Beyni genç tutmak için soğan tüketin

Prof. Dr. Yeşilada, “İleri yaşlarda algılama işlevlerindeki azalmayı önlemek ve beynin yaşlanmasını geciktirmek için soğanı düzenli tüketin” dedi.

ads ads ads ads
16/10/2018

ads
Beyni genç tutmak için soğan tüketin

Dünyada yaşam sürelerinde dikkati çeken artışa bağlı olarak bazı hastalıkların görülme sıklığında yükseliş göze çarpıyor. Bunlar arasında hafif algılama sorunlarından ağır demansa ve Alzheimer hastalığına giden sorunlar gerçekten korkutucu. En uzun yaşam ortalamasına (89 yaş) sahip ülke olan Japonya'da 4 milyon hafif algılama ve 4.6 milyon demans sorunu olan birey bulunduğu bildiriliyor. Bu sürecin nasıl önlenebileceği konusu bilim insanlarının başlıca ilgi alanlarından biri…

ASTIMDAN KANSERE…

Kersetin; oksidatif hasarı önleyici (antioksidan), iltihap giderici, alerjiye karşı etkileri ile bilinen flavonoit yapısında bir fenolik madde. Beslenmeyle yeterli miktarda tüketilmesi durumunda yüksek tansiyon ve kolesterol gibi kalp ve damar hastalıklarından, alerji, astım ve kansere kadar hastalıklara yakalanma riskinin azaltılmasına yardımcı olabileceği bildiriliyor. Kersetin bakımından en zengin besinlerden biri elma, diğeri ise soğan…

JAPON BİLİM İNSANLARI ARAŞTIRDI

Japonya'da 65-84 yaşlarında 50 gönüllü üzerinde yürütülen bir çalışmanın sonuçları yayımlandı. Gönüllüler iki eşit gruba ayrılarak bir gruba kersetin bakımından zengin soğan, diğer gruba ise soğan taşımayan bir diyet uygulamışlar. Soğan verilen grupta daha yüksek algılama skoru gözlemlenmiş.

KABUĞU DA YARARLI

Diğer bir husus soğanı pişirdiğimizde kersetin yapısı bozulmuyor. Hatta kersetin oranının soğanlı çorbada daha yüksek olduğu tespit edilmiş. Soğanın dış zarında kersetin oranı iki misli daha fazla bulunmuş. Bu durumda soğan çorbası yaparken çorbanın içine kabuk kısımlarını bir tülbente sararak koymak ve pişince çıkarmak yararlı olabilir diye düşündüm! Şöyle güzel bir soğan yahnisi de bir başka seçenek olabilir.

HANGİ SOĞAN DAHA FAYDALI?

Japon bilim insanları tarafından kersetin bakımından zengin iki tip soğandan hazırlanan karışım (7/9 oranında) işlenerek toz haline getirilmiş ve deneklerin günde 10 gram kullanmaları istenmiş. Bu suretle günde ortalama 60 miligram kersetin verilmiş oluyor. Peki soğan tozumuz olmadığına göre, biz soğandan nasıl faydalanabiliriz? Kersetin içeriği, soğandan soğana değişiyor. Beyaz soğanda kersetin yok denecek kadar az. Kırmızı, pembe ve sarı soğanın bir kilogramı içerisinde 54 ile 286 mg. bulunmuş.

16/10/2018 09:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: beyin, beyni genç tutmak, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.