Arkeologları heyecanlandıran keşif

Peru'daki Nazca Çizgileri dünyaca ünlü. Şimdi bilim insanları Palpa Vilayeti'nde daha da eski olan benzer jeoglifler keşfetti. Araştırmacılar bölgenin antik kültürü hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmeyi umuyor.

ads ads ads ads
25/04/2018

ads
Arkeologları heyecanlandıran keşif

Bilim insanları jeolifleri tüm ihtişamıyla belgeleyebilmek için dronelar kullandı. İnsanları ve hayvanları tasvir eden yaklaşık 50 geometrik çizimi fotoğrafladılar. Bunlardan 25'i daha önce hiç görüntülenmemişti.
 

Peru vilayeti Palpa'daki resimlerde insanlar, maymunlar ve bir balina yer alıyor. Peru Pontifical Katolik Üniversitesi'nden Luis Jaime Castillo, National Geographic dergisine verdiği demeçte, "Çizimlerin çoğu, savaşçıları tasvir ediyor. Çıplak gözle belli bir mesafeden görülebiliyorlardı. Çoğu zamanla ortadan kayboldu" diyor.
 

Palpa'daki çizimler binlerce yaşında. Bunlar M.Ö. 500 ve M.S. 200 arasında yapılmış ve esas olarak Paracas ve Topara kültürlerine aitler.
 

Çölün ortasında kalan Nazca Çizgileri'nin aksine, yeni belgelenmiş olan çizimler, çoğunlukla dağ sırtlarının kenarlarında yer alıyor. Bu jeoglifler yerden görülebiliyor. Yerel köy sakinleri uzun süredir haberdardı.
 

Nazca Çizgileri ile ilgili daha önceki araştırma bulgular, doğurganlık ritüellerinde jeogliflerin yaygın olarak kullanılmış olabileceğini gösteriyor. Bunun ötesinde bilim insanları, yerli halkların bu resimleri oluşturmasına periyodik iklimsel dalgalanmalarının sebep olduğunu düşünüyor.
 

Palpa'daki görüntülerin belgelenmesiyle, araştırmacılar bölgenin kültürleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı umuyor. Arkeolog Johny Isla, "Devasa jeogliflerin oluşturulması bin yıldan beri bir gelenekti. Bu yüzden resimlerin işlevini ve anlamını çözmek için bize bir kapı açılıyor" diyor.

25/04/2018 20:16
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Arkeologl, haber, keşif, kıbrıs
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.