Akıncı haksız değil

Artan engellerin sayısı ile birlikte kafalarda soru işaretleri de arttı

ads ads ads ads
25/03/2018

ads

Mete Tümerkan Mete Tümerkan


Kıbrıs konusunda gelin bugün bir karşılaştırma yapalım.

Güven yaratıcı önlemlerin uygulanması konusunda Kıbrıs’ta liderler arasında bir uzlaşmaya varılmıştı.

Yeni geçiş kapılarının açılmasının yanı sıra, mobil telefonların tüm ada genelinde çalışmasının sağlanması da uzlaşmaya varılan önlemler arasındaydı.

Kapılarla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Mobil telefonlar meselesi ise gündemde yok.

Kıbrıslı bir Türk’ün Atina’da ya da bir Rum’un Ankara’da telefonunu kullanabildiği bir zamanda, ayni şeyi adanın geneli için söylemek mümkün değil.

Bunun en büyük nedeni ise Rum Lider Nikos Anastasiades’in bu konuda Güney Kıbrıs’ta bir yasal engel bulunduğu gerekçesinin arkasına saklanmış olması.

Böylece insanlar açısından çok temel haklardan biri olan kesintisiz iletişim imkanı Kıbrıs’ın genelinde hala uygulanamıyor.
Sonuçta Kıbrıslı bir Türk Larnaka, Limasol ya da Baf’a gittiğinde hatta Lefkoşa’nın Güneyine geçtiğinde iletişimi kaybediyor.

Telefonu kapsama alanı dışında kalıyor.

Çin’de Amerika ya da dünyanın başka bir yerinde sorunsuz bir şekilde kullandığı telefonunu, kendi yaşadığı coğrafyanın bir bölümü üzerine kullanamıyor.

Ayni şey tabii ki Kıbrıslı bir Rum için de geçerli.

Aslında insanların artık olmazsa olmaz ihtiyaçlarından biri haline gelen kesintisiz iletişim hakkı Kıbrıs’ın genelinde hala yok.

Bir an için Crans Montana’da yaşananların yaşanmadığını ve oradan kapsamlı bir çözüme adayı taşıyacak olan çerçeve anlaşmasının çıktığını varsayalım.

Ve bunun ardından da kısa bir sürede kapsamlı bir anlaşmaya varıldığını…

Bu anlaşmanın Rum Liderliği tarafından yasal değişiklikler yapılarak uygulanması gerekecekti.

Hem de çok büyük değişiklikler…

Acaba, mobil telefonların adanın genelinde çalışabilmesi yönünde varılan uzlaşının uygulanabilmesi için yapılması gereken yasal düzenlemeyi yapmayan ve bunu engelleyen Rum Liderliği, kapsamlı bir çözümün uygulanabilmesine dönük yasal düzenleme ve değişiklikleri yapacak mıydı?

Bu yönde harekete geçecek miydi?

Varılacak uzlaşmanın izlenmesi komitesinin önemi ve o komitenin kimlerden nasıl oluşacağı meselesi işte bu nedenle çok önemli idi.

Daha da önemlisi, Rumların uzlaşmanın yürürlüğe gireceği günün ertesinde güvenlik ve garantilerin kalkmasındaki ısrarı kabul edilemezdi.

Mobil telefonlar konusunda bile her iki tarafın hayatını kolaylaştıracak bir uygulamanın hayata geçmesini yasal düzenleme engeline takıp engelleyen Rum tarafının, kapsamlı bir çözümü sorunsuz ve süratle hayata bir tamam geçireceğini kim garanti edebilir ki?

Kimse edemez.

Mobil telefonlar meselesi çok basit bir mesele olarak görülse de, bu ve bunun gibi daha birçok önemsiz olarak nitelendirilebilecek sorun anlamsız engellere takıldı.

Ve bunların çoğu da Rum tarafından kaynaklandı.

Artan engellerin sayısı ile birlikte kafalarda soru işaretleri de arttı ve sonuçta liderler arasındaki güven iyice bir erozyona uğradı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın sosyal yemek meselesine bakışı ve bu konuda yaptığı açıklamaları bir de bu gözle değerlendirmekte fayda vardır.

Hiçbir şeyin değişmediği koşullarda daha önce yaşanan sorunlar ve açmazlarla, bunlara neden olan anlayışların değiştiğine dair en küçük bir işaret olmadığı bugün, ayni fasit daire içine girmek ne kadar anlamlı olabilir.

Akıncı bunu söylüyor. Haksız da değil!

25/03/2018 10:33
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: mete tümerkan
MANŞETLER

HK Mete Tümerkan

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.