AP'de Sert Tartışma!

ads ads ads ads
18/03/2013
abhaber

ads
AP'de Sert Tartışma!

Avrupa Parlamentosu AP Türkiye raporundaki Kıbrıs paragraflarıyla ilgili sert tartışmalar yaşanıyor. AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten’in kaleme aldığı taslak Türkiye raporunda yer alan ifadelerin Türkiye-AB müzakere sürecine olumsuz yansıması olacağı bildirildi.

Ria Oomen-Ruijten’in raporunda yer alan Kıbrıs sorunuyla ilgili paragrafların Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin politikasına temel unsur oluşturduğu bildirildi. Ayni gözlemciler, ‘’Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis geçtiğimiz hafta Strasbourg’da yaptığı temaslarda Türkiye raporunda yer alan Kıbrıs paragraflarında yer alan görüşleri dile getirdi. Sanki Ria Oomen-Ruijten rapor yazıyor. Rum Yönetimi uyguluyor ’’ şeklide konuştular.

AP gözlemcileri ABHaber’e Ria Oomen-Ruijten, sanki Türkiye raporu değil Kıbrıs raporu hazırlıyor. Ortada maalesef Türkiye’ye karşı oynanan bir oyun var. Eğer AP o kadar istiyorsa bir Kıbrıs raportörü atar ve Kıbrıs raporu yazılır. Kıbrıs ile ilgili ifadelerin Türkiye raporuna eklenmesi tam anlamıyla samimiyetsizlik diye konuştular.

Avrupa Parlamentosu 2012 Türkiye İlerleme Raporunda, her yıl olduğu gibi yine Kıbrıs paragrafları tartışmalara sebep oldu.

Özellikle taslak Türkiye raporunda yer alan paragraf 23'te Türkiye ve Güney Kıbrıs’a çağrıda bulunulmakta ve Türkiye’nin adadan asker çekmeye başlaması ve Maraş’ın iadesi yönünde çağrı yapılırken, paralel şekilde, Güney Kıbrıs’ın ise Kıbrıslı Türklerin yasal şekilde ticaret yapabilmesi için Magosa Limanı’nı AB gümrük kurallarına uygun şekilde açmasına çağrıda bulunuluyor. Kıbrıslı Türkler bu paragraflara sert bir şekilde eleştiri getirirken AB kendi sorumluluğunu Türkiye ve Kıbrıslı Türklere bir ön şart olarak getiriyor. Bu kabul edilemez görüşünü dile getiriyorlar.

Rapordaki paragraf 23 "in paralel" ifadesini kullanarak bu iki konuyu birbirine bağlamakta ve iki tarafa atfedilen yükümlülükleri ilişkilendirdiği görülüyor. Rapor, bir tarafın yükümlülüklerini diğer tarafın yükümlülüklerini yerine getirmesi şartına bağlıyor. KKTC Meclisi üyeleri raporda yansıtılan bu görüş Rum tarafının niyetini açıkça yansıttığına işaret ettiler.

ABHaber’in geçen hafta yayımladığı iki haber AP’de Türkiye raporuna dahil edilen Kıbrıs paragraflarının ne amaçla konulduğunu gözler önüne seriyor:

-Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis'in Türkiye’nin “Temel Haklar” ve “Adalet” konulu başlıklarının açılmasının “Ankara’nın Güvenlik Konseyi’nin 550 sayılı kararı tahtında kapalı Maraş’ı iade etme yükümlülüğünü hayata geçirmesi şartına bağlıdır açıklaması yaptı.

-Yine, Filelefteros, gazetesi Kasulidis’in Avrupa Parlamentosu’ndaki temaslarını “Maraş’a Karşılık Türk Başlıklarının Açılması... Kasulidis Strazburg’taki Temaslarında Finlandiya Formülü Pusulasıyla ‘Paket’ Öneriyor” diye yazdı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin AP Türkiye raporunda yer alan paragraflar doğrultusunda harekete geçeceklerini gösteriyor.

2012 taslak Türkiye raporundaki paragrafta, Türkiye’ye askerini adadan çekmeye başlaması ve Maraş’ı iade etmesi yönünde çağrıda bulunurken, paralel olarak, Kıbrıs Rum tarafına Magosa limanını AB kuralları çerçevesinde ticarete açması ve Kıbrıslı Türklerin doğrudan ticarete başlamasına imkan vermesi yönünde çağrıda bulunuluyor.

AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten,taslak raporunda bu iki yükümlülüğü " in paralel" ifadesi ile ilişkilendirmekte ve esasen Kıbrıslı Türklere 2004 yılanda vaat edilen doğrudan ticaret taahhüdünü Türkiye’nin adadan asker çekmesi ve Maraş’ı iade etmesine şartlı hale getirmektedir. Bu tehlikeli ilişkilendirme, uzun süre önce Kıbrıslı Türklere AB tarafından vaat edilen Doğrudan Ticaret hakkına simdi bir karşılık isteme çerçevesine sokma anlamına geliyor.

Ria Oomen-Ruijten’nin Türkiye raporunun da bu doğrultuda bu ilişkilendirmeyi yapması dikkat çekiyor. Bu tür yaklaşımlarla kapsamlı çözümün unsuru olan konuları bir al-ver içerisine çekmeye çalışıldığı görülüyor. Bu yaklaşım müzakere surecinden bağımsız olarak bir al-ver pazarlığı anlamına geliyor. AP gözlemcileri bu çabaların, BM çatısı altında devam eden kapsamlı çözüm unsurlarının, AB- Türkiye müzakere surecinin ilerletilmesine eklemlenmesinin yeni müzakere sürecine gölge düşürme potansiyeline sahip olduğunu ifade ettiler.

18/03/2013 12:40
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: avrupa birliği, türkiye, avrupa parlementosu
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.