Arabada bırakılan plastik su şişesi yangın çıkarabilir!

Uzmanlar sürücüleri yaz aylarında arabada plastik su şişesi bırakmamaları konusunda uyarıyor. Dikkat! Arabada bırakılan plastik su şişesi yangın çıkarabilir!

ads ads ads ads
19/09/2018

ads
Arabada bırakılan plastik su şişesi yangın çıkarabilir!

Uzmanlar sürücüleri yaz aylarında arabada plastik su şişesi bırakmamaları konusunda uyarıyor. Dikkat! Arabada bırakılan plastik su şişesi yangın çıkarabilir!

Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada yaz ayında kliması çalışmayan bir aracın 22-35 derece sıcaklığa ve güneşin altında bırakılan bir aracın iç sıcaklığının bir saat içinde 44-55 dereceye kadar ulaştığı görüldü.

Güneşli bir günde aracın içinde unutulan su şişesi felakete yol açabilir. Oklahoma’da yer alan Midwest İtfaiye Teşkilatı’nın yaptığı bir deneyde aracın içine plastik su şişesi bırakıldı.

Su şişesi büyüteç görevi görerek, güneş ışınlarını 120 derecelik bir sıcaklıkla aracın içine yansıtıyor. Önce aracınızın koltukları yanıp sonra da aracınız tutuşabilir.

İtfaiyeci David Richardson, KFOR News’e “Plastik su şişeleri, güneş ışınlarını aracın içine yakından yansıtarak bir felakete yol açabiliyor” dedi.

Arabada hafif duman çıktığını gördüm

Dioni Amuchastegui ismindeki bir mühendis de aynı tehlike hakkında herkesi uyarıyor. Amuchastegui, “Öğle yemeğinde hızlıca bir şeyler yemek için bir yere girdim. O sırada aracımın içinden hafif duman çıktığını gördüm. Aracıma girdiğimde plastik su şişesinin az kalsın koltukları yaktığını farkettim” dedi.

O sırada yanında olan iş arkadaşı Idaho Power, Facebook’ta şöyle bir gönderi paylaştı: “Herkesin arabasında su şişesi var. Ya arabanızda şişe bırakmayın ya da güneş ışınlarının denk gelmeyeceği torpido gibi yerlere koyun” dedi.

Arabayı çalıştırdıktan hemen sonra klimayı açmayın!

Birçok kişi arabaya çalıştırır çalıştırmaz veya çalıştırdığı anda klimayı kullanır. Hatta genellikle klima açık olduğu halde arabayı çalıştırır. Ancak bir çok uzman moturu çalıştırdıktan sonra klimayı kullanmanın oldukça tehlikeli olduğuna belirtmektedir.

Uzun süre park halinde bulunan bir araç haliyle camları kapalı bir şekilde park edilmektedir. Gölgede uzun süre park halinde bulunan bir araçta ortalama 400 ila 800 mg civarında bir benzen birikir. İç mekanlarda (kapalı ortamda) kabul edilebilir Benzen seviyesi her (0,093m2) sq.ft’de 50mg dır.

“Benzen, kendine özgü keskin kokusu olan, renksiz, uçucu ve yanıcı bir bileşiktir. İnsan sağlığı açısından çok tehlikelidir olup kolayca tutuşur ve isli alev çıkartarak yanar. Benzen uçucu bir sıvıdır ve solunması tehlikelidir. Uzun süre solunması durumunda lösemi yani kan kanserine neden olduğu tespit edilmiştir. Sıvıya çıplak elle temas edilmesi durumunda da zehirlenmeye sebep olur. Uzman kişiler tarafından, gerekli önlemler alınarak kullanılmalıdır. Kapalı ortamlarda kullanılmamalı, hava sirkülasyonu sağlanmalı. Madde ateşe temas ettirilmemeli, çıplak elle dokunulmamalıdır.”

Arabanızı 16 derece veya daha yüksek yüksek bir hava sıcaklığında “güneşte” park halinde bıraktıysanız, arabada biriken benzen miktarı 2000 – 4000 miligrama kadar yükselebilmektedir. Bu değer izin verilen seviyenin neredeyse 40 kat daha fazlasına denk gelmektedir.

Camlar kapalı olacak bir şekilde arabada oturduğunuz zaman benzen solumaya başlarsınız. Bu da karaciğerinize, kemik dokularını, böbrekleri ve diğer organları etkiler. Organizmadan benzenin atılması oldukça çok uzun sürer. Otomobillerin kullanım klavuzlarında klimayı çalıştırmadan önce camları açmalısınız şeklinde bir uyarı yazar ama bun tam olarak nedeni yazılmaz.

Klima ilk anda çalıştırıldığında soğuk hava üflemeye başlayana kadar öncelikle içeride ısınan havayı ve beraberinde benzeni dışarı üfler. Arabaya oturduğunuzda, farklı bir koku almasanız bile, önce 1-5 dakika aralığında camları açın sonra klimayı çalıştırın. Klimayı çalıştırdıktan sonra da pencereleri bir süre daha açık tutun.Arabanın içine girmeden önce camları açmanızı ve içerdeki havanın dışarıya çıkmasına zaman verilmesi önerilir.

Arabada klima çalıştırırken bu uyarılara dikkat!

1. Motor çalıştırılmadan ve motor ısıtılmadan klima açılmamalı.

2. Klima çalıştırılmadan önce, araç içindeki sıcak havanın dışarı çıkması için camların bir süre açık tutulmalı.

3. Araç klimalarının randımanlı olması için kış dahil ayda bir kez, 10 – 15 dakika çalıştırılmalı.

4. Klimadan gelen havanın sürücü ve yolculara doğrudan temas etmemesi için fanların camlara ve tabana verilmesine dikkat edilmeli.

5. Motor çalıştıktan sonra klima önce düşük devirde, daha sonra yüksek devire alınarak çalıştırılmalı.

6. Arabanın içi ‘buzdolabı soğukluğuna’ getirildiği takdirde arabadan çıkılınca tansiyon sorununa yol açabilir. Bu sebeple iç sıcaklığın dışarıdan 6 derece düşük olarak ayarlanması gerekir.

7. Kış aylarında uzun süre çalıştırılmayan klimalarda gaz oturması yada gaz sızması sorununun çözümü için klimada kontrol çalıştırmaları yapılmalı.

8. Zamanında değiştirilmeyen polen filtresi, içinde biriken tozlar sebebi ile klima çalışsa bile yeterli soğutmayı yapamaz.

9. Klima sisteminde soğutmanın oluştuğu nemli bir bölge olan evaparatöre (buharlaştırıcı, ısı değiştirici) sızan toz zerrecikleri, zamanla bakterilerin oluşmasına neden olarak, bünyesi alerjiye karşı hassas olan sürücüleri rahatsız eder. Bu bölümün de düzenli olarak temizlenmesi ve/veya değiştirilmesi gerekir.

19/09/2018 15:19
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: araba, plastik şişe, şise, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.