Ali Baturay yazdı: Devlet yine işçiyi koruyamıyor

ads ads ads ads
03/04/2020

ads
Ali Baturay yazdı: Devlet yine işçiyi koruyamıyor

    Daha önce de yazmıştım, “koronavirüs salgınının sebep olduğu krizden herkes etkilenecek ama en fazla da işçi, emekçi, dar gelirli etkilenecek” diye…

    Öyle oluyor işte… Şirketler, iş yerleri, süratle işçi çıkarıyor.

    Bir ay bile beklemedi birçok işyeri, çağırıp da bir izahatta bulunmadı, gönderdi de hizmetlerinden dolayı bir teşekkür bile etmedi işçiye.

     Doğru ya, hep işveren işçi için vardır, hep işveren işçi için nimettir.

     İşçi mi nedir? Hiçbir şey… Bu düzende bir nokta bile değil, dolgu malzemesinden farksızdır.

     Tamam yahu, işveren tabii ki önemlidir. İşveren tabii ki olacak ve istihdam sağlayacak, ailelerin evine ekmek girecek ama çalışıp patrona para kazandıran kimdir?

     İşçi değil midir? İşçinin emeğiyle para kazanmıyor mu işveren?

     Her krizde akla gelen ilk tedbir “personel durdurma”, başka bir şey gelmiyor akıllara.

     İnsan kıyımına “tasarruf” deniliyor.

     Başka giderlerden kesilemez mi? Kesilemez, illa ki kesilecek olan işçinin kellesidir.

     Zaten az kazanan işçi, her krizin mağdurudur.

     Şu an yaşadığımızdan daha düşük krizlerde bile olan işçiye oluyordu, bu küresel ve henüz ilerisi de görülemeyen bu krizde yine kabağın içinin başına patlayacağını zaten herkes biliyordu.

     Yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyada benzer durumlar olacak.

     İşçi dünyanın her yerinde işçidir ve benzer durumlar birçok ülkede olmaktadır.

     Bazı ülkelerde işçinin daha az mağdur olması için bazı tedbirler alınmıştır ama son tahlilde mağduriyet mağduriyettir, o da işçinin kaderidir…

     Bizde mi? Bize hiç bakmayın… Bizde işçi, işverenin insafına bırakılmış durumda.

     Devlet bu ülkede hiçbir zaman gerçek anlamda çalışanı koruyamadı.

     Devlet halen, birçok işverenin, çalışanlarının ihtiyat sandığı/ sosyal sigorta yatırımlarını maaşının üzerinden değil de asgari ücret üzerinden yatırmasının önüne bile geçemedi.

      İnsani olmayan şartlarda, gerekli tedbirleri almadan çalıştırılan işçiler iş kazalarında ya ölüyor, ya sakatlanıyor…

     Şimdi ülkemizdeki işten çıkarmalara bakalım isterseniz.

     Şu anda kepenkleri kapalı olan, çalışmayan, ileriki günlerde çalışıp çalışmayacağı belli olmayan işletmelerin sahipleri tabii ki endişeli.

     Tabii ki çanlar tüm sektörler, tüm işyerleri, tüm işverenler için çalıyor ve ülke ekonomik olarak çok zor günler bekliyor.

     Tabii ki işyerleri kazanmazsa, işçisini ödeyemez. Tabii ki tüm işverenler bir hesap kitap yapacak, çoğu istemese de işçi çıkaracak.

     Bunlar beklenen gelişmelerdir ama daha ilk aydan birçok kişi kapının önüne konuldu.

     Bir ay bile maaş vermedi birçok şirket. Yıllarca ya da aylarca kendisine çalışan, kazandıran çalışanlarına bir ay katlanamadılar. Hiç olmazsa “Al bu ay maaşını, sonrasını göreceğiz” dersin.

     Çok güçlü olmayan işletmeler en azından personelini çağırır konuşur, anlatır durumu, inandırır personelini, bir miktar kesintili verir maaşı.

     Personel de katlanır buna, ilerisi için yaşamak, devam etmek için bir miktar kesintiye bir şey demez… Ancak dediğim gibi inandıracaksın, durumu ortaya koyacak, şeffaf olacaksın…

     Bana inandırıcı gelmeyen işyerleri var… Mesela mı? Mesela bazı süpermarketler…

     Zorunlu kapatılan işletmeler arasında yer almayan ve şu anda çalışan ve iyi de çalışan bazı süpermarketler şak diye ilk aydan çalışanlarının maaşından kesinti yaptı.

   Arı gibi çalışan bazı süpermarketlerin, işçi çıkarma sinyali vermesi ve çalışanlarının maaşından daha ilk aydan kesinti yapması doğru değildir.

   Dayan be kardeşim bir ay, çalışıyorsun işte, mecburen halk geliyor alışveriş yapıyor, hem de delicesine alışveriş yapıyor, boşalan rafları yeniden doldurmak için elemanlar deli gibi koşuşturuyor ve sen kendini riske atan, ailesini riske atan çalışanının maaşından kesinti yapıyorsun.

    İnsaf artık, lütfen biraz insaf… Lütfen işverenler, dakika bir gol bir, durumu fırsata çevirmesin.

    Hükümet, işyerlerine işçi çıkarmayı yasaklayacakmış, bunun için çalışma yapıyormuş.

    Peeee, uyan da balığa çıkalım. Çalışanı işten çıkaran çıkarmış, evine göndermiş, atı alan Üsküdar’ı geçmiş, sen daha tedbir alacaksın. Siz zannediyor musunuz ki işçi çıkaranlar, siz karar aldınız diye işçileri geri çağıracak? Hayır öyle bir şey olmayacak…

     Devletin gücü yok ki ortaya ciddi bir para koysun da işveren biraz sabretsin. Zorlayıp geri aldırırsan bu kez de maaş vermeyecek; “Kazanmıyorum, parasız çalışırsa çalışsın” diyecek. Boşuna demeç verip de insanları yanıltmayın…

      Peki kuruşa kurşun atarken parasız devlet, işten çıkarılanlara işsizlik parası verebilecek mi? Hayır veremeyecek.

     Dedim size olan işçiye olacak yine, evet herkes mağdur olacak ama en çok işçi, emekçi etkilenecek, çoğu evine ekmek getiremeyecek duruma gelecek, maalesef bu sistem böyle dizayn edilmiş.

      Umarım daha bu günler iyi günlerimiz değildir, umarım çok daha kötü günler görmeyiz ama maalesef ilerisi çok bulanık, çok karanlık…

    

03/04/2020 22:18
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Ali Baturay yazdı: Devlet yine işçiyi koruyamıyor, haberkibris, ali baturay, korona virüs kıbrıs, kıbrıs hükümet, UBP-HP hükümeti,
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.