Bağışıklığın doğal yükselticisi!

ads ads ads ads
24/01/2023

ads
Bağışıklığın doğal yükselticisi!

Sağılığımızı korumak için güçlü bir bağışıklığa sahip olmak da büyük önem taşır. Bunun için ise tüketebileceğimiz belirli besinler bulunmaktadır. Gerek içeriğindeki mineraller gerekse vitaminler sayesinde bazı yiyecekler sağlığımız için diğer seçeneklerin önüne geçmektedir. Bu alanda en etkili olanların başında ise yoğurt gelmektedir. Çok besleyicidir ve düzenli olarak yoğurt yemek sağlığınızın çeşitli yönlerde iyileştirebilir. Örneğin yoğurdun kalp hastalığı ve osteoporoz riskini azalttığı ve kilo yönetimine yardımcı olduğu bulunmuştur.

YOĞURT NEDİR VE NASIL YAPILIR?

Yoğurt, sütün bakteriyel fermantasyonu ile yapılan popüler bir süt ürünüdür.

Bağışıklığın doğal yükselticisi! Her gün 1 porsiyonu hastalıklardan kalkan gibi koruyacak!

Yoğurt yapmak için kullanılan bakteriler, sütte bulunan doğal şeker olan laktozu fermente eden "yoğurt kültürleri" olarak adlandırılır. Bu süreç, süt proteinlerinin pıhtılaşmasına neden olan ve yoğurda eşsiz lezzetini ve dokusunu veren bir madde olan laktik asit üretir.

Her türlü sütten yoğurt yapılabilir. Yağsız sütten yapılan çeşitler yağsız olarak kabul edilirken tam yağlı süt seçenekleri tam yağlı olarak kabul edilir.

Renklendirici eklenmemiş sade yoğurt, keskin bir tada sahip beyaz, kalın bir sıvıdır. Bununla birlikte, çoğu marka yoğurda, şeker ve yapay tatlar gibi ilave bileşenler ekleyebilirler.

Ancak doğal yoğurdun birçok faydası yapılan araştırmalarla da kanıtlanmıştır.

BESİNLER BAKIMINDAN ZENGİNDİR

Yoğurt, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu hemen hemen her besinin birçoğunu içermektedir.

Başta, sağlıklı dişler ve kemikler için gerekli bir mineral olan çok miktarda kalsiyum içermesiyle bilinir. Sadece bir bardak yoğurt günlük kalsiyum ihtiyacınızın %49'unu karşılar.

Ayrıca, her ikisi de kalp hastalığına ve belirli nöral tüp doğum kusurlarına karşı koruma sağlayabilen B vitaminleri, özellikle B12 vitamini ve riboflavin açısından da yüksektir.

Ayrıca sadece bir bardağı günlük fosfor ihtiyacınızın %28'ini, magnezyum için %10'unu ve potasyum için %12'sini sağlar. Bu mineraller, kan basıncını, metabolizmayı ve kemik sağlığını düzenlemek gibi çeşitli biyolojik süreçler için gereklidir.

Yoğurdun doğal olarak içermediği bir besin D vitaminidir, ancak genellikle D vitamini de takviye edilir. D vitamini kemik ve bağışıklık sistemi sağlığını destekler ve kalp hastalığı ve depresyon dahil bazı hastalıkların riskini azaltabilir.

YÜKSEK PROTEİN İÇERİR

Yoğurt, 227 gram başına yaklaşık 12 gram ile etkileyici miktarda protein sağlar.

Proteinin, enerji harcamanızı veya gün boyunca yaktığınız kalori sayısını artırarak metabolizmayı desteklediği gösterilmiştir.

Yeterli protein almak, tokluk sinyali veren hormonların üretimini arttırdığı için iştah düzenlemesi için de önemlidir. Genel olarak tükettiğiniz kalori miktarını azaltmaya yardımcı olabilir, bu da kilo yönetimi için faydalıdır.

2014 yılında yapılan bir çalışmada, yoğurtla atıştıran katılımcılar, aynı kaloriyle daha düşük proteinli atıştırmalıklar yiyenlere göre daha az acıktı ve akşam yemeğinde 100 daha az kalori tükettiler.

Süzülmüş çok kalın olan yoğurt çeşitlerinden yerseniz, yoğurdun tokluk artırıcı etkileri daha da belirgindir. Protein açısından normal yoğurttan daha yüksektir ve 200 gram başına 20 gram sağlar.

SİNDİRİM İÇİN FAYDALIDIR

Bazı yoğurt türleri, başlangıç kültürünün bir parçası olan veya pastörizasyondan sonra eklenen canlı bakteriler veya probiyotikler içerir. Bunlar tüketildiğinde sindirim sağlığına fayda sağlayabilir.

Birçok yoğurt, içerdikleri faydalı bakterileri öldüren bir ısıl işlem olan pastörize edilmiştir. "Canlı, aktif kültürler" içerdiği etiketlenen bazı yoğurt çeşitlerinde bile değişen depolama sıcaklıkları ve diğer faktörler nedeniyle genellikle bir miktar probiyotik kaybı olur. Buna rağmen, en etkili probiyotikler için yapabileceğiniz en iyi şey, etiketi kontrol etmek ve canlı, aktif kültürler içeren bir probiyotik yoğurt aramaktır.

Yoğurtlarda bulunan Bifidobacteria ve Lactobacillus gibi bazı probiyotik türlerinin kolonu etkileyen yaygın bir hastalık olan irritabl bağırsak sendromunun (IBS) rahatsız edici semptomlarını azalttığı gösterilmiştir.

Bir sistematik inceleme, IBS'li kişilerin düzenli olarak Bifidobakteri içeren fermente süt veya yoğurt tükettiği birçok çalışmayı inceledi. 2 ila 8 hafta sonra, konuyla ilgili çalışmaların %50'sinin IBS ile ilişkili semptomatik karın ağrısında önemli bir iyileşme gösterdiğini buldular.

Başka bir araştırma, Bifidobakteri içeren yoğurdun, süt tüketen kadınlar arasında sindirim semptomlarını ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesini iyileştirdiğini buldu. Ayrıca, birkaç çalışma da probiyotiklerin antibiyotikle ilişkili ishal ve kabızlığa karşı koruma sağlayabileceğini bulmuştur.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Düzenli olarak yoğurt tüketmek (özellikle probiyotik içeriyorsa) bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve hastalığa neden olan ajanlara yakalanma olasılığınızı azaltabilir.

Bağışıklığın doğal yükselticisi! Her gün 1 porsiyonu hastalıklardan kalkan gibi koruyacak!

Probiyotiklerin, viral enfeksiyonlardan bağırsak bozukluklarına kadar çeşitli sağlık koşullarıyla bağlantılı olan iltihaplanmayı potansiyel olarak azalttığı bilinmektedir.

Bağışıklığın doğal yükselticisi! Her gün 1 porsiyonu hastalıklardan kalkan gibi koruyacak!

Araştırmalar, bazı durumlarda probiyotiklerin soğuk algınlığının görülme sıklığını, süresini ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Bağışıklığın doğal yükselticisi! Her gün 1 porsiyonu hastalıklardan kalkan gibi koruyacak!

Ayrıca, yoğurdun bağışıklığı güçlendirici özellikleri kısmen, bağışıklık sistemi sağlığında oynadıkları rolle bilinen eser mineraller olan magnezyum, selenyum ve çinkodan kaynaklanmaktadır.

Bağışıklığın doğal yükselticisi! Her gün 1 porsiyonu hastalıklardan kalkan gibi koruyacak!

D vitamini takviyeli yoğurtlar bağışıklık sağlığını daha da artırabilir. D vitamini, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkları önleme potansiyeli açısından incelenmiştir.

KALP SAĞLIĞI İÇİN FAYDALIDIR

Yoğurdun yağ içeriği, sağlıklılığının sıklıkla tartışılan nedenlerinden biridir. Az miktarda tekli doymamış yağ asitleri ile çoğunlukla doymuş yağ içerir.

Önceden, doymuş yağın kalp hastalığına neden olduğuna inanılıyordu, ancak mevcut araştırmalar bunun daha karmaşık olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, yağsız ve az yağlı yoğurt çeşitleri hala popülerdir. Doymuş yağın sağlığını tartışırken, nereden geldiğini veya onun yerini hangi tür yağların aldığını akılda tutmak önemlidir.

Yoğurt gibi tam yağlı süt ürünlerinden elde edilen doymuş yağları içeren bir diyet, işlenmiş fast foodlardan elde edilen doymuş yağlarla aynı sonuçları vermeyecektir. Yoğurttaki yağın sağlığa zararlı olduğuna dair net bir kanıt yoktur. Aslında, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da kalp sağlığına bazı açılardan fayda sağlayabileceği düşünülmektedir.

Bazı araştırmalar tam yağlı süt ürünlerinden doymuş yağ alımının kalp sağlığını koruyabilen HDL (iyi) kolesterolü artırdığını göstermektedir. Diğer araştırmalar, yoğurt alımının genel kalp hastalığı insidansını azalttığını bulmuştur.

Ayrıca yoğurt gibi süt ürünleri, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir. Etkiler, hali hazırda yüksek tansiyon teşhisi konmuş kişilerde en belirgin şekilde görünmektedir.

KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR

Özellikle yoğun yapıdaki yoğurtlar, kilo yönetimine yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir. Yeni başlayanlar için, peptit YY ve GLP-1 gibi iştahı azaltan hormonların seviyelerini artırmak için kalsiyumla birlikte çalışan protein açısından yüksektir.

Ayrıca, birkaç çalışma yoğurt tüketiminin daha düşük vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi ve bel çevresi ile ilişkili olduğunu bulmuştur.

Bir araştırma, yoğurt da dahil olmak üzere tam yağlı süt ürünleri alımının obezite insidansını azaltabileceğini buldu. Bu, tam yağlı süt ürünleri ile kilo alımı arasındaki bağlantı hakkında daha önce inanılanın aksinedir.

Diğer araştırmalar, yoğurt yiyenlerin genel olarak yemeyenlere göre daha iyi yemek yeme eğiliminde olduklarını bulmuştur. Bu kısmen, oldukça düşük kalorili içeriğine kıyasla daha yüksek besin içeriğinden kaynaklanmaktadır.

YOĞURT TÜKETİRKEN DİKKAT!

Bazı kişilerin, özellikle laktoz intoleransı veya süt alerjisi olanlarda olumsuz etkilere neden olabileceğinden, yoğurt alımı konusunda dikkatli olmaları gerekir.

Laktoz intoleransı

Laktoz intoleransı, vücutta sütte bulunan şeker olan laktozu parçalamak için gerekli enzim olan laktaz bulunmadığında ortaya çıkar. Süt ürünlerini tükettikten sonra karın ağrısı ve ishal gibi çeşitli sindirim semptomlarına yol açar. Bu nedenle laktoz intoleransı olanların yoğurttan kaçınması gerekebilir.

Bununla birlikte, laktoz intoleransı olan bazı insanlar bunu tolere edebilir. Laktozun bir kısmı üretim sırasında parçalanır ve probiyotikler sindirimine yardımcı olabilir

EN SAĞLIKLI YOĞURT HANGİSİ?

Sade, şekersiz çeşitler, ilave şeker içermeyen minimum içerik içerdiğinden iyi bir seçimdir. Kabuklu yemişler, tohumlar ve meyveler gibi diğer yoğun besleyici katkı maddeleriyle karıştırılarak tüketilebilirler.

Az yağlı veya tam yağlı yoğurdu seçmeniz kişisel bir seçimdir. Tam yağlı çeşitleri daha fazla kalori içerebilir, ancak besin açısından zengindirler ve hem tat hem de açlık için daha tatmin edici olabilirler.

Ayrıca, sağlığınızı iyileştiren probiyotikler konusunda fikir sahibi olmanızı sağlamak için canlı ve aktif kültürler içeren yoğurtları tüketmek daha etkili olabilir.

24/01/2023 21:30
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Bağışıklığın doğal yükselticisi!
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.