidir. Çocuk sahibi olmak istemeyen hastalarda amaç hastanın hormonal dengesini düzenlemek ve düzenli adet görmeyi sağlamaktır. Bunun için doğum kontrol hapları veya progesteron içeren hormonal tedaviler uygulanabilir. Polikistik over sendromu olan hastalar da gebe kalabilir. Ancak gerektiğinde; kilo kontrolü, insülin direncini kıran ilaçlar, yumurta geliştirici ve yumurtlamayı uyaran ilaç tedavileri ile gebelikte başarılı sonuçlar elde edilmektedir” bilgisini veriyor.

19/11/2018 11:21
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: polistikover, sendromu, belirti, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.