Beyin bilgisayar arayüzü hızlanıyor

ads ads ads ads
14/05/2021

ads
Beyin bilgisayar arayüzü hızlanıyor

Stanford Üniversitesi merkezli ekip, yapay zeka yazılımını, beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) adı verilen ve felçli adamın beynine yerleştirilen bir cihazla birleştirdi. Zihinsel el yazısı hızlı bir şekilde ekrana aktarıldı.

Beyin sinyalleri ile bilgisayar kontrolüne dair çalışmalar hız kesmeden sürüyor.

Son olarak Stanford Üniversitesi merkezli ekip tarafından kullanılan cihazla, felçli bir adamın, normal bir yetişkin kadar hızlı yazı yazmasına imkan veren bir çalışma başarıyla test edildi.

Nature'da yayınlanan araştırmaya göre, yazılım, bilgisayardaki bilgilerin kodunu çözerek adamın el yazısıyla ilgili düşüncelerini bilgisayar ekranındaki metne hızlı bir şekilde dönüştürebildi.

Bu çalışma, diğer beyin bilgisayar ara yüzlerine göre iki kat daha hızlı yazı yazma imkanı sağladı.

Araştırmacılar, yeni bulguların, omurilik yaralanmaları, felçler veya motor nöron hastalığı olarak da bilinen amiyotrofik lateral skleroz (ALS) nedeniyle üst uzuvlarının kullanımını veya konuşma yeteneklerini kaybeden dünya çapında milyonlarca insana fayda sağlayan daha fazla ilerlemeye yol açabileceğini söylüyor.

Stanford Üniversitesi'nden Prof Jaimie Henderson , "Bu çalışma ile, felçli bir kişinin aynı yaştaki sağlıklı yetişkinlerle neredeyse aynı hızda cümleler oluşturmasına olanak sağlıyor" dedi. 

14/05/2021 13:05
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: beyin, bilgisayar
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.