Reuters: Afrin'de bombalı saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Afrin'e düzenlenen Zeytin Dalı Harekâtı sonrası Mart ayında bölgeyi kontrol altına almıştı.

ads ads ads ads
17/12/2018

ads
Reuters: Afrin'de bombalı saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti

Reuters haber ajansı, Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin vilayetinde bir sebze pazarında bomba yüklü bir aracın infilak etmesi sonucu en az 9 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı. Ajans haberini görgü tanıkları ve muhalif gruplara dayandırdı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Afrin'e düzenlenen Zeytin Dalı Harekâtı sonrası Mart ayında bölgeyi kontrol altına almıştı.

Ajansa konuşan kaynaklar, sivillerin bulunduğu kalabalık pazarın dışında park edilmiş bir aracın infilak ettiğini söyledi.

Fransız haber ajansı AFP'nin haberine göre, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin yöneticisi Rami Abdulrahman saldırıda "5 sivil ve 4 savaşçının öldüğü" bilgisini verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü Fırat'ın doğusuna birkaç gün içinde harekat başlatacaklarını duyurmuştu.

Erdoğan, Pazar günü yaptığı açıklamada da Suriye'nin kuzeyindeki YPG güçlerini hedef alan olası harekatla ilgili mesajlar vermeyi sürdürdü, TSK'nın Irak'ta Şengal (Sincar) ve Karaçok Dağı'na düzenlediği hava operasyonlarını hatırlattı:

"Zeytin Dalı, Afrin operasyonunu yaptık mı? Yaptık. Sincar'ı yaptık mı? Yaptık. Biz Mehmetçik'lerimizle birlikte oralardayız. Özgür Suriye Ordusu'yla oralardayız."

'Zeytinin Gazabı' adlı grup üstlendi

Fransız haber ajansı AFP de, saldırının gerçekleştiği pazarda çalışan bir esnafla konuştu.

AFP'ye konuşan Ebu Yazan El Kabuni isimli tezgahtar "sebze taşıdığını sandıkları bir kamyonun pazara doğru yöneldiğini", patlama sonrası etrafta yaralılar ve insan vücudu parçaları gördüğünü, onları çantalara koyup gömdüğünü söyledi. El Kabuni, "Burada teröristler, silahlı çeteler yok. Burası bir sebze pazarı" dedi.

BBC İzleme Servisi, Pazar günü Afrin'de pazar yerine düzenlenen saldırıyı kendilerine "Zeytinin gazabı" adını veren Kürt isyancılardan oluşan grubun üstlendiğini aktardı. Grup, internet sitesinde ve Facebook hesabında yayımladığı açıklamada "Türkiye ve bölgede desteklediği grupların Afrin'den güçlerini çekmemesi halinde bu saldırıların devam edeceği" tehdidinde bulundu ve saldırının bölgede devriye gezen Türkiye destekli Suriyeli grupları hedef aldığını öne sürdü.

İzleme Servisi, Zeytin Dalı Harekâtı'na bir tepki olarak doğduğunu söyleyen grubun, Afrin'de geçtiğimiz aylarda düzenlenen bir dizi saldırıyı da üstlendiğini aktardı.

Sivillerin yoğun olarak yaşadığı Azez ve El Bab'da da geçtiğimiz günlerde bir dizi benzer saldırı düzenlenmişti.

'YPG bölgede korku salmak istiyor'

Afrin'de Reuters'a konuşan bazı kaynaklar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fırat'ın doğusuna yakında operasyon düzenleneceğini açıklaması sonrası Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) bölgede "korku ve istikrarsızlık" yaratmayı amaçladığı yorumunda bulundu.

Ajanslara göre Afrin sokaklarında ise bölgedeki "güvenlik durumunun giderek kötüleştiği" kaygıları dile getiriliyor.

Reuters'a konuşan İbrahim Derviş, "Sokakta korku içinde yürüyoruz, bomba infilak eder korkusundan park halindeki araçlara yaklaşamıyoruz" dedi.

SDG: Sertçe yanıt veririz

Erdoğan'ın operasyon sinyalinden bir gün sonra, Afrin'de bir askerin YPG'nin "Tel Rıfat bölgesindeki taciz atışları neticesinde" yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Kobani ise, "saldırılara sert yanıt veririz" diye konuşmuş, ABD'ye de böylesi bir saldırıyı önlemek için daha büyük fazla çaba harcaması çağrısında bulunmuştu.

Erdoğan "Fırat'ın doğusunu bölücü terör örgütünden kurtarmaya yönelik" harekatın hedefinin "bölgede faaliyet gösteren terör örgütü mensupları" olduğunu ve ABD'li askerlerin hedef alınmadığını vurgulasa da, ABD ikna olmuş değil.

Nitekim ABD Savunma Bakanlığı "Suriye'de tek taraflı bir askeri harekatı kabul etmeyeceklerini" söyledi.

Türkiye'nin terör örgütü olarak nitelediği YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG), ABD'nin Suriye'de IŞİD'e karşı yürüttüğü savaşta birincil yerel müttefiki konumunda.

BBC

17/12/2018 10:34
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: afrin, bombalı, saldırı, hayatını, kaybetti, 9, haberkıbrıs
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.