Araştırmacılar, beynin, kan şekerine tepkisini haritalandırdı

ads ads ads ads
25/05/2023

ads
Araştırmacılar, beynin, kan şekerine tepkisini haritalandırdı

ABD'nin El Paso'daki Teksas Üniversitesinden (UTEP) araştırmacılar, kan şekerindeki değişikliklere bağlı olarak beyinde aktif hale gelen bölgelerin haritasını ortaya koydu.

Medical News'un haberine göre, UTEP Biyolojik Bilimler Bölümünden Doçent Arshad M. Khan öncülüğündeki araştırmacılar, diyabet hastalarını yakından ilgilendiren yeni bir araştırmaya imza attı.

Journal of Clinical Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, diyabet hastalığıyla mücadele edenlere yönelik daha net tedavilerin yolunu açacak beyindeki muhtemel konum bilgilerine ulaşıldı.

UTEP Araştırma Görevlisi Profesör Sivasai Balivada ve USC'den Richard H. Thompson'ın da katkı sunduğu araştırmada, beyindeki glikoza duyarlı hücre popülasyonu ve bu yapıların beyindeki konumlarına ilişkin bilgiler elde edildi.

Khan, elde edilen bulguların, küresel çapta bir beyin haritalaması ve diyabetik hastalarda kan şekerine verilen hücresel tepkilerin değerlendirilmesi yolunda önemli bir adım olduğunu belirtti.

Hem USC'de hem de UTEP'te çalışmaya katkıda bulunanlara yıllar boyunca gösterdikleri sıkı çalışmaları dolayısıyla minnettar olduğunu vurgulayan Khan, "Kan şekerindeki değişikliklerin beyinde harekete geçirdiği bölgelerin tam koordinatlarını bilmek, diyabet hastalığına yakalanması muhtemel bireylere yönelik tedavi edici müdahalelerin nokta atışı hale gelmesi için kullanılabilir." dedi.

Khan, çalışmayı, "bir arabanın yakıt seviyesinin artmasını ya da azalmasını yakıt sensörleri aracılığıyla takip etmek gibi" şeklinde tanımlayarak, "Bu sensörlerin, beynin diğer bölümleriyle bağlantısını bulmak için çok çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Araştırmayı, yaklaşık 13 yıl önce Güney Kaliforniya Üniversitesindeki (USC) öğrencileriyle başlatan Khan, çalışmalarını Teksas Üniversitesi bünyesinde sürdürüyor.​​​​​​​

25/05/2023 16:56
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Araştırma# beynin, kan şekeri
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.