Ali Baturay yazdı: O kadar basit mi yani bu işler, ya da çocuk oyuncağı mı?

Ali Baturay'ın kaleminden

ads ads ads ads
14/08/2020

ads
Ali Baturay yazdı: O kadar basit mi yani bu işler, ya da çocuk oyuncağı mı?

  Gönyeli Belediyesi, “25 Şubat 2020’de Bakanlar Kurulu’nda onaylanan” ve “29 Haziran 2020’de Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Gönyeli Belediyesi arasından imzalanan” protokol çerçevesinde geçen hafta içinde “Eve Kadar Fiber Optik” ihalesine çıktı. Proje, Gönyeli Belediyesi sınırları içindeki konutlara ve işyerlerine fiber optik ağla çağdaş internet sunmak için hazırlandı.

    Ne ilginçtir ki 25 Şubat’ta projeye onay veren aynı Bakanlar Kurulu, 10 Ağustos 2020’de bu projenin kararını iptal etti.

   Hemen şunu baştan söyleyeyim de kafanız karışmasın; Bakanlar Kurulu’nun bir belediyenin ihalesi ile ilgili nasıl onay verip, o onayı nasıl iptal ettiğini merak edebilirsiniz.

   İhale Yasası gereği, söz konusu ihale için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Uluslararası açılan söz konusu ihaleye Bakanlar Kurulu önce “evet” dedi, belediye ihaleye çıktığı günlerde ise çark edip engel oldu.

    Halbuki geçen ay Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan ile Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli arasında bu konuda “işbirliği sözleşmesi” imzalanmıştı, o kadar basit mi yani bu işler, ya da çocuk oyuncağı mı?

    Her şey tamamdır diye belediye ihaleye çıkacak, medyaya ilanlar verecek, bu iş için büyük hazırlık yapacak, kent halkı heyecanlanacak ama Bakanlar Kurulu’nun keyfi öyle geldi diye iptal kararı alacak.

    UBP-HP Hükümeti’nin onlarca tuhaf kararına bir yenisi daha eklenmiş oldu.

    Bakanlar Kurulu kararında bir gerekçe yok ama Haber Kıbrıs WEB TV’de programıma konuk olan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’a “neden proje iptal edildi” diye sordum.

    Tolga Atakan’ın dediğine göre, yakın tarihte ülke genelinde fiber optik çalışma olacağı, ülke geneline fiber optik ağ kurulacağı için Bakanlar Kurulu Gönyeli’ye ayrı bir projeyi gerek görmemiş.

    Sevgili bakanlarımız, ülke genelinde fiber optik ağa kavuşacağımız için iki iş olmasın diye düşünmüş…

    Doğrusu ben bu gerekçeden tatmin olmadım, Tolga Atakan’a saygı duyarım ama anlattığı gerekçe beni inandırmadı, bana göre bu işin içinde başka bir iş vardır.

    Şunu da söylemek isterim ki; Tolga Atakan’ın 29 Haziran 2020’de attığı imzaya sahip çıkmasını beklerdim.

    Tolga Atakan, kendisinin olumlu bulduğu bir projeyi bu kadar rahat elinin tersiyle itmemeliydi, aldığımız duyumlara göre hükümet ortağı UBP itirazlarda bulundu, Atakan ve HP’li arkadaşlarının buna direnmesi gerekirdi.

    Gönyeli Belediyesi, evlere fiber optik kabloyla çağdaş internet sağlayacak ihaleyi “ülke için tarihi bir adım”, “tarihi dijital bir dönüşüm”, “yeni ve çok daha çağdaş bir dönem için adım”, “tüm ülkeye örnek olacak bir proje” diye nitelemiş ve birçok kesim tarafından takdir görmüştü.

    Hükümetin UBP kanadının, bu projeyi bir CTP belediyesi olan Gönyeli Belediyesi’nin hanesine artı yazılmasını engellemek istediği gelen haberler arasında ve HP kanadı da bu talebe direnemedi.

     Gönyeli sınırları içerisinde tüm ev ve işyerlerine fiber optik ağ döşenmesini hedefleyen bu projeyi engellemek, ülkeye hizmeti engellemektir.

    Yıllardır ülkeye fiber optik döşeme başarısını gösteremeyen, topluma istikrarlı/ sağlıklı internet sağlayamayan hükümetler arasında yerini alan UBP ile HP’nin kurmayları, bunu bir belediyenin kendi öz kaynakları ile yapacak olmasından rahatsız mı oldular, utandılar mı?

     Hükümetin yakında ülkeye fiber optik döşeneceği iddiasına siz inanıyor musunuz, ben inanmıyorum.

     Tolga Atakan’ın iyi niyetinden kuşkum yok ama Atakan bunu yapacağını söyleyen kaçıncı bakandır artık sayısını tutamıyorum.

     Bu pandemi krizi içinde bin bir sorunla uğraşan ve sürekli birbiriyle didişen UBP-HP Hükümeti bunu başaracak mı?

     Hiç sanmıyorum, inanasım gelmiyor, ne çok duyduk “yapıyoruz”, “yapılıyor” sözlerini ama olmadı.

     Göreceksiniz, yine olmayacak.

     Acaba UBP-HP Hükümeti’nin ömrü yetecek mi ülkeyi fiber optik kabloyla döşemeye?

     Bana öyle geliyor ki bu hükümetin ömrü bu işi yapmaya yetmeyecek.

     Umarım yanılırım, umarım bu yazdıklarımdan dolayı Sayın Tolga Atakan’dan ve tüm bakanlardan özür dilemek zorunda kalırım.

     İnanın 2020 yılı bitmeden bunun olmasını istiyorum, eğer hükümet 2020 yılı bitmeden, en azından ihaleye çıkma başarısı gösterirse, onlardan özür dileyeceğim, yani bunun olmasını o kadar da çok istiyorum, özür dileme pahasına…

     Meselemize dönecek olursak, hükümet ne kadar yakın olduğu meçhul olan “yakında” ülke geneline fiber optik kablo döşeyecek ya, sorarım onlara; yahu siz yapana kadar Gönyeli Belediyesi yaparsa ne zararı olur ki?

    Bir belediye kendi kaynakları ile bu işi yapacak, size ne?

    Bırakın versin parasını yapsın.

    Siz ülke genelini yapınca, Gönyeli’nin genele entegre olması o kadar zor mudur?

    Belediye iş yapmak istiyor, icraat yapmak istiyor, “siz yazın şartnameyi ben size hediye edeyim bu hizmeti” diyor. Daha ne istiyorsunuz ki?

   Birçok belediye sizden katkı beklerken, sürekli avans taleplerinde bulunurken, Gönyeli Belediyesi sizin yapacağınız işi kendisi yapıyor, parasını da ödüyor, niye engel oluyorsunuz ki?

   İş yapmak, icraat yapmak için mücadele eden bir belediyenin önünü neden kesiyorsunuz?

   Gerçek nedeni nedir bu engelin, partizanlık mı?  UBP’nin Gönyeli Belediyesi’ni ele geçirme amaçlı yıllardır bitmek bilmez hırslarının yansıması mı? Yoksa bu sektördeki şirketlerin kavgası Bakanlar Kurulu’nu da mı sirayet etti? Bunları bilmek istiyoruz…

   Başka şeyleri de merak ediyoruz? Bu iptalin yasal zemini var mıdır?

   Hatırlayın; Başbakan Ersin Tatar, Mağusa- Yeniboğaziçi- İskele İmar Planı yürürlüğe girmediği için yapılan emirnameyi önce yayınladı, sonra geri çektiğini açıkladı ama yasal olarak emirname geri çekilemiyordu ve yürürlüğe girdi.

   O emirnamedeki keyfi iptalin yasalara takılması gibi bu ihalenin keyfi iptali de yasal zemine takılmaz mı?    

   Diyeceğim o ki; Gönyeli halkının alacağı hizmeti hükümet edenler ne hakla engeller?

   Göyeli’de yaşayan halka bunun hesabını vermek zorundasınız.

   Gönyeli Belediyesi, buraya ayırdığı parayı mutlaka başka yatırımlara aktarır, Gönyeli halkı başka bir hizmeti alır ama fiber optik projesini engelleme ayıbı size kalır.

 

14/08/2020 19:39
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Ali Baturay
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.