Alerji uzmanları uyarıyor: Seks, astımı tetikleyebilir

Yeni bir araştırma, cinsel aktivitenin astım atakları için risk faktörü olabileceğini ortaya koydu.

ads ads ads ads
13/11/2022

ads
Alerji uzmanları uyarıyor: Seks, astımı tetikleyebilir

Astım hastalarının yaklaşık yüzde 90'ında hayatları boyunca en az bir kez egzersize bağlı semptomlar gösterdiği biliniyor.

Bu nedenle spor ve diğer fiziksel egzersizler astımı tetikleyici özellikleri bakımından önceki birçok araştırmaya konu olmuştu.

Ancak hastalar genellikle cinsel hayatlarını doktorlara açmaya çekindiği için seks ve astım arasında ne gibi bir ilişki olabileceğine dair çalışma yapılmamıştı.

Öte yandan, yeni araştırmanın arkasındaki ekip, cinsel aktivitenin de astım hastalarını tıpkı egzersiz gibi etkilediğini belirtti.

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Azize Agnes Tıp Merkezi'nde görev alan Dr. Ariel Leung, "Pek çok kişi cinsel aktiviteyle harcanan enerjinin iki kat merdiven çıkmakla eşdeğer olduğunun farkında değil" ifadelerini kullandı.

Dr. Leung'un liderliğindeki araştırma ekibi, cinsel ilişkinin astım ataklarıyla ilişkisini irdelemek için mevcut tüm vaka çalışmalarını gözden geçirdi.

Bu esnada "balayı astımı" gibi anahtar kelimeler kullanarak seks, astım ve alerjilerle ilgili makaleleri bir araya getirildi. Bireylerin cinsel ilişki sırasında aniden tıkandığı durumlara balayı astımı adı veriliyor.

Ekip, prezervatif alerjisine dair birkaç makale bulabilse de kayda geçen, cinsel aktiviteyle ilişkili astım krizi vakaları bunlardan azdı.

Araştırmacılar bu durumun iki nedeni olduğunu düşünüyor. İlki hastaların astım ataklarını cinsel ilişki sırasında yaşadığını gizlemesi, ikincisi ise cinsel ilişki sırasında yaklaşan atakların kolayca ayırt edilememesi.

Bu nedenle araştırmacılar, hastaların doktorlara karşı açık olmasını ve seks sırasında zorlanarak veya derinden nefes aldıklarında bunun astım atağının habercisi olabileceğini göz önüne almasını tavsiye ediyor.

Cinsel ilişki sırasında gözlemlenen diğer semptomlar arasında hırıltı, öksürük ve nefes darlığı da yer alıyor.

Araştırmacılara göre, hastaların cinsel ilişki sırasında deneyimledikleri semptomları alerji uzmanlarıyla açıkça paylaşması "evliliklerini de uzatabilir veya daha sağlıklı hale getirebilir".

Dr. Leung, "Cinsel aktiviteye bağlı astım uygun şekilde tanımlanıp tedavi edildiğinde hastaların yaşam kalitesini daha etkili biçimde yükseltilebilir" diye konuştu.

Leung ve ekibi, literatür taramasıyla elde ettikleri bulguları "Alerji Uzmanları Evlilikleri Nasıl Kurtarır: Egzersize Bağlı Astım Biçimi Olarak Cinsel İlişki" başlıklı bir makalede detaylandırdı.

Makale ABD'nin Kentucky eyaletinde yer alan Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Üniversitesi'nin düzenlediği bir toplantıda sunuldu.

Egzersize bağlı astımda en yaygın müdahale, hastaların hareketlere başlamadan 5 ila 20 dakika önce iki nefes albuterol inhaler kullanması. 

Ancak uzmanlar, bu tür müdahale biçimlerinin hastadan hastaya değişebileceğini ve inhaler gibi tıbbi malzemelerin mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: Independent Türkçe, IFL Science, Allergic Living

13/11/2022 23:06
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Alerji uzmanları uyarıyor: Seks, astımı tetikleyebilir
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.