Bilim insanları, fareleri yaban hayatı kaçakçılığını önlemeleri için eğitiyor

ads ads ads ads
16/03/2023

ads
Bilim insanları, fareleri yaban hayatı kaçakçılığını önlemeleri için eğitiyor

Afrika'da bir kuruluş, yaban hayatı kaçakçılığını tespit etmek için eğitimli fareler kullanıyor.

Belçika merkezli kâr amacı gütmeyen APOPO'nun, Güney Afrika'daki sivil toplum kuruluşu EWT'yle yaptığı ortak çalışmada, koku alma duyuları güçlü fareler, yaban hayatı kaçakçılığının önlenmesi için eğitiliyor. 

Tanzanya'nın Morgoro şehrindeki Sokoine Ziraat Üniversitesi'nde yapılan çalışmada 16 fare yer aldı.

Deneylerde farelerin, hayvan kaçakçılığında sık karşılaşılan pangolin pullarını koklayarak tespit edebildiği ortaya çıktı.

Özel bir yelek giydirilen farelere, pulları bulduklarında yelekteki elektronik bir düğmeye basmaları da öğretildi. Kutulara gizlenmiş parçaları bulan farelere ödül olarak yemek verildi.

Çalışmayı yürüten Izzy Szott, farelerin koku alma duyusunun köpeklere göre çok daha iyi olduğunu belirtti. Bilim insanı ayrıca farelerin üremesini sağlamanın, bakımının ve eğitiminin daha masrafsız olduğunu da söyledi.

EWT'den Obeid Katumba da hayvan kaçakçılığına karşı yapılan gümrük kontrollerinde farelerin, köpeklere ve X ışını cihazlarına destek sağlayabileceğine dikkat çekti.

Katumba, projenin ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi'yle Birleşik Krallık merkezli Yasadışı Yaban Hayatı Ticaretini Engelleme Fonu tarafından finanse edildiği bilgisini de paylaştı.

Halihazırda olumlu sonuçlar veren çalışmaların kapsamının artırılmasının hedeflendiği de bildirildi.

APOPO, HeroRATS (Kahraman Fareler) adını verdiği program dahilinde halihazırda fareleri Mozambik ve Kamboçya gibi ülkelerde mayın temizleme işlemlerinde kullanıyor. Eğitimli farelerden Tanzanya, Mozambik ve Etiyopya'da verem teşhisi sürecinde de faydalanılıyor.

Kaynak: Independent Türkçe, Mail and Guardian

 

16/03/2023 21:17
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Bilim insanları, fareleri yaban hayatı kaçakçılığını önlemeleri için eğitiyor
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.