Bilim insanları araştırdı! Parayla saadet olur mu? İşte şaşırtan sonuç…

Araştırmacılar 2010 yılında yaptıkları etkili bir çalışmada, mutluluğun belirli bir gelir düzeyine kadar istikrarlı bir şekilde arttığını, ancak daha sonra sabit kaldığını bulmuşlardı. Ancak yeni bir çalışma, bu sonucu tartışmaya açıyor.

ads ads ads ads
09/03/2023

ads
Bilim insanları araştırdı! Parayla saadet olur mu? İşte şaşırtan sonuç…

Yeni bir araştırmaya göre, insanların büyük çoğunluğu için para mutluluğu satın alıyor. Daha önceki bir araştırmanın bulgularını çürüten makale, özellikle yayımlandığı ABD'de çok rağbet gördü.

Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu'nda kıdemli psikoloji araştırmacısı Matthew Killingsworth, Nobel ödüllü psikolog Daniel Kahneman ve Barbara Mellers tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, "geliri arttıkça herkesin daha mutlu olmadığı" sonucuna varmıştı.

Araştırmaya göre, en mutsuz insan grubu yaklaşık 100.000 dolar kazanmaya başladıklarında bir platoya ulaşıyordu. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde önceki iki araştırmayı Killingsworth ve Kahneman'ın farklı bulgularıyla uzlaştırma girişimiyle 1 Mart'ta bir makale yayımlandı. Yine Wharton Okulu'ndan Meller, hakem olarak görev yaptı.

PARAYLA BİR YERE KADAR...

Kahneman ve Angus Deaton, 2010 yılında yaptıkları etkili çalışmada, mutluluğun belirli bir gelir düzeyine kadar istikrarlı bir şekilde arttığını, ancak daha sonra sabit kaldığını bulmuşlardı.

Araştırmacılar, ortalama duygusal refahın genellikle insanlar 60.000 ila 90.000 dolar kazanana kadar yükseldiği ve ardından düzleştiği sonucuna varmıştı. Bulguları, 2008'den 2009'a kadar bin Amerikalının katıldığı günlük bir Gallup anketine dayanıyordu.

YENİ BİR ÇALIŞMADA FARKLI SONUÇ ELDE EDİLDİ

Killingsworth ise 2021 tarihli bir araştırmasında ortalama mutluluğun gelirle tutarlı bir şekilde arttığını tespit etti. Başka bir deyişle, bir mutluluk platosu bulamadı. Killingsworth, sonuçlarını 33.000'den fazla Amerikalı tarafından bir akıllı telefon uygulamasında kaydedilen mutluluk sıralamasına dayandırdı.

Önceki iki çalışmadan elde edilen verilerin yeniden analizinde, Killingsworth, Kahneman ve Mellers bu kez, platonun yalnızca en az mutlu olan insanların kabaca yüzde 15 ila yüzde 20'si arasında var olduğunu bulduğunu yazdı.

"Düşük gelir aralığında, mutsuz insanlar artan gelirden daha mutlu insanlara göre daha fazla kazanıyor. Başka bir deyişle, bu gelir aralığında mutluluk dağılımının en altı, en üstünden çok daha hızlı yükseliyor. Fakat bu eğilim, daha yüksek gelirler için tersine dönüyor; burada ise çok mutlu insanlar artan gelirden mutsuz insanlara göre daha fazla kazanıyor."

Killingsworth, Kahneman ve Mellers, gelir ve refah arasındaki ilişkinin "istatistiksel olarak güçlü olsa bile zayıf" olduğunu belirtti.

Kaynak: Business Insider

09/03/2023 15:59
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: bilim, para, saadet, araştırma,
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.