ABD'de 10'dan fazla kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi

ABD'de polisin gözaltına alırken öldürdüğü George Floyd'un ailesinin avukatı, bunun "kasıtlı bir cinayet" olduğunu söyledi

ads ads ads ads
01/06/2020

ads
ABD'de 10'dan fazla kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Floyd'un boğazına diziyle basan polis Derek Chauvin'e taksirle adam öldürme suçlaması yöneltilmişti.

CBS kanalına konuşan avukat Benjamin Crump, polisin neredeyse dokuz dakika boyunca Floyd'un boğazına bastığını, bu yüzden olayın taksirle adam öldürme değil kasıtlı bir cinayet olduğunu savundu. Deren Chauvin Pazartesi günü Minneapolis'te mahkeme karşısına çıkacak.

George Floyd'u öldüren polis Derek Chauvin hakkında neler biliniyor?

George Floyd'un Pazartesi günü Minneapolis kentinde polis tarafından gözaltına alınırken ölmesinin ardından düzenlenen protesto gösterileri bugün de devam etti. Ülkede birçok kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bazı bölgelerde ise yasağa uyulmadı.

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentler arasında Los Angeles, San Fransisco, Denver, Miami, Orange County, Atalanta, Chicago, Louisville, Detroit ve Minneapolis de bulunuyor.

En az 30 kentte düzenlenen gösterilerin çoğu barışçıl olsa da bazı bölgelerde polisle protestocular arasında çatışma çıktı. Araçlar ve binalar kundaklanırken, polis zaman zaman göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

Protesto gösterilerinin düzenlendiği kentler arasında Minneapolis, Los Angeles, New York, Chicago, Atlanta, Washington, Philadelphia ve Indianapolis; gece sokağa çıkma yasağı ilan edilen şehirler arasında ise Philadelphia, Miami, Portland, Louisville ve San Francisco da var.

Trump: Antifa terör örgütü ilan edilecek

Philadelphia'daki gösterilerde çıkan çatışmalarda 13 polis yaralandı, en az 35 kişi gözaltına alındı. Kentte bazı dükkanlar yağmalandı, polis araçları kundaklandı.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'deki antifaşist hareketi "terör örgütü" ilan edeceklerini açıkladı.

Öte yandan Trump'ın Antifa'yı nasıl "terör örgütü" ilan edebileceği net değil. Antifa genellikle anarşist ve komünistlerin geçici olarak bir araya geldiği, emir-komuta zinciri olmayan lidersiz ağlardan oluşuyor.

Trump: Çetelerin gösterilere egemen olmalarına izin veremem

ABD Başkanı Donald Trump "sakin olunması" çağrısı yaptı ve "çetelerin gösterilere egemen olmalarına izin veremeyeceğini" söyledi.

Donald Trump 2016'da başkan seçilmesinden bu yana ABD'de görülen en büyük şiddet olaylarından "yağmacıları, anarşistleri ve radikal solcuları" sorumlu tuttu.

Trump bu kesimleri, George Floyd'un anısına saygısızlık yapmakla suçladı ve "Öfkeli bir kalabalık adaleti tesis edemez" dedi.

Biden: Trump bağnazlığa oksijen veriyor

3 Kasım'daki başkanlık seçimlerinde Trump'ın rakibi olmasına kesin gözüyle bakılan Demokrat Parti'nin başkan aday adayı Joe Biden ise gösterilerde şiddete başvurulmasını kınadı. Ancak Biden ayrıca "Polis şiddetine ve gaddarlığına karşı protesto gösterisi düzenlemek bir haktır ve gereklidir" dedi.

Biden, Trump'ı da, açıklamalarıyla "bağnazlığa oksijen vermekle" suçladı.

Floyd'un ölümüyle ilgili olarak "üçüncü derece cinayet" ve "taksirle adam öldürme" ile suçlanan 44 yaşındaki eski polis memuru Derek Chauvin yarın yargıç karşısına çıkacak.

Chauvin, Floyd'un hayatını kaybetmesinin ardından görevden alınan dört polisten biriydi.

Sosyal medyada yayımlanan ve ABD'de infial yaratan görüntülerde, Chauvin diziyle Floyd'un boğazına bastırıyor, Floyd ise "Nefes alamıyorum" diyordu.

01/06/2020 09:47
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: abd, kovid 19 ölümleri, ırkçılık, koronavirüs,
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.