Ban: Artık Dünya Kıbrıs Sorunundan Yoruldu!

ads ads ads ads
06/10/2013
HK

ads
Ban: Artık Dünya Kıbrıs Sorunundan Yoruldu!

BM Genel Sekreteri Ban’ın Kuzey ve Güney Kıbrıs liderlerine, Kıbrıs sorunu için “yeter artık, çözün bunu” dediği öğrenildi
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Mart 2014 yılında 50’inci yılına girecek Kıbrıs sorunun çözümü için yoğun bir çaba sarf edeceği ve son bir hamle ile sürece ağırlığını koyacağı kaydedildi. Milliyet’in edindiği bilgilere göre, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile New York’ta bir araya gelen Ban, liderlere “Dünyanın Kıbrıs sorunundan yorulduğu” mesajını verdi. Ban’ın, Kıbrıslı liderlere diplomatik bir dil kullanarak, “yeter, çözün bu sorunu artık” dediği öğrenildi.


Anastasiadis ‘Mr. NO’ oldu!
Ban, “son bir hamle” yaparak Kıbrıs sorununu tarihe gömmek istediğini Eroğlu ve Anastasiadis’e ileterek “Süreçte gayret gösterin. Sürecin bir an önce sonuçlanmasını istiyorum” dedi. Milliyet’e konuşan KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, “Kıbrıs sorununu bitirmek amacıyla yeterli malzeme bulunuyor” dedi. ABD de Kıbrıs görüşmelerinin bir an önce başlaması için diplomatik girişim başlatıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin’in yarın Ada’ya gelerek liderlerle görüşmesi bekleniyor. Diplomatik bir kaynak ise, “Anastasiadis eski Anastasiadis değil. Çözüm isteyen lider gitti yerine çözüm istemeyen Mr. No lakaplı Tasos Papadopolos gibi biri geldi” dedi. Tarafların istekleri ise şöyle:
- Türkler yoğunlaştırılmış, bir takvime bağlanmış bir süreç istiyor. Rumlar karşı çıkıyor.
- Türkler, görüşmelerin kaldığı yerden devam etmesini istiyor. Rumlar, 2008 ile 2012 yılları arasında yapılan görüşmeleri yok sayıyor.
- Türkler, Maraş ve toprak konularının kapsamlı çözümün parçası olduğunu söylüyor. Rumlar, Maraş’ın iadesiyle jest yapılmasını istiyor.
- Türkler, uluslarası bir konferans istiyor. Rumlar ise karşı çıkıyor.
- Rumlar, AB’nin görüşmelerde aktif olmasını öneriyor, Türk tarafı karşı çıkıyor.

06/10/2013 10:16
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ban ki moon, kıbrıs sorunu, müzakere
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.