Ali Baturay yazdı: Hem kronik sorunlar çözüm bekliyor, hem de ekstradan sorunlar

ads ads ads ads
24/11/2020

ads
Ali Baturay yazdı: Hem kronik sorunlar çözüm bekliyor, hem de ekstradan sorunlar

   Kurtuluş yok, hükümet kurulana kadar “Ne olacak bu hükümetin hali?” muhabbetleri de devam edecek, ne kadar kaçsak da arkamızdan gelecek.

   “Abi sen bu işleri bilin, kim kurar sence?” diye soracaklar, tebessüm edeceğiz.

   Aylardır zaten “seçimde kim ilk sırada gelir, kim kazanacak?” muhabbetleri yapıyoruz, bıktık artık…

    Kazanan kazandı, kazanıyorken kimisi yarı yolda kaldı, şimdi de “kim hükümet kuracak?” ile uğraşmaya başladık.

    Millet “kim kazanacak?”, “kim hükümet kuracak” totoları yapadursun, sorunlar da dağ gibi…

    Seçimdi, kurultaydı, hükümet kurma çalışmasıydı falan derken, gündem buraya kayıyor, halbuki halkın gündemi büyüyen ve çare bulunamayan sorunlar olmalıydı.

    Halk için şartlar gittikçe ağırlaşıyor, hem de her bakımdan, kapanan işyerlerinden binlerce işsize, borcunu ödeyemez hale gelip mahkemelik olana, eve ekmek götüremez hale gelene kadar birçok sorun yaşayan insan var, şimdi bunları durup da bir bir saymak istemem.

     Bu arada gazetelere bazı haberler yansıyor, bilmem dikkatinizi çekiyor mu; mesela ülkenin en önemli yerlerinde devlet arazilerinin birilerine peşkeş çekildiği haberleri…

      Mahkemelik olan seçim istihdamları çokça konuşuluyor, KTAMS seçim sonrası da “seçim istihdamı” yapıldığı yönündeki belgeler ortaya çıkardı.

     Ombudsman Emine Dizdarlı, telefon görüşme ücretlerinde yapılan düzenlemelerle Telekomünikasyon Dairesi’nin kasten zarara uğratıldığı ve düşük gösterilen hayat pahalılığının çalışanların maaşlarına düşük yansıdığı” iddialarının, mali denetim yapılmak üzere Sayıştay Başkanlığı’na iletilmesi gerektiğini açıklıyor.

    Trafikte ölümler devam ediyor; bir genç kayboluyor ölü bulunuyor…

    Zulümden kaçarak, yeni bir hayat arayışındaki mülteciler uğruyor yine bu topraklara…

    Hükümetin kurulamaması, 50 gündür ülkede hükümet olmaması; ehliyet mağdurları yaratıyor, ülkede ehliyet bile çıkaramıyoruz, şoför okulları her gün isyan ediyor bu duruma…

    Bu arada Mesarya’da başıboş köpekler hem küçükbaş hayvanları hem de büyükbaş hayvanların yavrularını parçalamaya devam ediyor, hayvancılar perişan, seslerini duyan yok…

    Hiç derdimiz yokken bir de afet vurdu ülkemizi, hortum darmadağın etti Girne bölgesinin bir bölümünü…

    Hortum, fırtına, dolu, aşırı yağmur hem Girne bölgesinde he de Karpaz bölgesinde büyük zarara yol açtı, ülkemizde görmeye alışık olmadığımız bir felakete tanık olduk.

    Felaketin olduğu gün bir yazı yazmıştım ve yetkililerin zarara uğrayan vatandaşları ziyaret etmesinin yetmeyeceğini, sosyal devlet olmanın gereği katkı yapılmasının şart olduğunu belirtmiştim.

    Bunu neden yazmıştım? Çünkü geçmiş yıllarda da yetkililer, felaket nedeniyle zarar gören vatandaşları ziyaret etmiş, “Zararınız karşılanacak” demiş ama öyle olmamıştı, sözler tutulmamıştı, biz de “Hükümet sözünü tutmadı” haberleri yapmıştık.

   Geçmişte zarara uğrayan vatandaşlar, doğal afetlerden doğan zararların kaymakamlıkların uhdesinde olması nedeniyle zamanında tazmin edilemediğini, çünkü ‘kaymakamlıkların bütçesi olmadığını’ defalarca vurgulamıştı. Evet, ülkemizde “özel sigorta alışkanlığı” yaygın değil ama olsa bile, birçok ülkede doğal afet oldu mu devlet vatandaşına yardım eder, sosyal devlet bunu gerektirir.

    Yine benzer şeyler olacağının mesajını aldık geçen günkü meclis oturumunda.

    Halkın Partisi Genel Sekreteri Jale Refik Rogers, meclis kürsüsünde bizi doğrulayan, endişemizin yerinde olduğunu gösteren bir konuşma yaptı ve doğal afet ile ilgili acil durumlarda kaymakamlıkların müdahale edebilmesi için bütçe belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

     Jale Refik Rogers, bütçe görüşmelerinde bu konunun da görüşülmesini ve kaymakamlıklara bütçe ayrılmasını istedi. Rogers, anlaşılan olacakları, bir mağduriyet olacağını görmüş, o nedenle bu uyarıyı yaptı. Aklımda kaldığı kadarıyla en az 4 yıldır bu haberleri yapıyoruz, bugüne kadar hiçbir tedbir alınmadı.

     Ya işte böyle… Öyle koşa koşa “geçmiş olsun” ziyaretine gitmek ve orada fotoğraf çektirmekle olmuyormuş bu işler, mesele; vatandaşına ne kadar katkı yapabiliyorsun, yarasını sarabiliyor musun, odur önemli olan… Bizdeyse birçok yönetici işin şov tarafında, birçok konuda olduğu gibi… Hükümetin kurulmasını beklerken böyle kronik sorunlarımız olduğunu da hatırlatmak istedim…

 

24/11/2020 21:40
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ali baturay, haberkibris, kıbrıs,
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.