Arjantin'in yeni Devlet Başkanı Fernandez yemin etti

Arjantin'de ekim sonunda düzenlenen genel seçimleri ilk turda kazanan Alberto Fernandez, yemin ederek devlet başkanlığı görevine başladı

ads ads ads ads
11/12/2019

ads
Arjantin'in yeni Devlet Başkanı Fernandez yemin etti

Ulusal Kongre Binasında düzenlenen törende Alberto Fernandez, başkanlık kuşak ve bastonunu önceki Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin elinden aldı.

Arjantin siyasetinin en önemli figürlerinden eski Devlet Başkanı Cristina Kirchner de yemin ederek Fernandez'in devlet başkanı yardımcılığı görevini üstlendi.

"Bütün Arjantin'i birlik olmaya çağırmak için geldim"

Devlet Başkanlığı görevini devralan Fernandez, yemin etmesinin ardından yaptığı konuşmada, "Yeni bir toplum anlaşması arayışında bütün Arjantin'i birlik olmaya çağırmak için geldim. Arjantinliler arasındaki kin, nefret ve açlık duvarını aşmamız gerek. Vatanımızda açılmış büyük yaraları sarmalıyız." dedi.

Fernandez, ülkedeki sosyal felakete son vermek için birlik olunması çağrısı yaparak, "Ülkemizdeki her iki çocuktan biri fakir, 15 milyon kişi gıda güvensizliği sıkıntısı çekiyor. Sosyal adaleti inşa eden ve sosyal ekonomilere can veren bir hükümet istiyoruz." şeklinde konuştu.

Önceki hükümetin hazırladığı bütçeyi yürürlüğe koymayacağını belirten Fernandez, "Arjantin'i tekrar ayağa kaldıracak plan, sürekli başarısız olmuş basmakalıp çözümlerle dışarıdan biri tarafından dayatılmamalı, bizim tarafımızdan yapılmalıdır." ifadesini kullandı.

"Dış borç sorunuyla yüzleşeceğiz"

Fernandez, dış borç meselesine ilişkin, "Dış borç sorunuyla yüzleşeceğiz. Eğer gelişen bir ülke yoksa sürdürülebilir bir borç ödemesi de olmaz. Bu kadar basit, ödemek için önce gelişmek gerekiyor. IMF ve alacaklılarımızla yapıcı ve işbirliğine dayalı bir ilişki arayacağız. Sürdürülemeyen borç sorununu çözmek, kimseyle anlaşmazlık içine girmek değildir. Ülke borcunu ödemek istiyor ancak bunu yapacak kapasiteye sahip değil." diye konuştu.

Eski hükümetin para politikasını eleştiren Fernandez, "Önceki hükümet, borcu ödemek için gerekli olan üretimi sağlamadan son derece büyük bir borcun içine girdi. Alacaklılar tekrar tekrar başarısız olan bir modele yatırım yaptıkları için risk aldılar. Biz, bu problemi çözmek istiyoruz bunun için her kesimin sorumlu bir şekilde çalışması gerekiyor." sözlerini kullandı.

İstihbarat servisinin fonları açlıkla mücadelede kullanılacak

Devlet Başkanı Fernandez, federal yargı sisteminde yeniliklerin yapılacağını belirterek, "İstihbarat sisteminin yeniden yapılandırılması için Federal İstihbarat Ajansı'na (AFI) müdahale edilmesine karar verdim. AFI için ayrılan ve gizli tutulan fonlar artık gizli olmayacak. Bu fonlar açlıkla mücadele için kullanılacak. Güvenlik güçlerine ayrılan fonlar için de aynısı yapılacak." açıklamasında bulundu.

Törene, dünya ve bölge ülkelerinden devlet başkanı ve başkan yardımcısının yanı sıra, birçok diplomatik misyon temsilcisi de katıldı.

"Elimizden gelen en büyük destanı yazacağız"

Daha sonra, Fernandez, öğlen saatlerinde Devlet Başkanlığı Binası Casa Rosada'nın önünde toplanmaya başlayan ve kendisinin görevi üstlenmesini kutlayan onbinlerce destekçisine seslendi.

Kabine Şefliği görevini yürüttüğü eski Devlet Başkanı Nestor Kirchner'ı hatırlatan Fernandez, "Bir gün hayat beni Nestor Kirchner ile karşılaştırdı. Hiçbir zaman bu kadar değişeceğimi, onunlu birlikte bir ülkeyi ayağa kaldıracak, demokrasi ve özgürlük bayraklarını yükseltecek harika bir görevin kahramanı olacağımı düşünmemiştim." diye konuştu.

Fernandez, eski hükümete işaret ederek, "Bu, bir kısmın faydasına, çoğunluğun ise zararına olan, fakirleştiren, sefillik getiren, bizi borçlandıran ve bizi uluslararası finansal sistemin tuzağına düşüren bir sistem. Geçmişi, tekrar etmemek için unutmamanızı istiyorum." ifadelerini kullandı.

Adaletin taraflı olduğuna işaret eden Fernandez, "Yeni Arjantin'de istihbarat ve yargı operasyonları, her gün maruz kaldığımız medya linçleri olmayacak. Ben temsil ettiğim şeyden eminim, siyasetin, çıkarların tersi olduğunu iyi biliyorum ve kimleri temsil ettiğimizi biliyorum. Okulsuz, işsiz kalanları, acı çekenleri temsil ediyoruz." dedi.

Konuşmasında birlik vurgusu yapan Fernandez, "Birlikte çalışıp, toplum olarak elimizden gelen en büyük destanı yazacak ve Arjantinlilerin evinde hiçbir zaman bir tabak yemek eksik olmasın diye birlikte çaba göstereceğiz. Açlığı bitireceğiz, bu bizi utandırması gereken bir şey. Bugün tarihe yeni bir sayfa açacak üretimin ve çalışmanın en önemli şey olduğu bir dönem inşa edeceğiz." şeklinde konuştu.

11/12/2019 10:07
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS:
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.