KKTC'den çalındığı iddia edilen tarihi eserler aranıyor

Uzmanların, İngiltere ve dünyanın çeşitli yerlerinde KKTC’den çalındığı iddia edilen tarihi ve dini öneme sahip eserleri aradığı bildirildi.

ads ads ads ads
03/09/2011
TAK

ads
KKTC'den çalındığı iddia edilen tarihi eserler aranıyor

Fileleftheros gazetesi; “Çalınmış Hazineleri Arıyorlar... Bulunması ve Vatanına Geri Götürülmesi Yönünde İngiliz Avukatlık Bürosunun Girişimi” başlıkları altında aktardığı haberinde, 1974’ten sonra “Kıbrıs”tan çalınan ve yasadışı olarak yurtdışına satılan kültürel değerdeki eserleri arayan sanat tüccarlarının bu yönde halihazırda harekete geçtiklerini yazdı.

“İkonlar İçin İnisiyatif” (The Icon Initiative) adlı girişime katılan avukatlardan biri olan Rum kökenli Cris Hristofis, girişim hakkında bazı bilgiler verdi.

Söz konusu girişimi üstlenen “Healys” avukatlık bürosundan Hristofis, hedeflerinin; kültürel miras eserlerinin ve bilhassa kilise eserlerinin ait oldukları yere yeniden götürülmesi olduğunu ifade etti.

Hristofis, İngiltere pazarında ve özellikle de antikaların satıldığı alanlarda olası görülen ya da var olan çalıntı eserleri arayan çeşitli sanat tüccarlarıyla temasta bulunduklarını söyledi.

Öte yandan Habere göre “Healys” avukatlık bürosu, KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu’na yönelik başvurularla ilgili de girişim başlattı.

Hristofidis bu girişimle ilgili bilgi verirken, “komisyonun çalışma şekliyle ilgili prosedürel meseleler hakkında şüpheler yaratacak, sayıları 5 ile 10 arasında değişen davalar aranmakta olduğunu ifade etti ve buna örnek olarak başvuru prosedürüne ilişkin sadece Türk dilinin kullanılmasından, Türk avukatın kullanılmasının istenmesinden ve malın ne derece tazmin ya da takas edilmesi gerektiği” gibi konulardan bahsetti.

03/09/2011 13:30
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Tarihi eser kaçakçılığı
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.