Bengihan: Sözlerini tutmadılar…

KTAMS’tan hükümete sert tepki!

ads ads ads ads
31/03/2020

ads
Bengihan: Sözlerini tutmadılar…

Haber Kıbrıs-Özel

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, koronavirüs salgınıyla mücadele edilirken, hükümetin devlet dairelerinde aktif, sürekli ve elzem görev yürüten personelin maaşından kesinti yapılamayacağını açıklamasına rağmen “cezaevi”, “gümrük” ve “sivil havacılık” çalışanlarının kesintili maaş alacağını öğrendiklerini belirtip, bu durumu eleştirdi. Bengihan, bu konuda hükümetten resmi açıklama beklediklerini vurguladı.

Bengihan, “sağlık”, “polis” ve “sivil savunma” personeli dışında, devlette şu anda zorunlu aktif, sürekli ve elzem görev yürüten hiçbir çalışanın tam maaş alamayacağı bilgisi aldıklarını ve büyük bir hayal kırıklığına uğradıklarını vurguladı.

Sağlık”, “polis” ve “sivil savunma” çalışanlarının kesintisiz maaşı fazlasıyla hak ettiğini, bunun zaten olması gerektiğini ama büyük bir özveriyle çalışan “cezaevi”, “gümrük” ve “sivil havacılık” personelinin bu kategoriye alınmaması ve kesintili maaş alacak olmasını yanlış bulduklarını söyledi.

Bakanlar Kurulu açıklamasında, hem Başbakan Ersin Tatar’ın, hem Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun hem de Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy’un açıklamalarında aktif, sürekli ve elzem görev yürüten personelin kesintisiz maaş alacağını söylemelerine rağmen bu sözlerini tutmadığını belirten Bengihan, “Bu personelin morali ve motivasyonunu bozdular. Sürekli çelişkili kararlar alan, bir açıkladığı, diğerini tutmayan hükümet, güvenilmez olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi.

Bengihan, bu konuda Maliye Bakanlığı’nın genelgesi de olduğunu anımsatarak, genelgeye uyulmamasını kınadı.  

“Sözlerini tutmadılar, çalışanların motivasyonunu bozdular”

Bengihan, Haber Kıbrıs’a şu açıklamayı yaptı:

“Bu hükümetin yapmış olduğu Bakanlar Kurulu açıklamalarında koronavirüs salgını süresince elzem yerlerin bilfiil çalışacağını ve bunların polis, sivil savunma, sağlık ve ‘benzeri yerler’ olduğunu açıkladı. Başbakan Ersin Tatar, ise ‘benzeri yerler” ifadeleri yerine ‘aktif yerler’ ifadelerini kullandı. Başbakan Tarar, aktif, sürekli ve elzem görev yürüten yerlerde çalışanların maaşından kesinti yapılmayacağını vurguladı. Bu hizmetler de telafisi mümkün olmayan, ötelemeyen, ertelenemeyen yerlerdir. Cezaevi, gümrük, sivil havacılık da bunların arasındaydı. Bu çalışanlar da bu süreçte canla başla çalıştı.

Hükümet edenler sürekli olarak topluma verdiği mesajda ve kısmi sokağa çıkma yasağı sonrası sözü edilen özel yerlerin işe gideceğini söyledi. Başbakan Tatar, bu hizmetleri yerine getirenleri, ‘yurdunu seven insanlar’ diye niteledi ve bu kesime teşekkür etti. Bu insanların maaşından kesinti olmayacağını, bunun moral motivasyon için de önemli olduğunu vurguladı. Diğer daire çalışanlarının da mecburen evde olduklarını unutmamak lazım.

Öte yandan Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu ve Ekonomi Bakanı Hasan Taçoy da sendikalara bu elzem yerlere kesinti olmayacağını söyledi. Hatta 27 Mart’ta Maliye Bakanlığı bu konuda bir genelge yayınladı, devlet dairelerinde aktif, sürekli ve elzem görev yürüten personelin maaşından kesinti yapılmayacağını bildirdi. Bu genelgeye ters davranan Maiye Bakanı’ndan resmi açıklama bekliyoruz.

Bugün öğrendiğimiz bilgiye göre, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında sadece ‘sağlık’, ‘polis’ ve ‘sivil savunma’ çalışanlarından kesinti yapılmayacak, kesinti yapılsa da iade edecek. Yani ‘cezaevi’, ‘gümrük’ ve ‘sivil havacılık’ personeli yok sayıldı.

Bize bir daha gösterdi ki Bakanlar Kurulu’nun bir kararı diğer kararını tutmuyor, sürekli olarak hatalı ve eksik kararlar alıyorlar. ‘Sağlık’, ‘polis’ ve ‘sivil savunma’ dışında, bu zor dönemde özveriyle çalışan işyerlerindeki kişileri büyük hayal kırıklığına uğrattılar. ‘Cezaevi’, ‘sivil havacılık’ ve ‘gümrük çalışanları’ Bakanlar Kurulu’nun, Başbakan Tatar’ın ve Maliye Bakanı Amcaoğlu’nun açıklamalarına bakarak, tüm hesaplarını tam maaş alacakmış gibi yaptı. Bu çalışanlar bankalara gidip taksit ertelemesi bile yapmadı. Türkiye’de elzem yerlerde çalışanlara çift maaş verilirken, bizde elzem yerlerde çalışanlarla dalga geçildi, verilen sözler tutmadı. Cezaevi, gümrük ve sivil havacılık çalışanlarının, hükümetin bu yaptığı yanlış uygulama nedeniyle tüm motivasyonları yıkıldı. Sözünü tutmayan hükümet, güvenilmez olduğunu bizlere bir kez daha gösterdi.

Bu konuda resmi bir açıklama yapmak, hükümetin boynunun borcudur. Resmi bir açıklama yapılsın ve herkes hesabını kitabını bilsin. Bu zor durumlarda çalışanların şevkini kırmasınlar…”

31/03/2020 20:41
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Bengihan: Sözlerini tutmadılar…, haberkibris, KTMAS, gardiyan, kktc ekonomik tedbir, gardiyanlar maaş alamayacak, sivil havacılık dairesi, kktc maaş, kktc maaşları, haber kıbrı özel haber,
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.