Afrika son yılların en şiddetli kuraklığı ile karşı karşıya

ads ads ads ads
04/02/2016

ads
Afrika son yılların en şiddetli kuraklığı ile karşı karşıya

Afrika, son bir kaç aydır, kıtlık riskini ciddi bir boyutlara taşıyabilecek en şiddetli sıcaklık ve kuraklıkla karşı karşıya bulunuyor.

Kuraklığa en çok maruz kalan kıtalardan Afrika, El Nino etkisinin de yol açtığı aşırı sıcaklar yüzünden son 30 yılın en sıcak dönemlerinden birini geçiriyor.

Milyonlarca kişiyi etkileyecek kıtlık riskine neden olan kuraklık en çok Afrika Boynuzu ve Madagaskar gibi Afrika'nın güneyindeki ülkelerde şiddetini gösteriyor.

Yer altı araştırmaları yürüten Fransız şirketi Radar Technologies International (RTI) Başkanı AlainGachet, AA muhabirine açıklamasında, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) 3 ay önce kuraklık artışına ilişkin uyarıda bulunduğunu belirterek yetkililere önlem almaları çağrısı yaptı.

Uluslararası kuruluşlar için çalışan uzman Gachet, Madagaskar'ınkuraklık sorunuyla mücadele edebilmesi için önemli yer altı kaynaklarına sahip olduğunu kaydederek bu kaynaklardan faydalanabilmek için yetkililerin etkili bir program ortaya koyması gerektiğini vurguladı.

Çad'da Uluslararası Encemine Havalimanı meteoroloji uzmanlarından Aşakir Muhammed Nanoun ise El Nino etkisinin yanı sıra insani faaliyetlerin de kuraklığa yol açtığına dikkati çekerek ormanların yok edilmesi ve nüfus artışının, günümüzde ciddi bir sorun haline gelen hava kirliliğine sebep olduğunu vurguladı.

AFRİKA'NIN GÜNEYİNDE YAKLAŞIK 14 MİLYON KİŞİ AÇLIKLA MÜCADELE EDİYOR

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, kuraklık Afrika'nın doğusunda açlığa maruz kalanların oranının artmasına sebep oluyor. Afrika'nın güneyinde 14 milyona yakın kişi açlıkla mücadele ediyor.

Kuraklık, Afrikalıların en büyük geçim kaynağı olan tarım sektörüne büyük zarar verdiği için ihtiyaç sahiplerine yardım yapılmasını da zorlaştırıyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, hafta sonu Etiyopya'nın başkenti AddisAbeba'da düzenlenen Afrika Birliği toplantısında, Afrika'nın doğusunda bulunan Etiyopya'nın son 30 yılın en sıcak dönemlerinden birini geçirdiğine ve önlem almak amacıyla acilen destek verilmesi gerektiğine dikkati çekmişti. Afrika'nın en kalabalık ülkelerden birisi olan Etiyopya'da 10 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç. BM'nin tahminlerine göre, bu sayı bir kaç ay içinde hızla artabilir.

BM Dünya Gıda Programı'nın (PAM) son raporuna göre, yağışların azalmasıyla tahıl üretiminin yapılamayacağı bazı bölgelerde durumun ciddileşeceğine işaret edilmişti.

Dünya Bankası'nın kasım ayında yayımladığı raporda ise sera gazı etkisi azalmadıkça 2030'a kadar çoğu Afrikalı 100 milyondan fazla kişinin yoksullukla karşı karşıya kalacağı bildirilmişti.

NASA yetkilileri aralık ayında, 2016'da El Nino'nun etkisinin, küresel sıcaklığın rekor düzeye ulaştığı 1997-1998 dönemindeki El Nino kadar şiddetli olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Bilim adamları, şu anda yaşanan El Nino'nun, 1997-1998 döneminde etkisini gösteren El Nino ile "çarpıcı benzerlik" gösterdiğini, kuzey yarım kürede meydana gelen sellerin ve alışılmışın dışındaki sıcakların El Nino ile bağlantısı olduğunu kaydetmişti.

Büyük Okyanus'ta suların ısınmasına neden olan El Nino, yarattığı ısıtıcı etki nedeniyle kasırgalara, şiddetli yağışlara, su baskınlarına, kuraklıklara, yangınlara ve tarım ürünlerinde kayıplara yol açıyor. Dünya Meteoroloji Örgütü, 2016 yılı başında Büyük Okyanus'ta deniz yüzeyi sıcaklığının ortalamanın iki derece üzerine çıkabileceği ve El Nino'nun son 50 yılın en güçlülerinden biri olabileceğini açıklamıştı. Kayıtlara geçen en şiddetli El Nino'nun yaşandığı 1997-1998 döneminde küresel sıcaklık rekor düzeye ulaşmıştı. 

04/02/2016 16:09
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Afrika, KURAKLIK, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.