Bertan Zaroğlu için Meclis'te soruşturma açılabilir mi?

ads ads ads ads
23/01/2018

ads
Bertan Zaroğlu için Meclis'te soruşturma açılabilir mi?

YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu ile ilgili Meclis’te soruşturma açılabilir mi?

HK Ajans Muhabirlerden Yağmur Düşer bugün gün boyunca bu sorunun yanıtını aradı. CTP Milletvekili Doğuş Derya’ya cebinden çıkardığı Afrika Gazetesi’ni fırlatan Bertan Zaroğlu ile ilgili Meclis’te nasıl bir yasal prosedür izlenebileceğini ortaya çıkardı. İşte Yağmur Düşler’in haberi:

Meclis Genel Kurulu sırasında milletvekillerine dönük üç tür ceza uygulaması var. Bunlardan biri uyarı, diğeri kınama ve üç kınama cezası alan bir vekile geçici uzaklaştırma… Bu cezaların uygulanabilmesi konusunda prosedür ve işlenen suçun tarifi Meclis’in iç tüzüğünde açık bir şekilde yapılmış. Bir vekil meclis çalışmaları sırasında laf atar ya da disiplinsiz tavırlar ortaya koyarsa Meclis Başkanı tarafından uyarılır. Ama vekil Bertan Zaroğlu gibi fiziki bir eylem gerçekleştirirse o zaman kınama cezası alabilir. Kınama cezası alabilmesi için ise olayın gerçekleştiği anda Meclis Başkanı hemen oturuma ara verip başkanlık divanını toplar, orada kınama kararı alır ve bunu meclis genel kurulunu toplayarak oya sunar.

Açık bir şekilde oylama yapılır ve eğer çoğunluk vekilin kınanmasına karar verirse vekil kınama cezası alır. Kınama cezası konusunda takdir Genel Kurula aittir. Ve geriye dönük olarak bu ceza uygulanamaz. Başkanın olayın olduğu anda ara vererek divanı toplaması ve prosedürü çalıştırması halinde ceza verilebilir. Bu durumda Zaroğlu önceki gün yaptığı ile ilgili artık ceza alamaz… Meclis İç Tüzüğüne göre yaptığı eylemle ilgili bir soruşturma açılması ya da ceza alması mümkün değildir….

Meclis Başkanı Hüseyin Angolemi o anda tüzüğün gereğini yapmadığı için Zaroğlu ile ilgili bir disiplin islemi yapılması mümkün değildir.

23/01/2018 19:57
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Bertan Zaroğlu
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.