Ali Baturay yazdı: Hükümet edenler, bu ülkenin önceliklerini bilmiyor mu, söyleyemiyor mu?

ads ads ads ads
21/07/2021

ads
Ali Baturay yazdı: Hükümet edenler, bu ülkenin önceliklerini bilmiyor mu, söyleyemiyor mu?

   20 Temmuz etkinlikleri, törenler, açılışlar, ülkemizde bulunan konuklar, açıklamalar, halka hitaplar ve de bayram havası/ bayram tatili içinde pek gündem olamadı ama pandemi dışı hastalıklardaki ilaç sıkıntısı devam ediyor, özellikle de kanser hastaları için…

  Kanser hastaları hükümete tepkili, ilaç sıkıntısı yeni değil, uzunca süreden beridir bu sorun var.

  Sağlık Bakanı Ünal Üstel, bütçe sorunu yaşandığını söylüyor, Başbakanla ve Maliye Bakanlığı ile temasları sürüyormuş, İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin 13 milyon TL borcu nedeniyle sıkıntı yaşanıyormuş.

   Bakan kendisi söylüyor, sorunun bir aydır devam ettiğini, yine kendisi söylüyor geçen hafta konunun bakanlar kurulunda görüşüldüğünü ama halen sonuç yok.

   Sağlık Bakanı Ünal Üstel, bayramdan sonra pazartesi günü başbakanla yeniden görüşecekmiş…

   Ne kadar ağır ilerliyor bu işler böyle? Bekle babam bekle…

   Daha pazartesi görüşecekler ve kim bilir de ne zaman sorunu çözecekler?

   Kanser hastalığından söz ediyoruz, sanki hastalık sizin keyfinizi bekleyebilir.

   Sağlık Bakanı, “Şimdi sadece acil ilaçları temin ediyoruz” diyor…

   Ben hekim değilim, haddimi aşmak istemem ama kanser hastalığı tedavisinde tüm ilaçların acil ve elzem olduğunu bilmek için uzman olmaya gerek yoktur.

   Kanser hastalarına daha az ve daha geniş aralıklarla ilaç verildiğini, bizi arayan kanser hastalarının yakınları söylüyor. Kanser hastalarının yakınları çok endişeli.

   Üstelik geçen gün kanser hastaları, ilaç eksikliği yanı sıra hekim ve hemşire yetersizliğinden de söz etti.

   Kanser hastaları, “hekim ve hemşire yetersizliği” dedi ya Sağlık Bakanı da hemşirelerin mesaiye kalmama eyleminden şikayetçi oldu.

   Hiç şikâyet etme hakkınız yok sayın bakan, pandeminin yükünü çeken sağlık çalışanlarını ihmal etmeyeceksiniz.

   Başbakan Ersan Saner daha birkaç gün önce “pandemide başarılıyız” diye övünüyordu, sizin de Sağlık Bakanı olarak Başbakana, “Övünüyorsunuz ama sorunları çözmemiz için yardım etmelisiniz” demeniz gerekir.

   Sağlık çalışanlarını ihmal ediyor olmanıza aşağıda yeniden değineceğim ama unutmadan ekleme yapayım, başka hastalıkların da ilaçlarında eksiklikler var, kanser hastalarınınki daha acil olduğu için onları konuşuyoruz.

   Hastanede bazı tahliller de yapılamıyormuş, ilgili ilaçlar, maddeler eksik olduğu için…

   Evet pandemi önemli ama diğer hastalıklar da devam ediyor, pandemiyle mücadele edilecek diye diğer hastaları yok sayamazsınız, ihmal edemezsiniz.

   Pandemi ile mücadele ederken, kalp ve damar hastalıklarından çok sayıda insan öldü, kanserden de… Bunları görmezden gelemezsiniz.

   Gerçi pandemi mücadelesi de sorunlarla, sıkıntılarla dolu…

   Siz sorunlara çare bulmazsanız, yük altında ezilmek üzere olan sağlık çalışanları daha fazla dayanamayacak, Acil Durum Hastanesi (Pandemi hastanesi) doldu, vakaların sayısı düşmek bilmiyor ve siz böyle bir ortamda sağlık için, ilaç satın almak için, sağlık çalışanları için para bulamamaktan söz ediyorsunuz.

   Pandeminin yükünü çeken, mücadelenin başarılı olmasını sağlayan sağlık çalışanları ihmal ediliyor, sorunlarıyla ilgilenilmiyor.

    Canla başla çalışan, tüm risklerine rağmen, özverili bir şekilde görevini yapan hemşirelerin ek mesaileri neden 4 aydır bekliyor?

     Pandemide olağanüstü çalışan, canını dişine takan sağlık çalışanlarını diğer kamu çalışanları ile bir tutmamalısınız… Olsun artık onların bir ayrıcalığı, onlara özverilerinin karşılığını vermelisiniz, tam tersine onları önemsemiyor gibi davranıyorsunuz.

    Başta Başbakan olmak üzere ülkeyi yönetenler “Pandemiyi başarıyla yönetiyoruz” diyor, övünüyor ama bu mücadeledeki çalışanları ihmal ediyor, buna hakkınız yok.

    Sağlık çalışanları da risk altında, onlar da hastalığa yakalanıyor, bakın Acil Durum Hastanesi Başhekimi de virüse yakalandı, ne kadar zor, zahmetli bir iş yaptıklarını görün ve sağlık çalışanlarının sorun yaşamamasını sağlayın, sağlıkta tasarruf yapmayın.

   Bakın; hükümet, sağlık çalışanlarının ulaşımı için hizmet veren minibüs şirketlerini ödemediği için taşımalar durma noktasına gelmiş, ek mesailer ve risk ödenekleri yasaya uygun şekilde ödenmiyor, yasa dışı mevsimlik hemşire alımları verimsizliğe neden oluyor.

    Bunları söyleyerek eylem yapan hemşireler için Sağlık Bakanı, “Siyaset kokan bir eylem” diyor ve 20 Temmuz kutlamaları içinde, Türkiye’den konukların geldiği günlerde eylem yapılmaması gerektiğini söylüyor.

    Ne yani, kutlamalar olacak diye sorunlar yaşanmamış mı sayılacak, kutlamalar var diye sıkıntılar son mu buluyor, personelin canı çıkıyor, farkında değil misiniz?

    Kutlamalar oluyor, konuklar geliyor diye ilaç eksikliği hissedilmeyecek mi, kanser hastalarının ilaç alamadığı gerçeği değişecek mi?

    Kanser hastalarının ilaçlarını hiç zaman kaybetmeden satın alın, “Sağlık Bakanlığı’nın 13 milyon TL borcu var” deyip de mazeret üretmeyin…

    Demek ki bu ülkenin yeni bir cumhurbaşkanlığı sarayına veya yeni bir meclis binasına ihtiyacı yok ama başka birçok konuda ihtiyacı var… Sarayın yapımı için başlangıç parası 14 milyon TL, halbuki bu rakam kadar ilaç borcu olan Sağlık Bakanlığı, başta kanser ilaçları olmak üzere ilaç satın alamıyor.

    Günlerdir nutuklar atılıyor, bir hayli güzel söz yan yana getiriliyor ama biz 13 milyon TL’lik ilaç borcumuzu ödeyemediğimiz için hastanelerimize ilaç alamıyoruz, kanser hastalarımızı mağdur ediyoruz, sağlık çalışanlarının ek mesailerini 4 aydır ödeyemiyoruz.   

    Hayat nutuklarla, övünmelerle, hamasetle daha güzel olmuyormuş demek ki… Hayat devan ediyor, sorunlar da öyle… Makyajla ya da lâf kalabalığı ile sorunların önüne geçemezsiniz…

 

 

   

21/07/2021 17:56
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Ali Baturay yazdı: Hükümet edenler, bu ülkenin önceliklerini bilmiyor mu, söyleyemiyor mu?
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.