Barzani'den geri adım...

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), bölgesel yönetimin ülkeden ayrılmasını yasaklayan federal mahkeme kararını kabul ettiğini açıkladı.

ads ads ads ads
14/11/2017

ads
Barzani'den geri adım...

IKBY hükümeti internet sitesinde yer alan açıklamada, "Irak Yüksek Federal Mahkemesinin, 6 Kasım'da anayasanın 1. maddesini açıklayarak, Irak Cumhuriyeti'nin üniter, bağımsız, tam egemen, parlamenter ve demokratik rejim devleti olduğu ve anayasanın ülkenin birliğini garanti altına aldığı" yönünde karar aldığı anımsatılarak, "IKBY ile federal hükümet arasındaki sorunlara anayasa ve yasalar yoluyla çözüm arayışımız her zaman olmuştur. Başta Ayetullah Ali es-Sistani ve bazı Iraklı şahsiyetler olmak üzere dost ülkelerin bu yöndeki tüm girişimlerini memnuniyetle karşılıyoruz." denildi.

"KARARA SAYGI DUYUYORUZ"

"Federal Mahkemenin anayasanın 1. maddesine getirdiği açıklığa saygı duyuyoruz." denilen açıklamada, "Bunun, anayasanın tüm maddelerini uygulayarak sorunların çözümünde kapsayıcı ve ulusal diyaloğun başlamasında temel oluşturacağına inanıyoruz. " ifadelerine yer verildi.

Irak Federal Mahkemesi tarafından, IKBY gayrimeşru bağımsızlık referandumuyla ilgili ülkenin toprak bütünlüğüne vurgu yapılarak, "Anayasanın hiçbir bileşene ayrılma hakkı tanımadığı" vurgulanmıştı.

Reuters haber ajansının son dakikaolarak duyurduğu açıklamada, "Bu kararın, sorunları çözmek için Bağdat ve Erbil arasında kapsayıcı ulusal bir diyalog kurmak için temel olması gerektiğine inanıyoruz" ifadesi yer aldı. 

Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin, IKBY'de 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumunun iptaliyle ilgili başvurusu üzerine, “anayasada hiçbir bileşenin ayrılma hakkının olmadığı” yönünde karar çıkarmıştı. 

14/11/2017 13:10
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Barzani, IKBY hükümeti, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.