Alevkaya bölgesinde orkide katliamı yapıldı

Alevkaya bölgesinde altı adet ‘Dev Orkide’ yerlerinden sökülerek yok edildi...

ads ads ads ads
23/02/2021

ads
Alevkaya bölgesinde orkide katliamı yapıldı

Alevkaya bölgesinde altı adet ‘Dev Orkide’ yerlerinden sökülerek yok edildi... Orkide katliamı dün (pazartesi) sabah saatlerinde, Alavkaya-Beşparmak arasındaki bölgede oldu.

    Altı adet dev orkideyi acımasızca söken doğa düşmanları, söktükleri orkideleri bölgedeki seyir balkonunda yere atarak çekip gitti… Orkideler hiç uğruna katletmiş oldu.

    Sökülmüş orkideleri, ülkemizde yaşayan doğa dostu turist rehberleri Alman Marina Çetinaslan ve İngiliz Christina Hessenberg gördü. Haber Kıbrıs’ı arayan Marina Çetinaslan, bu üzücü olayın halkın bilgisine getirilmesini istedi.

    “Yayın yoluyla orkidelerin sökülmesini önleyemeyiz. Ama doğaya yapılan bu kötülüğe sessiz kalmamış oluruz. Ayrıca haberi okuyanlarda da bir bilinçlenme olur” diyen Çetinaslan, olaydan duydukları üzüntüyü vurguladı.

     Marina Çetinaslan, orkideleri gördüklerinde henüz yeni sökülmüş olduklarını söyledi. Çetinaslan, doğal güzellikleri korumanın turizm açısından önemine dikkat çekerek, bunun bir insanlık görevi de olduğunu kaydetti.

    Uzun yıllardır ülkemizde yaşayan Marina Çetinaslan ve Christina Hessenberg, yabani çiçekler hakkında önemli bilgiye sahip. İkisi de hayvan sever ve çevre dostu. Daha önce de birçok kez muhabirimiz aracılığıyla benzer olayları kamuoyu ve yetkili makamların bilgisine getirmişlerdi...

    Ülkemiz doğasındaki orkideler kök yumruları için sökülüyor. Bu yumrular toz haline getirilip satılıyor. Bunu yapan kişiler orkidelere sahlep çiçeği diyor. Düşüncesiz ve bilgisiz kişiler evlerine götürmek için onları söküyor.

    Kimi doğa düşmanları da bu olaydaki gibi, sözde çiçek sevgisi diye söküp sonra da yere atıyor... Orkideler insan kaynaklı sorunlar nedeniyle ciddi tehdit altında ve sürekli azalıyor. Orkidelerin çoğalma hızı da oldukça düşük.

    Toprağa düşen bir orkide tohumu, eğer şartlar uygunsa, yaklaşık on yılda çiçek açıyor. Sökülen orkideler ölüyor. Yeniden dikilseler bile tutmuyorlar. Yerinden taşınan orkideleri yaşatmak da istisnalar hariç mümkün değil.

    Orkideler, Flora ve Faunanın Korunması Emirnamesi çerçevesinde koruma altında bulunuyor. Ancak her doğa düşmanının başına bir polis dikmek mümkün olmadığı için koruma sözde kalıyor. Orkideler sahipsiz. Kederine terk edilmiş. Toplumun ve yetkili makamların öncelikleri arasında veya gündeminde değil...

Haber: Mustafa GÜRSEL          

Fotoğraf: Marina ÇETİNASLAN

23/02/2021 11:57
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: alevkaya, orkide, dev orkide, katliam, kktc
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.