Arakanlı isyancılardan tek taraflı ateşkes

Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA), Arakan eyaletindeki insani kriz nedeniyle bir aylık tek taraflı ateşkes ilan ettiğini açıkladı.

ads ads ads ads
10/09/2017

ads
Arakanlı isyancılardan tek taraflı ateşkes

Ateşkesin Pazar gününden itibaren başlayacağını belirten ARSA, Myanmar ordusundan da silah bırakmasını ve insani yardım kuruluşlarından faaliyetlerine devam etmelerini talep etti.

Myanmar'dan ARSA'nın ateşkeşine yönelik resmi bir açıklama gelmedi.

İsyancıların 25 Ağustos'ta polis noktalarına düzenlediği saldırılar sonrası Myanmar ordusu ülkenin kuzeyindeki Rakhine (Arakan) eyaletinde büyük bir operasyon başlattı.

Yaşanan şiddetten ötürü yaklaşık 290 bin Arakanlı Müslüman'ın evlerini terk ederek Bangladeş'e sığındı.

Birleşmiş Milletler (BM), Arakanlı mültecilerin ciddi şekilde gıda, temiz su ve tıbbi yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

BM yardım için acilen 77 milyon dolar gerektiğini belirtti.

BM'nin Bangladeş'te Yerleşik Koordinatörü Robert Watkins de cinsel şiddet mağdurları için özel sağlık yardımına ihtiyaç olduğunu da belirtti.

Myanmar'da ağırlıklı olarak Arakan eyaletindeki yaşayan Müslüman azınlık Rohingyalar, "yasa dışı göçmen" statüsünde kabul ediliyor ve bu nedenle de vatandaşlık dahil temel haklara sahip değiller.

Arakanlı Müslümanlar, ordu ve Budist Arakanlıların köylerini yaktığını, kendilerine şiddet uyguladığını belirtiyor.

'Sınıra mayın döşeniyor'

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Myanmar ordusunu, Bangladeş sınırına mayın döşemekle suçladı.

Bangladeş sınır polisi ve sınırda yaşayan köylüler BBC'ye 100'den fazla Myanmar askerini sınıra mayın yerleştirirken gördüklerini söyledi.

Bangladeşli yetkililer, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanların evlerine geri dönmesini engellemek için mayın döşediğine inandıklarını belirtti.

Myanmar ordusu ise mayın döşendiği suçlamalarını reddetti. Reuters'a konuşan bir hükümet yetkilisi ise konuyla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

10/09/2017 17:00
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: arakan, ateşkes, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.