Ayrelli Festivali başladı

ads ads ads ads
07/04/2018

ads
Ayrelli Festivali başladı

Lapta Belediyesi ve Akdeniz Köyü Muhtarlığı’nın düzenlediği 6’ıncı Akdeniz Ayrelli Festivali başladı.

Festivalin açılışında konuşan Akdeniz Muhtarı Tarık Bozalan, amaçlarının kültürel miras,ormanlar,carettacarettalar, sahil, kum zambakları ve laleler gibi doğal mirası koruyarak ülke turizmine katkı koymak olduğunu vurguladı.

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy da, hükümetin yerel yönetimler reformu ve bölgesel kalkınma projelerini hayata geçirmek suretiyle bölge özelinde yaptıkları çalışma ve projelerin taçlandırılmasını temenni etti.

Açılışa katılan Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre de, kültürel mirası yaşatmanın, kültürleri kaynaştırmaların yerel vemerkez hükümetlerin görevleri arasında olduğunu belirtti.
Töre, uluslararası kültür yanında milli manevi değerlere ve KKTC’ye sahip çıkılarak gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Tufan Erhürman da konuşmasında, Lapta beldesinin, dünyaca ünlü turizm adası Malta’dan daha geniş bir yüzölçümüne, daha geniş bir ürün yelpazesine, tarihi, doğal, kültürel, tarımsal çeşitlilik ve zenginliklere sahip olduğunu anımsatarak,Lapta’nın turizmden, neden Malta kadar kazanamadığının sorgulanması gerektiğine vurgu yaptı.
Erhürman, “Bu bölgeyi alternatif turizm bölgesi yapacağız.Lapta’dan Yeşilırmak’a kadar ve Bafra’dan Karpaz’ın en ucuna kadar olan 2 bölgeyi alternatif turizmle kalkındıracağız”dedi.

Girne,GaziMağusa ve Lefkoşa’nın 5 yıldızlı otellerle kitle turizminden kazanırken, bu bölgelerin alternatif turizmle kazanacağını belirten Erhürman, bu bölgelerde hızla planlama yapılarak, buralarda yaşayanların kazanacağı hale getirileceğini söyledi.

Akdeniz’in tarihi, doğası ve sahilleriyle çok güzle korunmuş özel bir köy olduğunu da kaydeden Erhürman,burada hayata geçirilecek proje ve düzenlemelerle köyün, ekonomik olarak kazanan, turizme kazandırılmış bir yer haline getirileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, Akdeniz köyünün doğal zenginliği, ormanları, uzun sahilleri, rüzgar alan ve surf turizmine uygun denizi, kum zambakları vecarettacarettalarıile birçok önemli özellik ve değere sahip olduğuna işaret etti.
Akdeniz köyünün en önemli unsurunun sevecen, misafirperver ve becerikli insanları olduğunu vurgulayan Akıncı, köyün sanatçı kimliği ve insancıl kişiliğiyle sevilen a sakini Erol Akcan’ı da andı.

Akdeniz köyünün; festivaliyle, hayata geçirilecek çalışmalarla, yerel, merkezi yönetim ve en önemlisi de insanın köyüne sahip çıkmasıyla gelişerek güzelleşmesini dileyen Akıncı, Cumhurbaşkanlığı olarak bu çalışmalara ellerinden geldiğince destek vereceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından, çeşitli folklor ve halk dansları gösterileri yer alırken, festivalin bu günkü programı Sultan Durusular konseriyle sona erdi.

Festival kapsamında yarın da çeşitli etkinlikler, grup 90+5 ile Grup SOS’in konseri yer alacak.
Festivaldekurulan stantlarda Kıbrıs’a özgü el işleri veayrelli gibi ürünlerin satışı yapılacak. Ayrıcasafari araçlarla rehberler eşliğinde kral mezarları ve antik alana turlar, çocuklariçin at ve eşek turlarıyla çeşitli oyun ve eğlenceler düzenlenecek.

07/04/2018 20:08
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: lapta, akdeniz, ayrelli festivali
MANŞETLER

HK KÜLTÜR SANAT

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.