ABD, Güney Kıbrıs’a Yönelik Askeri Eğitim Programı Uygulama Niyetini Açıkladı

 ABD, Güney Kıbrıs’taki Büyükelçiliği aracılığıyla, ABD Dışişleri Bakanlığı üzerinden Güney Kıbrıs için “Uluslararası Askeri Eğitim ve Hazırlık Programı (IMET)”  uygulama niyetini açıkladı.

ads ads ads ads
08/07/2020
HK

ads
ABD, Güney Kıbrıs’a Yönelik Askeri Eğitim Programı Uygulama Niyetini Açıkladı

 ABD, Güney Kıbrıs’taki Büyükelçiliği aracılığıyla, ABD Dışişleri Bakanlığı üzerinden Güney Kıbrıs için “Uluslararası Askeri Eğitim ve Hazırlık Programı (IMET)”  uygulama niyetini açıkladı.
ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçiliği’nin resmî web sayfasında yayımlanan, Rum ve diğer bazı yabancı haber kaynaklarında aktarılan açıklamada, Güney Kıbrıs’a IMET programının, ilgili ödeneğin Amerikan Kongresi tarafından onaylanması halinde, 2021’de başlamasının planlandığı bilgisi verildi.
IMET’nin profesyonel askerlik eğitimi ve hazırlık aracılığıyla güvenlik, bölgesel istikrar ve savunma kabiliyetlerinin ileri götürülmesi konularında ABD yardımıyla ilgili bir program olduğuna işaret edildi.   
IMET’nin teknik programlar ve uzman yönergeleri aracılığıyla “dost ve müttefik uluslardan stajyerlere ABD’nin askerî pratiklerine dair eğitim ve öğretim sağladığına” işaret edildi ve programın, Amerikan güvenlik ilgi alanlarını koruyan uluslararası müttefiklerin ve askeri işbirliklerinin güçlendirilmesini hedeflediğine işaret edildi. 
Açıklamada, Güney Kıbrıs’a bu Amerikan katkısının, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Doğu Akdeniz’e dair stratejisine ve ABD’nin Doğu Akdeniz’in güvenliği ve Enerji konularında işbirliğine dair politikasıyla uyumlu olduğuna atıf yapıldı.
ABD’nin Güney Kıbrıs ile işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediğine işaret edilen açıklamada “Kıbrıs Cumhuriyeti,  Doğu Akdeniz bölgesindeki önemli bir ortağımızdır. Beklentimiz, ikili ilişkilerimizin devamı ve derinleşmesi, bölgesel istikrarın ilerlemesidir.”  
SİLAH AMBARGOSU SÜRÜYOR
ABD’nin Güney’e yönelik silah ambargosu ise Rumların tüm girişimlerine ve geçtiğimiz yıl hazırlanan tasarıya rağmen halen devam ediyor. 
Silah ambargosu, ABD Başkanı, Rum Yönetimi’nin "para aklama denetimleri konusunda ABD ile çalıştığını" ve "Rus askeri gemilerinin adaya bakım ve yakıt ikmali için demirlememesi için gerekli adımları attığını" Kongre'nin ilgili komitelerine ispatlamadığı sürece kaldırılmayacak.ABD yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, “hem kara para aklama” hem de “Rus askeri gemilerine Rum limanlarında desteğin kaldırılmaması halinde ambargoların süreceği” uyarısında bulunuyor.Nitekim ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Judith Gale Garber, ABD’nin 4 Temmuz  Bağımsızlık Günü nedeniyle geçtiğimiz hafta medya temsilcilerine verdiği resepsiyonda, konuya ilişkin soru üzerine, Güney’e silah satış yasağının, şu iki şartın yerine getirilmesi halinde kaldırılmasını öngördüğünü hatırlattı: “Güney Kıbrıs; 1-Kara para aklama ile mücadelede ABD ile işbirliği yapmaya devam edecek. 2-Rus savaş gemilerinin Güney Kıbrıs limanlarına ziyaretlerini azaltmak yönündeki adımlar sürdürülecek.”

08/07/2020 14:44
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: amerika, haber, kıbrıs, abd, güney kıbrıs, silah ambargosu
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.