AB'den göçmen açıklaması: Geri itmeler yasa dışıdır

ads ads ads ads
12/06/2021

ads
AB'den göçmen açıklaması: Geri itmeler yasa dışıdır

Avrupa Birliği Komisyonu Göç, İçişleri ve Vatandaşlık İşleri Sözcüsü Adalbert Jahnz, geri itmelerle ilgili tekrarlanan raporlardan endişe duyduklarını belirterek, söz konusu eylemin AB hukukuna aykırı olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği Komisyonu Göç, İçişleri ve Vatandaşlık İşleri Sözcüsü Adalbert Jahnz, günlük basın toplantısında Birleşmiş Milletler (BM) Göçmen Hakları Özel Raportörü Felipe Gonzalez Morales'in dün yayımladığı raporuna ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Jahnz, "Geri itmeler AB hukukuna göre yasa dışıdır. Geri itmelere ilişkin her suçlama üye ülkelerce araştırılmalı ve bir daha yapılmayacağı garanti edilmelidir." dedi.

Detaylı tepki daha sonra

Her üye ülkenin sınırları için bir gözetleme prosedürü kurması ve göçmenlerin haklarının korunduğundan emin olması gerektiğinin altını çizen Jahnz, "Komisyon, geri itmelere ilişkin tekrarlanan raporlardan endişe duymaktadır." diye konuştu.

Jahnz, söz konusu raporu henüz incelemediklerini, daha sonra detaylı tepki vereceklerinin altını çizdi.

"Geri itmeleri bazen ceza ve caydırıcılık olarak kullanılıyor"

Morales'in raporunda "geri itmelerin sınır yönetiminin rutin bir unsuru haline geldiği, göçmenlere yönelik gelişmiş bir ön yargının, yükümlülüklerin farkında olunmamasının ve ülkeye insan hakları temelli giriş ve destek sağlanmasına hazırlıksız olunmasının sonucu olduğu" vurgulandı.

Raporda ayrıca, "geri itmelerin bazen ceza ve caydırıcılık olarak" kullanıldığı ifade edildi ve AB sınır güvenliği ajansı Frontex'in teknik imkanlarından Türkiye ile Libya'ya geri itmeler için yararlanıldığı iddialarına yer verildi.

 

12/06/2021 10:38
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS:  Avrupa Birliği , Düzensiz Göçmenler
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.