Ali Baturay yazdı: Mademki yapabiliyorsunuz, elinizi çabuk tutun

Ali Baturay'ın kaleminden...

ads ads ads ads
04/07/2020
HK

ads
Ali Baturay yazdı: Mademki yapabiliyorsunuz, elinizi çabuk tutun

Ülke insanı, dünkü günü arka arkaya gelen oldukça şok haberlerle kapadı…

  Dünyaya kapılarımızı açtığımız ilk üç günde dört pozitif vakaya ulaşmak zaten bir panik nedeniyken, Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin eldeki PCR kit sayısının pazartesine kadar yeterli olduğunu, sonrası için karar alınması gerektiğini söylemesi herkesi şok etti.

    Kitleri Maliye Bakanlığının alması gerektiğini, bunun için de Bakanlar Kurulu kararı üretilmesinin şart olduğunu, ancak nedense uzun süre Bakanlar Kurulu’nun bu kararı almadığını öğrenen ülke insanı, duyduklarına inanamadı.

    Üstelik, Covid 19 tedavisinde kullanılan etkili ilaç da 100 kişilikmiş, bu sayı kapılarını dünyaya açan ve ilk üç günde dört pozitif vaka ile karşılaşan ülkemiz için yetersizmiş…

    Tüm bunların üzerine “Ülkeye gelen kişilerin PCR sonucu belli olana kadar karantinada kalması” kararının değiştirilmesi, “Konaklayacakları otelde karantinada kalacaklar” kararı alınması, dün son gelen Pegasus uçağına karantinanın uygulanmaması, insanların elini kolunu sallayarak, havaalanından ayrılması, ortada çok büyük bir organizasyonsuzluk olduğunun görülmesi “yeter artık” dedirtmişti.

   Tabii ki tüm halk şok oldu, birçok kişi korkularının gerçek olmaya başladığına inandı.

   Sağlık örgütleri, sağlık çalışanları, hekimler, başta da Tabipler Birliği;  pandemi hastanesi yapılması, COVID hastaları için ek yatak kapasitesi oluşturulması, yoğun bakımların ve çalışacak personelin hazır hale getirilmesi, bilimsel temele dayanan bir test politikası oluşturulması, test kitlerinin devamlılığının sağlanması ve kapasitesinin artırılması, tedavi için gerekli ilaçların, malzemelerin hazır edilmesi, tomografi, bronkoskopi gibi cihazların hazırlanması, COVID dışı hastaların hizmetini aksatmayacak, hastalarla sağlık çalışanlarını oradan oraya sürüklemeyecek bir organizasyonu hazır etmesi gerektiği konusunda uyarılar yaptı ama birkaç gündür yaşadığımız sorunlar hiçbirinin dikkate alınmadığını gösteriyordu.

   Tabii, Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin, “Elimizde üç günlük PCR kiti kaldı” demesi ve topu Bakanlar Kurulu’na atması, “Hükümette sorun mu var? Kabinede yine değişiklik mi olacak?” sorularını da gündeme getirdi.

   Özellikle Sağlık Bakanı Pilli, dünkü açıklamalarıyla, artık dayanamayacak bir noktaya gelmiş gibi görünüyordu, adeta rest çeker gibiydi.

   Ali Pilli, Başbakan ve diğer bakan arkadaşları tarafından pandemi hastanesi konusunda yalnız bırakıldı, verdiği sözler gerçekleşmediği için rezil edildi, defalarca sözlerinin havada kalmasına neden olundu.

  Ali Pilli, pandemi hastanesi ısrarında da haklıdır, “Üç günlük PCR kiti kaldı” diye feryat edişinde de…

  Mesele hükümet tarafından ciddiye alınması gerekiyordu, sağlık çalışanları korkuyor, başta onları riske atıyoruz, sonra tüm halkı?

  Artık herkes, “Ne bekliyorsunuz, doktorlarımız, hemşirelerimiz de mi hastalığa yakalansın, sağlık sistemi çöksün de tüm halk ateşe mi atılsın?” diye sorumaya başladı.

   Böylesine kritik bir zamanda bakanların birbirine küsmesinin, darılmasının, inat etmesinin zamanı mıdır?

   Organizasyonsuzluk ve hantallığa insanlar artık herkes isyan ediyor, herkes şok içinde, başarısızlık, tökezleme olur da bu kadar mı olur?

   Herkes “neler oluyor?” derken, bu sabah Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Haber Kıbrıs Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Ekmekçi’ye konuşarak, bazı bilgiler verdi.

    Amcaoğlu, Kolan Hastanesi’nin kısa süre içinde satın alınacağını, 120 yataklı pandemi hastanesi yapılacağını, bunun için KTMMOB’ne rapor hazırlattıklarını söyleyerek, “Pazartesi rakamlar masamda olacak. Paramız var, burayı satın alarak kısa vadede pandemi hastanesi olarak kullanmaya hazırız” dedi.

    Girne Amerikan Üniversitesi’nden satın alınan tam teşekküllü hastanenin yıl sonuna tamamlanması için gerekli sürecin 10 gün içinde bitirileceğini de belirten Amcaoğlu, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Genetik Laboratuvarı’nın 24 saat esasına göre çalışması için gerekli kadronun tamamlandığını kaydetti.

     Ercan Devlet Havaalanı’nda daha hızlı hareket etmek için YDÜ Hastanesi ile kapsamlı bir anlaşma yapıldığını ve YDÜ’nün Ercan’da göreve başladığını ifade eden Amcaoğlu, “YDÜ bize Ercan’da günde bin PCR yapabileceğini, her uçağın sonucunu 3 saatte tamamlayacağını vaat etti. Sağlık Bakanlığı ile de görüşerek, şu   anda YDÜ’yü Ercan’a gönderdik. PCR’lar YDÜ tarafından yapılıyor” dedi.

   Türkiye ile KKTC Sağlık Bakanlığı anlaşmasının tamamlanmak üzere olduğunu, Türkiye’nin Ercan’a genetik laboratuvarı kurduğu anda, YDÜ’nün kurulu gücünün kara sınır kapılarına aktarılacağını belirten Amcaoğlu, böylece devletin kurulu gücünün bozulmayacağını, halkımızın aldığı sağlık hizmetinde herhangi bir zafiyet yaşanmayacağını vurguladı.

   Kadroların güçlendirileceğini, gerekirse pandemi ile mücadele için sıfırdan kadro kurulacağını ifade eden Amcaoğlu, PCR alımı için Ankara’ya 1 milyon TL gönderildi, PCR sorunu olmadığını da vurguladı.

 E hade hayırlısı… İyi de bunlar neden bu kadar gecikti?

 Bunlar neden yumurta kapıya dayanınca yapılıyor?

 Bunlar neden dünyaya kapılarımızı açtığımız 1 Temmuz sonrası tamamlanıyor ya da tamamlanmak üzeredir?

 Bunlar neden Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin dün medyaya yaptığı isyan gibi açıklamalardan sonra gündeme geldi?

 Bunlar neden “hükümet içinde sorun var” izlenimi yaratıldıktan sonra halledilmiş gibi?

 Bunlar neden halkın yüreği ağzına geldikten sonra müjde gibi sunuluyor bize?

 Mademki yapabiliyorsunuz, zamanında yapsaydınız ya bunları, artık elinizi çabuk tutun.

 Pandemi hastanesi için size o kadar şey söylendi, gerekirse özel sektör bile katkı yapmaya hazır olduğunu bildirdi, iş insanları defalarca konuyu gündeme getirdi, “elimizi taşın altına koyarız” dediler, siz işi uzatıp bugünlere kader getirdiniz.

 Maliye Bakanı Amcaoğlu, net konuştu, azıcık da içinde sitem sezdiğimiz net ifadeler kullandı.

 İnşallah yine buradan geri dönüşler olmaz, inşallah halka verilen bu geç müjdenin ardından yine bize gerekçe gösterilip geri adım atılmaz, artık buna kimsenin tahammülü, sabrı yoktur.

 Hade bakalım sizi izleyeceğiz, artık verdiğiniz sözleri bir zahmet tutun, hem de oldukça çabuk.

 

04/07/2020 18:25
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ali baturay, haber, kıbrıs, kktc, yorum, yazı, kıbrıs haberleri
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.