Ali Baturay yazdı: Ortada çok büyük tedbirsizlik, denetimsizlik, hantallık ve öngörüsüzlük var

ads ads ads ads
26/01/2021

ads
Ali Baturay yazdı: Ortada çok büyük tedbirsizlik, denetimsizlik, hantallık ve öngörüsüzlük var

  Kapandık işte… Döndük mü başladığımız noktaya? Döndük tabii… Bu kafayla nereye gidecektik ki?

  Bugün Girne ve Lefkoşa’yı kapattık, yarın bu kafayla tüm ülkeyi kapatırız…

  Halbuki ne başarı hikayeleri anlatmışlardı bize… Anlata anlata bitirememişlerdi sözde başarılarını…

  O kadar ki cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde vaka sayılarının ve ölümlerin azlığını propaganda malzemesi yaptılar, Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs’ta salgından ölen insanları karşılaştırdılar.

  Bir ara tam uçtular, kendilerini tutamadılar, “Koronavrüsü bitirdik” dediler.

  Daha iki hafta önce Sağlık Bakanı, kendi haline bakmadan mecliste Rumların salgınla mücadelede yanlış yaptığını ve hem sağlık hem de ekonomik bakımdan perişan olduğunu, bizimse doğru yaptığımızı, hatta Rumların bizi takip eder duruma geldiklerini söyleyecek kadar kendinden geçti.

  Bu boş övünmelerin, böbürlenmelerin, üstünlük taslamaların örneği çok…

  Vakalar azaldığında, bir süre sıfır vakayla devam edildiğinde başarı öyküleri yazanlar, bugün bu noktalara neden geldiğimizi anlatmıyor?

  Başarı olunca size yazılıyor da başarısızlığın faturasını kime keseceksiniz?

  Bakın yeniden kapandık işte, söyleyin bakalım bunu kime yazacağız?

  Ortada çok büyük başarısızlık, tedbirsizlik, denetimsizlik, hantallık ve öngörüsüzlük var…

  Her konuşan yetkilinin, vatandaşlara satır arası sitemlerinden ve “kurallara uyun” uyarılarından alıyorum ben mesajı, demek istiyorlar ki kabahat kendilerinde değil de vatandaştadır.

   Sakın ha, ima bile etmeyin, eğer vatandaş kurallara uymuyorsa bunun da suçlusu sizsiniz, demek ki hem olayın vahametini anlatamadınız hem tedbir alamadınız hem de denetleyemiyorsunuz...

   Üstelik vatandaşa “yapma” derken, köylere seçim gezisi yapıp, kapalı ortamlarda hiçbir kurala uymadan toplantılar yapan siz değil misiniz? Sizsiniz ve “kurallara uyun” demeniz çok yapay duruyor…

   Hükümet ve Sağlık Bakanlığı, hiç kusura bakmasınlar, sorumsuzdurlar, öngörüsüzdürler, uzağı göremiyorlar, olabilecekleri hissedemiyorlar, tedbir alamıyorlar.

    Vakalar azaldığında ilerisi için tedbir almayı hiç düşünmediler, halbuki dünyada çok sayıda kötü örnek vardı, oraya bakıp, benzer şeylerin bizde de olabileceğini görebilmeleri gerekirdi.

    Rahat zamanlarda hekim ve hemşire takviyesi yapmayı düşünemediler, bir avuç sağlık ekibini 11 aydır perişan ettiler, bu insanlar hem zihinsel hem bedensel çok yoruldu.

    Pandemi hastanesi inşa edilmeye başladığı gün, personelini istihdam etmek için hazırlık yapılmalıydı, defalarca da söylendi kendilerine, “bina yalnız başına işe yaramaz, personel de lazım” diye ama dikkate almadılar.

   Her şeyi son ana bıraktılar, tüm sorunların başa çıkılmaz hale gelmesini beklediler.

   15 gündür Lapta ve Alsancak kentlerindeki vakaları konuşuyoruz, bölge halkı “tedbir alın” diye haykırıyor, belediye başkanları “kapatın bizi, baş edemiyoruz” diyor ama dinleyen kim?

  Bu bölgeden hemen her gün haberler geldi, gazetecilerin, muhalefet partilerinin, sivil toplum örgütlerinin, hatta bölge belediye başkanlarının “tedbir alın” çağrılarını duymazdan geldiler.

   Mart 2020’den beridir ülkeyi yönetenlerin sorunu olan “sorunlara zamanında müdahale etmeme hastalığı” burada da nüksetti.

    Beklediler, beklediler, Lapta ve Alsancak’tan başlayan bulaş tüm Girne’yi etkisi altına aldı, yetmedi Lefkoşa’ya da sıçradı, vakalar fazla fazla gelmeye başladı ve bize “kapatıyoruz” dediler.

   Açıklamayı yaparken “Semptomlu hastaların artış göstermesi ve personel sayısının yetersiz kalacağından dolayı, sağlık sisteminin bunu kaldıramayacağı noktaya gelmemesi için bir dizi karar aldık” diye de bir korku saldılar bize.

    “E peki aklınız neredeydi bugüne kadar? Niye beklediniz ki?” diye sorabilir miyiz size?

     Lapta ve Alsancak ile ilgilenmemek sizin suçunuz değil mi? Gerekirse her iki kentte lokal kapanmaya gidecektiniz, vakaları orada temizleyecektiniz, ne Girne’nin geneline sıçrayacaktı ne de Lefkoşa’ya.

    Zamanında tedbir alsaydınız ne Başkent Lefkoşa’yı kapatmak zorunda kalacaktınız ne de Girne’yi.

    Biz “zamanında tedbir alın” derken, siz Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi- Bakanlar Kurulu kavgası yapıyordunuz.

    Bir tarafta Sağlık Bakanıyla üst komite, diğer tarafta Bakanlar Kurulu, karşılıklı açıklamalar yapılıyor, kafalar karışıyor… Tartışıyorlar, uzlaşamıyorlar, Sağlık Bakanı, Bakanlar Kurulunu zorda bırakmak, hizaya getirmek için ya ansızın olmadık yerde açıklama yapıyor ya da üst komite kararlarını basına sızdırıyor. Tabii Başbakan da “üst komitenin kararlarını nasıl değiştiririm?” derdinde.

    Hop bunun üzerine Bakanlar Kurulu toplanıyor, bir karmaşadır, bir çelişkidir, bir ciddiyetsizliktir gidiyor. Böyle güç gösterisi yapacağınıza, kimin sözü daha çok geçer yarışı yapacağınıza tedbir alsaydınız ya?

    Tedbir alsaydınız da kapanma olmasaydı, daha iyi olmaz mıydı? Hade bakalım, kapatan işyerlerinin zararını kim karşılayacak, personelini kim ödeyecek? Ortaya çıkacak mağduriyetler için hükümet katkı yapabilecek mi? Hayır hiçbir şey yapmayacaklar, insanları kaderiyle baş başa bırakacaklar.

   Sizin hatalarınızdan dolayı hem virüs yayıldı, halk sağlığı büyük tehlikeye girdi hem de kapanmadan dolayı çok büyük ekonomik kayıplar olacak.

   Başarısızsınız, hem de çok başarısız, bu ülke kapanmasın diye değil, adeta kapansın diye uğraşıyorsunuz. Sonunda da başardınız, yakında tüm ülkeyi de kapatırsınız, başarısızlık madalyanızı da boynunuza takarsınız.

26/01/2021 21:33
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Ali baturay, haberkibris, kıbrıs, korona virüs,
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.