Ayvanın faydaları nelerdir?

Soğuk havalarda hastalık ihtimalinin artması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklere sofralarımızda daha fazla yer ayırmamız gerekiyor. Bu yiyeceklerden bir tanesi de ayva. A, B, C vitamini ve potasyum zengini bir meyve olan ayva kanserden bağırsak rahatsızlıklarına, eklem ağrılarından öksürüğe kadar birçok hastalığa iyi geliyor. İşte tam bir sağlık deposu olan ayvanın faydaları.

ads ads ads ads
22/11/2017

ads
Ayvanın faydaları nelerdir?

Elma ve armudun da dahil olduğu gülgiller familyasının bir üyesi olan ayva vitamin ve mineral açısından çok zengin bir meyvedir. 100 gram ayvada, günlük ihtiyacımızın yüzde 25’ini karşılayacak kadar C vitamini bulunur. Bu sayede ayva, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi, kolesterolü dengelemekte de rol oynar.

Ayva ayrıca cildin sağlığı ve güzelliği için de çok önemli bir meyvedir. Çayını ve suyunu içen kişilerde akne ve cilt lekeleri gibi sorunlarda azalma gözlemlenmiştir. Ayva serbest radikalleri azaltarak, görüntünüzün gençleşmesini de sağlar.

Üstelik bu kadar faydalı bir meyve olan ayvanın, yaklaşık yüzde 80’i sudan oluşur. Bu da oldukça düşük kalorili bir meyve olduğu anlamına gelir. Daha net söylemek gerekirse, 100 gram ayvada ortalama 55 kalori bulunur. Öte yandan ayvadan bulunan bol miktarda diyet lifi de kilo vermeye yardımcı olur.

Ayvanın faydaları nelerdir Ayva çayı neye iyi gelir

Ayvanın faydaları bununla da bitmiyor. Bu kış meyvesinin yapısında bulunan kateşin ve epikateşin isimli maddeler, kolon kanseri gibi bağırsak hastalıklarına karşı koruma sağlar. Ayva ayrıca, sindirim sistemi hastalıklarında, ishal, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu etkilere sahiptir. Ayvanın bir diğer faydası da yapısındaki potasyum ile kan basıncı seviyesinin kontrol altında tutulmasına ve böbrek sağlığının korunmasına destek olmasıdır.

Kış aylarının en büyük sorunlarından inatçı öksürüklere karşı da ayva etkili bir silahtır. Ayva suyu ya da ayva çayı grip, nezle gibi kış hastalıklarının tedavisinde etkili olur.

22/11/2017 16:11
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ayva, ayvanın yararları, ayvanın cilde faydaları, ayvanın cilde yararları, ayva çayı ne işe yarar
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.