ABD'li bilim insanları: Solaklar daha yaratıcı

ads ads ads ads
12/03/2023

ads
ABD'li bilim insanları: Solaklar daha yaratıcı

Yapılan son araştırmalar sol elini kullanan kişilerin bazı fonksiyonlar için beynin her iki yarım küresini de daha aktif şekilde kullandığını ortaya koydu

Yazarken, yemek yerken ya da dişinizi fırçalarken hangi elinizi kullandığınızın önemi olmasa da, 100 yıldan uzun süredir insanların hangi elini kullandığı üzerine çalışan bilim insanları, el kullanımının insan beyninin nasıl farklı çalıştığı hakkında çok şey gösterebileceğini ortaya koydu.

Konuyla ilgili yapılan son çalışmalar solak kişilerin beyinlerinin, sağlak olanlardan daha farklı çalıştığını gösterdi.

ABD'nin Philadelphia şehrindeki Drexel Üniversitesi'nde nöropsikoloji profesörü olarak görev yapan Eric Zilmer, solak kişilerin sağlaklara göre daha az beyin lateralizasyonu gösterdiğinin tespit edildiğini söyledi.

Beyin lateralizasyonu, insan beyninin sağ ve sol yarım küresinin ayrı ayrı fonksiyonlara sahip olması anlamına geliyor. Sol taraf genellikle konuşma, yazma, aritmetik ve kavrama gibi işlevlerle ilişkilendirilirken, sağ taraf ise yaratıcılık, müzik yeteneği ve sanatsal ifade gibi işlevleri kontrol ediyor.

Yapılan çalışmada sağ elini kullanan kişilerde, konuşma gerektiren çalışmalar yapıldığında beynin sol tarafının sağ tarafına göre daha aktif olduğu tespit edildi. Solaklarda ise sağ yarım kürede daha fazla aktivite saptandı.

2010'da yapılan bir başka çalışmada da solakların bir kişinin yüzüne bakarken beynin iki bölgesini de aktif şekilde kullandığı, sağlaklarda ise yüz tanımanın daha çok beynin sağ tarafıyla ilgili olduğu ortaya çıkarılmıştı.

Profesör Zillmer'e göre beyin lateralizasyonunda görülen bu farklılık solakların daha kalıpların dışında düşünmesini ve bu nedenle daha yaratıcı olmasını sağlayabilir. Beynin sağ tarafının aykırı düşünme ve belirli bir probleme birkaç farklı çözüm üretebilme yetisiyle ilgili olduğunu hatırlatan Zillmer, solakların bu bölgeyi daha fazla aktif hale getirmesinin onları problemleri daha yaratıcı yollarla çözmek için bir potansiyel haline getirebileceğini söylüyor.

(Independent Türkçe, Science Alert, Insider)

12/03/2023 19:39
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ABD’li bilim insanları: Solaklar daha yaratıcı
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.