BAE'nin Yemen'deki Gizli Hapishanelerinde İşkence ve Tecavüz İddiası

ads ads ads ads
08/12/2018

ads
BAE'nin Yemen'deki Gizli Hapishanelerinde İşkence ve Tecavüz İddiası

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun parçası olarak Yemen'e asker gönderen Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) gizli hapishanelerinde insanların işkence ve tecavüze maruz kaldığı iddia edildi.

İngiliz Channel 4 televizyonunun haberinde, BAE'nin başta Aden kenti olmak üzere Yemen'deki gizli hapishanelerinde işkence ve tecavüzün yaygın olduğu öne sürüldü.

Haberde yaşadıklarını anlatan Yemenli Adel el- Hasani, BAE'nin Aden'deki askeri karargahında maruz kaldığı işkenceleri anlattı.

Nisan ayında Yemenli bir bakanın müdahalesiyle 2 yıl sonra özgürlüğüne kavuşabildiğini belirten Hasani, can güvenliği için ailesiyle Malezya'ya kaçtığını söyledi.

ŞİKAYET ETTİ, TUTUKLANDI

Yemen'de meşru hükümet safında Husilere karşı mücadele verdiği anlatan Hasani, o sırada BAE'nin ülkede kurduğu gizli hapishanelerde yaşanan işkencelerle ilgili Suudi Arabistan yetkililerine şikayette bulunduğunu ifade etti. 

Bunun üzerine kendisinin de tutuklandığını belirten Hasani, "Beni çölde dar bir çukura götürdüler. Buna canavar çukuru diyorlardı. Ellerimi, ayaklarımı ve gözlerimi bağladılar. Bu çukurda 48 saat aç susuz kaldım. Ölümün eşiğinden döndüm." ifadelerini kullandı.

Üç ayrı BAE hapishanesinde 5 kez işkenceyle sorgulandığını aktaran Hasani, bu tesislerdeki bütün yetkili ve görevlilerin BAE vatandaşı olduğunu vurguladı.

Dövüldüğünü, tavana asılıp elektrik akımına maruz bırakıldığını belirten Hasani, "BAE hapishanelerinde gece oldu mu, her yerden çığlıklar duymaya başlarsınız. Askıya almadan elektrik vermeye, soymaya, dövmeye kadar pek çok teknik kullanılıyor." dedi.

"BAE İŞGAL GÜCÜNE DÖNÜŞÜYOR"

BAE'nin Suudi koalisyonun parçası olarak Yemen'e girmesinin ardından kendi milis gruplarını kurduğunu anlatan Hasani, devletin kontrolü dışındaki BAE milis gruplarının Yemen'de havalimanları ve limanlar başta olmak üzere kritik alanları ele geçirdiğini ve bir işgal gücüne dönüştüğünü de öne sürdü.

Channel 4'un haberinde, Birleşmiş Milletlerin (BM) Yemen raporunda da ülkedeki hapishanelerde tecavüz ve işkencenin yaygın olduğunun belirtildiği aktarılırken, BAE kontrolündeki bir hapishanede cep telefonuyla gizlice çekilmiş görüntülere de yer verildi.

Channel 4'a açıklamalarda bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkilisi Kristine Beckerle ile BM Yemen Raporu'nun yazarlarından Charles Garraway de işkence tespitlerini doğrularken, BAE'nin bu konudaki sorulara yanıt vermediğini kaydetti.
 

08/12/2018 15:58
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: BAE, Yemen, Gizli Hapishane, tecavüz, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.