ABD’lilerin maske takması 130 bin kişinin hayatını kurtarabilir

Henüz bir aşının bulunmadığı yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle dünya genelinde ölenlerin sayısı 1 milyon 100 bini aştı

ads ads ads ads
27/10/2020
HK

ads
ABD’lilerin maske takması 130 bin kişinin hayatını kurtarabilir

Henüz bir aşının bulunmadığı yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle dünya genelinde ölenlerin sayısı 1 milyon 100 bini aştı. Bu nedenle maske takmak ve sosyal mesafe uygulamalarına uymak hayati bir önem taşıyor. ABD’de yapılan son araştırma ülkede insanların maske takması halinde gelecek yıla kadar 130 bin kişinin hayatının kurtarılabileceğini ortaya koydu. Öte yandan, maske ve sosyal mesafe önlemleri dikkate alınmadığında ülkede ölümlerin aynı tarihte 511 bini aşabileceği konusunda uyarı yapıldı.

Yeni tip corona virüs pandemisinden en şiddetli etkilenen ülke olan ABD’de vaka sayısı 9 milyona yaklaşırken ölü sayısı 230 bini aştı. 

Washington Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada, Amerikalıların yüzde 95'inin sürekli olarak maske takması halinde, Mart 2021’e kadar yaklaşık 130 bin kişinin hayatının kurtarılabileceğini açıklandı.

ABD'LİLERİN YARISINDAN FAZLASI KAMUSAL ALANDA MASKE TAKMIYOR

Ancak, maske takmak her ne kadar ülkede sağlık otoriteleri tarafından tavsiye edilse de, ABD Başkanı Trump da dahil olmak üzere, birçok politikacının çelişkili davranışları yüzünden ABD halkı tarafından tam olarak benimsenebilmiş değil. Araştırmacılar, ABD halkının sadece yarısından daha az bir kısmının kamusal alanda maske taktığını açıkladı.

ÖLÜ SAYISI ŞUBAT SONUNA KADAR 511 BİNİ AŞABİLİR

Bununla birlikte araştırmacılar, ülkedeki ölümlerin azaltılmasındaki tek etkili faktörün maske takmak olmadığını söyledi. Eyaletlerin tedbirleri sıkılaştırması gerektiğini bildiren uzmanlar, etkili sosyal mesafe önlemlerinin olmaması durumda ülkede ölümlerin Şubat ayı sonunda 511 bini bulabileceğini belirtti.

ABD HALKI BİR SEÇİM YAPMAK ZORUNDA

Çalışmanın yazarları, “Maske takmanın hayat kurtarıcı faydalarını, özellikle vaka sayısının artış gösterdiği sonbahar ve kış aylarında görebilirz. Öyle görünüyor ki ABD halkı yüksek virüs riski ya da maske kullanımı arasında bir seçim yokmak zorunda. Yoksa, ölüm sayılarının gittikçe yükseldiğini göreceğiz” dedi.

VİRÜS KARŞITI PROTESTOLAR VAKALARI YÜKSELTTİ

Öte yandan, ABD Halk Sağlığı Kurumu tarafından yapılan farklı bir araştırmada ise, ülke genelindeki karantina karşıtı düzenlenen corona virüs protestolarının  vaka sayısını 38 eyalette yükselttiği bulundu.  

SOSYAL MEDYA ÇAĞRISI

Çalışmada, ayrıca maske ve sosyal mesafe önlemlerine ilişkin politik kutuplaştırma yaratan açıklamaların sosyal medya aracılığıyla yayıldığını ve sağlık kuruluşlarından gelen resmi  açıklamaların ülkede savunmasız durumda bulunan insanlara ulaşmadığı ortaya konuldu. Uzmanlar, bu nedenle ülkedeki sağlık kuruluşlarına sosyal medyada aktif olmaları çağrısını yaptı.

 
27/10/2020 09:30
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Koronavirüs, amerika, abd, Covid-19, coronavirüs, bilim, sağlık, araştırma
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.