Dünya Sağlık Örgütü'nden bunama hastalığından korunma kılavuzu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), zihinsel performansı etkileyen demans (bunama) riskinin düzenli egzersizin yanı sıra sigara ve alkol tüketmeyerek azaltılabileceğini duyurdu.

ads ads ads ads
15/05/2019

ads
Dünya Sağlık Örgütü'nden bunama hastalığından korunma kılavuzu

DSÖ'nün Türkiye'de "bunama" olarak da bilinen ve zihinsel performansı etkileyen demansa ilişkin ilk kılavuzu yayımlandı. 

"İnsanlar, düzenli egzersiz yaparak, sigara içmeyerek, alkolün zararlı kullanımından kaçınarak, kilolarını kontrol ederek, sağlıklı diyet yaparak ve sağlıklı kan basıncı ve kan şekeri seviyelerini koruyarak bunama riskini azaltabilirler" ifadeleri yer alan yeni kılavuzda, yaşın bilişsel gerileme için bilinen en güçlü risk faktörü olmasına rağmen, demansın yaşlanmanın doğal veya kaçınılmaz bir sonucu olmadığının altı çizildi. 

DSÖ kılavuzu, sağlık hizmeti sağlayıcıları için, hastalara bilişsel gerileme ve demansın önlenmesine yardımcı olmak için ne yapabilecekleri konusunda tavsiyede bulunmalarını sağlayacak bilgi sunuyor. 

'DEMANSLI HASTA SAYISI 3 KATINA ÇIKACAK'

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom, kılavuza ilişkin yaptığı açıklamada, "Gelecek 30 yılda demanslı hasta sayısının üç katına çıkması bekleniyor. Demans riskini azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Bu kılavuzda toplanan bilimsel kanıtlar, bir süredir şüphe duyduğumuz, kalbimiz için iyi olanın, beynimiz için de iyi olduğunu doğrulamaktadır" ifadelerini kullandı. 

'MALİYET 2 TRİLYON DOLARA ULAŞACAK'

DSÖ'ye göre demans dünyada hızla yayılan en büyük sağlık sorunlarından biri haline geldi. Küresel ölçekte 50 milyon demans hastası bulunurken, bunlara her yıl neredeyse 10 milyon yeni vaka ekleniyor. 

Örgütün tahminlerine göre, demansın dünya ekonomisine maliyeti 2030 yılı itibarıyla 2 trilyon dolara ulaşacak.

DEMANS NEDİR?

Türkiye'de "bunama" olarak da bilinen ve zihinsel performansı etkileyen demansın en yaygın görülen şekli alzaymır, günlük aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile nitelenen nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejeneratif bir hastalık olarak tanımlanıyor.

'HER 3 SANİYEDE BİR YENİ DEMANS VAKASI TEŞHİS EDİLİYOR'

Hastalığın en bariz semptomu, yakın zamandaki olayların hatırlanamaması olarak ortaya çıkıyor. Bozukluğun ilerlemesiyle bilişsel yeteneklerdeki kayıp artıyor, frontal ve temporal lob ile ilişkili dil, ince motor hareketler ve tanıma becerilerinde işlev kaybı başlıyor.

Her 3 saniyede bir yeni demans vakasının teşhis edildiği uyarısında bulunan örgüt, "21. yüzyılın kabusu" olarak adlandırılan alzaymırın en önemli küresel sağlık ve sosyal krizlerinden biri olduğunu belirtiyor.

Uluslararası Alzheimer Hastalığı Kurumu (ADI) ve Yaşlanma Üzerine Küresel Koalisyonun (GCOA), temmuz ayında ABD'de düzenlediği konferansta yayımlanan indekse göre, 2050'de nüfusun yaşlanması sonucu bunama yaşayanların yaklaşık yüzde 70'i gelişmekte olan ülkelerde olacak.

15/05/2019 08:50
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Dünya, HABER, KIBRIS, Sağlık, Örgütü’nden, bunama, hastalığından, korunma, kılavuzu
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.