Araştırma: Yol gürültüsü tansiyonu yükseltiyor

ads ads ads ads
29/03/2023

ads
Araştırma: Yol gürültüsü tansiyonu yükseltiyor

Araştırmacılar, araç kaynaklı seslerin yollara yakın yerlerde yaşayanların tansiyonunu yükseltebileceğini tespit etti.

Leicester Üniversitesi araştırmacıları, gürültülü kara yolu trafiği ile artan hipertansiyon riski arasında bir bağlantı buldu.

Önceki çalışmalar, gürültünün veya hava kirliliğinin kan basıncını nasıl etkilediğinin net olmadığını öne sürüyordu.

Ancak akademisyenler, yeni araştırmanın gelecekteki çevre politikasını etkileyebilecek bir "oyun değiştirici" olduğunu belirtiyor.

Araştırmacılar, hipertansiyonu olmayan 40 ila 69 yaş arası 240 binden fazla kişinin verilerini analiz etti.

Kara yolu trafiği gürültüsünün yakınında yaşayan insanların hipertansiyon geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu, ancak aynı zamanda bu riskin "gürültünün dozu" ile birlikte arttığı tespit edildi.

Leicester Çevre Sağlığı ve Sürdürülebilirlik Merkezi'nden Samuel Y Cai, 8 yıllık takip sürecine dayanan ilgili araştırmanın, İngiltere'deki uzun süreli trafik gürültüsünün hipertansiyona etkisini direkt inceleyen ilk araştırma olduğunu belirtti.

29/03/2023 09:33
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Trafik, Araştırma
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.